ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Στο πρόγραμμα  «Ερμής» συμμετέχει ο Δήμος Παγγαίου για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών του

Στο διακρατικό πρόγραμμα «Ερμής» συμμετέχει ο Δήμος Παγγαίου που θα επιφέρει πολλά οφέλη για τον δήμο και αφορά  την διάβρωση των ακτών του.. . Ο δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης εξήγησε πως είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα.

Ο δήμαρχος Παγγαίου δήλωσε ότι «Είναι ένα έργο του ΙΝΤΕΡΕΓΚ που υλοποιούμε στα διοικητικά όρια με το Δήμο Παγγαίου. Και βέβαια γίνεται σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης  ενώ μας απασχολεί ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, αυτό της διάβρωσης της παραλιακής ζώνης του Δήμου Παγγαίου.

Το διακρατικό έργο HERMES (A HarmonizEd fRamework to Mitigate coastal EroSion promoting ICZM protocol implementation), μέρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Interreg Balkan-Mediterranean, έχει συμπεριλάβει εδώ και καιρό τον Δήμο Παγγαίου σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα αποκατάστασης των διαβρωμένων ακτών, από τη Νέα Πέραμο μέχρι και τον Στρυμόνα.

Κύριος μέτοχος του έργου είναι ο Δήμος Παγγαίου, η μοναδική περιοχή στη Ελλάδα στην οποία εφαρμόζεται πιλοτικά το έργο, ενώ βασικός στόχος του είναι η υλοποίηση παρεμβάσεων στο παραλιακό μέτωπο του δήμου ώστε να υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την εφαρμογή επιχειρηματικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών οι οποίες θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής.

Το έργο είναι μια καλή προσέγγιση στην προσπάθεια που κάνουμε να αντιμετωπίσουμε τη διάβρωση των ακτών. Ήδη ολοκληρώνονται οι σχετικές μελέτες και η υποβολή προτάσεων για έργα προστασίας των ακτών, ενώ πιλοτικά γίνονται και κάποιες παρεμβάσεις».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΙΤΙΩΝ

Μάλιστα ο ίδιος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ερευνητικό τρόπο αναζήτησης βλαβών και αιτιών.   «Στις ελληνικές πιλοτικές περιοχές, η διάβρωση των ακτών είναι μια διαδικασία που καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις ανθρωπογενείς πιέσεις και την ύπαρξη κατασκευών με σαφώς αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ωστόσο, η παράκτια ζώνη είναι κομβικό σημείο της τοπικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και ως εκ τούτου η σημαντικότερη πηγή οικονομικής ανάπτυξης. Για τον λόγο αυτό, οποιαδήποτε περαιτέρω επιδείνωση της περιβαλλοντικής κατάστασης της παράκτιας ζώνης θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομική δραστηριότητα. Υποβαθμίζεται η οικιστική δραστηριότητα στην περιοχή ενώ κινδυνεύουν ακόμη και κατοικίες.

Το βλέπουμε πολύ σοβαρά το όλο θέμα ενώ θα έχουμε τη δυνατότητα να υποβάλλουμε ένα φάκελο χρηματοδότησης» σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης  τονίζοντας ότι έχουν ήδη μπει σταθμοί παρακολούθησης των ρευμάτων. Παράλληλα μπαίνουν και ανεμοφράκτες κυρίως στην παραλία των Αμμολόφων και της Ν. Περάμου προκειμένου να ανακοπεί το φαινόμενο που εξελίσσεται.

ΠΙΛΟΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

«Πιλοτικά θα εφαρμόσουμε κάποιες δράσεις που μας βοηθούν να ολοκληρώσουμε τις μελέτες εφαρμογής. Σε δεύτερο βήμα θα πάμε σε πράξη. Η παράκτια ζώνη του Δήμου Παγγαίου αποτελεί τη κυριότερη πηγή απασχόλησης και τη βασική προοπτική για την τοπική οικονομία. Δεδομένου ότι αποτελεί το κύριο πλεονέκτημα ενός από τους πιο γοργά ανερχόμενους τουριστικούς προορισμούς στη Βόρεια Ελλάδα, η υγιής και αποτελεσματική περιβαλλοντική διαχείριση της παράκτιας ζώνης έχει καταστεί κορυφαία προτεραιότητα για τον Δήμο Παγγαίου.

Η διακρατική προσέγγιση που εισήγαγε το έργο HERMES διευκολύνει την ανάπτυξη της γνώσης και τη χρήση νέων μεθόδων για την ανάπτυξη και εφαρμογή δοκιμασμένων λύσεων που συνδυάζουν τεχνολογίες αιχμής με την αξιοποίηση της τοπικής τεχνογνωσίας.

Και να σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για διάβρωση έως και 30 μέτρα μέσα στην ακτή» πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

Μάλιστα εκτίμησε ότι μετά το Πάσχα θα υπάρχει η ολοκληρωμένη μελέτη και αμέσως μετά θα υποβληθεί ο φάκελος για την σχεδίαση έργων και παρεμβάσεων. «Η εξέλιξη του φαινομένου είναι ραγδαία. Αλλά πρέπει να πάρουμε μέτρα προστασίας όπως άλλωστε γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το πρόγραμμα είναι διακρατικό» τόνισε καταληκτικά.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι μετά την έκδοση δελτίου για εμφάνιση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων «στα μέτρα του ανθρωπίνου δυνατού μπορούμε να δηλώνουμε έτοιμοι  για να αντιμετωπίσουμε παν πρόβλημα. Οφείλουμε να δηλώνουμε έτοιμοι σε περιόδους πριν την εμφάνιση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Καθαρίζουμε έγκαιρα ρέματα και όχι όταν βγουν οι ανακοινώσεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *