Στο Δήμο Καβάλας συνεχίζεται η τήρηση των μέτρων και παράλληλα γίνεται ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα

Ο Δήμος Καβάλας συνεχίζει με το «Βοήθεια στο Σπίτι» να βοηθά τους δημότες. Ο δήμαρχος κ. Θεόδωρος Μουριάδης σημείωσε ότι βρίσκονται σε διαδικασία καλής λειτουργίας του Δήμου Καβάλας.

Συγκεκριμένα είπε ότι «συνεχίζεται η τήρηση των μέτρων για τον ιό κι όπως ακούγεται από τις 4 ή τις 11 Μαΐου θα αρχίσουν να χαλαρώνουν, ώστε σταδιακά να μπούμε στην κανονικότητα. Συνεχίζουμε κι εμείς, ιδίως με το «Βοήθεια στο Σπίτι» που κάνει μια σημαντική δουλειά. Είναι επίσης τα έργα της καθημερινότητας που τρέχουν. Η καθαριότητα εξακολουθεί να δουλεύει, τα χόρτα στην πόλη και τις κοινότητας θα αρχίσουν να κόβονται. Τα διάφορα έργα που έχουν δημοπρατηθεί, εξελίσσονται. Γίνεται πλέον και ο σχεδιασμός και οι μελέτες για την επόμενη μέρα, τόσο για τα αδιάθετα που υπάρχουν στο ΕΣΠΑ όσο για το καινούργιο πρόγραμμα το οποίο ετοιμάζεται το «Αντώνης Τρίτσης» που θα είναι μέσω του Φιλόδημος Ι. Πρέπει να γίνου να μελέτες για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε χρήματα. Σε κάποια πράγματα λόγω της υποστελέχωσης ίσως καθυστερούμε λίγο, αλλά πρέπει όμως να το δούμε με αυτό το πρίσματα των μέτρων που υπάρχουν».

ΔΕΥΑΚ

Για τη ΔΕΥΑΚ και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω έλλειψης ρευστότητας αλλά και την  κριτική της αντιπολίτευσης είπε ότι «ο έχων σώας τας φρένας καταλαβαίνει ότι μία Δημοτική Αρχή 7 μηνών δεν είναι δυνατόν να ρίξει το καράβι έξω, αν αυτό δεν είναι τρύπιο. Δεν είναι τα πράγματα έτσι όπως ακούστηκαν. Αυτά που χρωστούσαμε ήταν συνολικά 1,3 εκ ευρώ και όχι «μηδέν». Παρ’ όλα αυτά, όμως, μέσα σ’ αυτήν την εβδομάδα θα δοθεί μία συνέντευξη Τύπου για να μπουν όλα στη θέση τους. Μερικοί παρεξηγούν την ευγένεια, που δεν θέλουμε να προσβάλλουμε ανθρώπους, αλλά όμως αυτήν την ευγένεια δεν πρέπει να τη θεωρούν αδυναμία.

Δεν αφήσουμε τη ΔΕΥΑΚ να πέσει έξω. Το νερό είναι κοινό αγαθό, για όλους. Θα γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις. Σ’ αυτούς που λένε ότι έπεσε έξω η ΔΕΥΑΚ αυτούς τους 7 μήνες, να ξέρουν ότι θα έπρεπε να είναι έτοιμοι να μειώσουν το ενεργειακό κόστος και όχι να φαντάζονται πράγματα. Εμείς κοιτάμε την επόμενη μέρα πώς θα μειώσουμε τα κόστη της επιχείρησης, όχι μέσω των υπαλλήλων, αλλά μειώνοντας τα λειτουργικά και κάνοντας πιο σωστή κατανομή του υλικού.

Στο Λυκόστομο το νερό έρχεται από τους Φιλίππους κι αυτό απαιτεί ενέργεια. Το ίδιο συμβαίνει σε πολλά χωριά. Έχω βαρεθεί να ακούω πόσο καλά ήταν τα πράγματα στον πρώην δήμο Φιλίππων και πόσο χάλια τα κάναμε εμείς. Στο έργο που έγινε οι σωλήνες σπάζουν συνέχεια και πρέπει κάθε τόσο να αλλάζονται. Θα σταματήσουμε να αλλάζουμε ανά μέτρο το σπάσιμο και θα αλλάξουμε γραμμές ολόκληρες για να έχουμε οικονομία στο υλικό. Υπάρχει νερό κοντά στη δεξαμενή όπως και σε άλλα μέρη. Θα κάνουμε γεωτρήσεις για να επαληθεύσουμε τα ευρήματα των μελετών  και θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να μειώσουμε την ενέργεια.

Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη λυματολάσπη  από τον Σταθμό του Βιολογικού Καθαρισμού για την παραγωγή βιοαερίου που θα συμβάλλει στην μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι πολλά που πρέπει να κάνουμε και θα τα κάνουμε. Βγαίνουν προγράμματα και προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα. Κι έτσι θα σώσουμε τη ΔΕΥΑΚ. Επίσης θα είμαστε αυστηροί με αυτούς που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς. Δεν γίνεται αν υπάρχουν 5 εκ ευρώ που να μην έχουν εισπραχθεί. Υπάρχουν κάποιοι που εκμεταλλεύονται το νερό, παίρνουν χρήματα από αυτό και δεν πληρώνουν. Από ‘δω και πέρα θα υπάρχει μια πιο αυστηρή πολιτική στο θέμα της είσπραξης».

ΔΑΝΕΙΟ

Για το αν πάρει ο Δήμος Καβάλας  χαμηλότοκο δάνειο για τη ΔΕΥΑΚ είπε ότι «θα πάρουμε. Επειδή όλες οι ΔΕΥΑ έχουν πρόβλημα, μας δίνεται η δυνατότητα μέσα από πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Λόγω των μέτρων δεν πληρώνει ο κόσμος, τα ταμεία έχουν κλείσει και υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας. Δίνεται το δικαίωμα στους δήμους να δώσουν δάνειο στις ΔΕΥΑ ώστε να ανταπεξέλθουν και με την προοπτική να πληρώνουν αυτό το δάνειο σε 72 μήνες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.