Κύριο άρθροΠολιτική

Στο Δημοτικό Συμβούλιο χθες συζητήθηκε η μετεγκατάσταση των προσφύγων στο Περιγιάλι κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Μάκης Παπαδόπουλος
Χαράλαμπος Χρυσανίδης
Αλέξης Πολίτης Βίλλυ Κονδυλίδου
Κίμων Παπαδόπουλος Χρήστος Γάκης
Θόδωρος Μαρκόπουλος
Έφη Βαλίλα

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, καθώς στην συνεδρίαση παρέστησαν κάτοικοι του Περιγιαλίου που αντιτίθενται στη μετεγκατάσταση των προσφύγων στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου και μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας Μετεγκατάστασης των προσφύγων στο Περιγιάλι!  Υπενθυμίζεται ότι η  μεταφορά των προσφύγων αναμένεται να γίνει στο 10 δεκαήμερο του Αυγούστου, την ίδια ώρα που πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι θα μεταφερθούν και άλλοι πρόσφυγες στην Καβάλα.

Στο Δημαρχείο συγκεντρώθηκε μέγα πλήθος κόσμου και μάλιστα προς αποφυγή επεισοδίων υπήρξε ισχυρότατα αστυνομική δύναμη και στο χώρο του Δημαρχείου και πέριξ αυτού. Η συνεδρίαση ξεκίνησε αναπάντεχα με την τοποθέτηση εργαζόμενου στη ΒΦΛ του κ. Πασχαλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από αυτούς που σήμερα δεν εργάζονται και απεργούν. Όπως τόνισε σήμερα εργάζονται 400 άτομα στο εργοστάσιο και αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα καθημερινά στη μετάβασή τους στο εργοστάσιο και ζήτησε τη βοήθεια του Δημοτικού Συμβουλίου ούτως ώστε να μη γίνει κάποιο κακό και να λειτουργήσει με ασφάλεια η μεταφορά τους. τόνισε πως αυτοί που απεργούν είναι ιερό δικαίωμά τους να το κάνουν, όπως όμως το ίδιο ισχύει και για αυτους που εργάζονται. Τέλος έκανε λόγο για μεγάλη ψυχολογική φθορά που βιώνουν καθημερινά από τις επιθέσεις των συναδέλφων εναντίον τους. υπενθυμίζεται ότι χθες σημειώθηκε ένα αιματηρό επεισόδιο σε βάρος εργαζόμενου στη Βιομηχανία από άτομο που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν ανήκει στους απεργούς ενώ το θύμα νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο.

ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ

Ο πρόεδρος του Σώματος κ. Γραμμένος τόνισε ότι θα το συζητήσουν το θέμα αύριο το πρωί στο δημαρχείο στη σύσκεψη φορέων που έχουν για τη Βιομηχανία, σχολιάζοντας ότι τα πράγματα έχουν πάρει έναν πολύ άσχημο δρόμο και εξέφρασε το φόβο του μήπως κάποια στιγμή θρηνήσουμε και κάποιο θύμα. Συμπληρωματικά ο κ. Κοριανόπουλος εργαζόμενος στη Βιομηχανία δήλωσε ότι δεν έχουν δημιουργήσει κανένα πρόβλημα σε κανέναν. Ο κ. Γραμμένος υπενθύμισε ότι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να λειτουργήσει το εργοστάσιο κάτω από ασφαλείς συνθήκες, να μη γίνει καμία απόλυση και να υπάρξει αμοιβαία υποχώρηση όλων, ενώ καταδίκασε οποιοδήποτε επεισόδιο από οποιαδήποτε πλευρά.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Στη συνέχεια ο κ. Γραμμένος διάβασε την επιστολή του συμβούλου κ. Βαγγέλη Παππά που απουσίασε λόγω υποχρεώσεων και εξηγούσε ότι τη φράση βουλγαρογραμμένος που ξεστόμισε στη συνεδρίαση της 11/07/16 κατά του κ. Τσουρουκίδη δεν την εννοούσε με την έννοια της βουλγαρικής κατοχής, αλλά με την έννοια ότι ο κ. Τσουρουκίδης δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη Βουλγαρία, κάτι που για τον ίδιο είναι αρνητικό. Μάλιστα εξήγησε στην επιστολή του ότι αν πράγματι ο κ. Τσουρουκίδης δεν διατηρεί δραστηριότητα στη Βουλγαρία τότε θα ζητήσει συγνώμη καθώς δεν ήταν στην πρόθεσή του να τον δυσφημήσει και πρόκειται για παρεξήγηση.

Απαντώντας ο κ. Τσουρουκίδης δήλωσε φανερά ενοχλημένος ότι ουδέποτε δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στη Βουλγαρία και μάλιστα ο παππούς του σφαγιάστηκε από τους Βούλγαρους και δεν νοείται ο κ. Παππάς να μην εξετάζει κάποιες πληροφορίες που του δίνονται. Τόνισε δε ότι δεν υπάρχει θέμα συγνώμης η υπόθεση θα λυθεί στα δικαστήρια.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΌ

Στη συνέχεια το λόγο πήραν εκπρόσωποι των κατοίκων του Περιγιαλίου αλλά και εκπρόσωποι της Ομάδας Πρωτοβουλίας Μετεγκατάστασης στο Ασημακοπούλου. Ακολούθησε μακρά συζήτηση που ανέβασε το θερμόμετρο αλλά ευτυχώς με απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιο στην αίθουσα επιτράπηκε η είσοδος μόνο των εκπροσώπων των δύο πλευρών προς αποφυγή επεισοδίων. Τελικά και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η λύση στην φιλοξενία των προσφύγων δεν είναι η γκετοποίηση τους σε ένα στρατόπεδο αλλά η διασπορά τους σε γειτονιές της Καβάλας και του υπόλοιπου Νομού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ποτόλιας ζήτησε να απομακρυνθούν οι αστυνομικές δυνάμεις από το Δημαρχείο κάτι που δεν έγινε δεκτό για λόγους ασφαλείας και τελικά απεχώρησε  από την συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *