Στο αυτόφωρο χθες  οι 8 συλληφθέντες για τον ΤΑΡ, αναβλήθηκε για σήμερα η εκδίκαση, ένταση στο Δικαστήριο

Στο αυτόφωρο οδηγήθηκαν χθες  στις 12 το μεσημέρι οι 8 συλληφθέντες πολίτες που διαμαρτυρόντουσαν στην περιοχή των Κρηνίδων σε χωράφι όπου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν εργασίες έρευνας από πλευράς της  κοινοπραξίας του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ. Η εταιρεία τους μήνυσε για παρακώλυση  των εργασιών και μεταξύ των προσαχθέντων είναι και  ο κ. Θέμης Καλπακίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Δήμου Καβάλας, ο οποίος βρίσκονταν  για  7η ημέρα σε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εργασίες της εταιρίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη  πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας 100 περίπου ατόμων για τους συλληφθέντες ενώ και χθες  πραγματοποιήθηκε  αντίστοιχη συγκέντρωση έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας αλλά αι μέσα σε αυτό 200 και πλέον ατόμων, αγροτών, δημοτών και εργαζομένων στην Καβάλα oil. Μάλιστα οι αγρότες συμβολικά παρέταξαν τα τρακτέρ τους κατά μήκος του δρόμου μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο.

ΕΚΡΥΘΜΟ

Το κλίμα ήταν έκρυθμο καθώς οι διαδηλωτές με τα συνθήματα τους ξεσήκωσαν το Δικαστικό Μέγαρο παρουσία ισχυρής διμοιρίας των ΜΑΤ ενώ κάποια στιγμή τους ζητήθηκε να σταματήσουν για λόγους εύρυθμης λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου. Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βαγγέλης Παππάς έδωσε το σύνθημα να πέσουν οι τόνοι και οι διαδηλωτές σταμάτησαν να φωνάζουν και μάλιστα προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία. Σημαντικός ο ρόλος και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργου γραμμένου ενώ στο Δικαστικό Μέγαρο παρέστησαν μεταξύ άλλων και η δήμαρχος κ. Τσανάκα, αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχών κ. Παναγιωτίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Δέμπας και δημοτικοί σύμβουλοι. Στο δικαστικό κομμάτι τώρα οι 8 συλληφθέντες κ.κ. Ξανθόπουλος, Κελαϊδάκης, Αρσονιάδης, Ιπάτιος (Ιταλός ακτιβιστής), Καλπακίδης, Μυλωνίδης, Πουρσαϊτίδης και Πουρσαέφ οδηγήθηκαν νωρίς στις 10 στο Δικαστικό Μέγαρο και λίγο νωρίτερα από τις 12 μετέβησαν στον Εισαγγελέα για να προχωρήσει η διαδικασία του αυτόφωρου όπως  και έγινε.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην δικαστική αίθουσα όπου ο κ. Καλπακίδης όταν αντίκρισε την κόρη και την σύζυγο του υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο και άμεσα δέχθηκε την βοήθεια της δημάρχου κ. Τσανάκα που είναι και πνευμονολόγος και ευτυχώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Άμεσα κλήθηκε ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, όπου και νοσηλεύεται καθώς η απεργία πείνας που έκανε όλες αυτές τις ημέρες κατέβαλαν την υγεία του.  Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι και οι 8 στη δικαστική αίθουσα δεν είχαν κορδόνια στα παπούτσια τους καθώς τους είχαν αφαιρεθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση μαζί με τα κινητά τους τηλέφωνα όταν παρέμειναν για ένα βράδυ στο κρατητήριο….. Οι διαμαρτυρίες όλων στην θέα του εξαθλιωμένου κ. Καλπακίδη ήταν έντονες με τον πρώην δήμαρχο Φιλίππων κ. Κωταϊδη να δηλώνει ότι θέλουν να τον πεθάνουν.…

ΑΝΑΒΟΛΗ

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου ανακοίνωσε σε όλους ότι η διαδικασία του αυτόφωρου θα ξεκινούσε αφού πρώτα εκδικάζονταν κάποιες υποθέσεις που μεταφέρθηκαν από την προχθεσινή ημέρα. Τελικά αφού εκδικάστηκαν αυτές το Δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση του αυτοφώρου για σήμερα στις 12 το μεσημέρι ενώ όλοι οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Πρώτος από την δικαστική αίθουσα εξήλθε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Καβάλα Oil κ. Μανόλης Κελαϊδάκης, ο οποίος έγινε δεκτός από τους συναδέλφους του και όχι μόνον, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, σαν ήρωας. Η συγκίνηση του ήταν πολύ μεγάλη και κάποια στιγμή βούρκωσε.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εν μέσω επευφημιών  ο κ. Κελαϊδάκης δήλωσε ότι δείχνοντας τους συμπαραστάτες τους ότι αυτό είναι το κουράγιο τους, αυτό τους ζει όταν 4 ευρωπαίοι πολίτες χωρία να παρανομήσουν ήταν για μία ημέρα πολιτικοί κρατούμενοι στην ουσία. «Δεν παρανομήσαμε σε τίποτα και ήμασταν πολιτικοί κρατούμενοι για μία ημέρα γιατί έτσι αποφάσισε η χούντα του ΤΑΡ ενώ το μήνυμα το στείλατε εσείς ότι δεν περνάνε οι εντολές του ΤΑΡ όταν δεν παρεμποδίσαμε καμία εργασία και ήμασταν εκεί για να ελέγξουμε αν τηρείται η νομιμότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι έστειλε ηχηρό μήνυμα η κοινωνία της Καβάλας προς τα στελέχη του ΤΑΡ και δυστυχώς και σε αυτούς που έδωσαν την εντολή να τραβήξουν όσα τράβηξαν για μια ημέρα.

Ερωτηθείς για την απαράδεκτη ενέργεια να είναι χωρίς κορδόνια τα παπούτσια τους όπως διετάχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση απάντησε ότι «ο εξευτελισμός που δεχθήκαμε αυτή την 1,5  ημέρα μόνον πιο δυνατούς μας κάνει. Μας βλέπετε, τα κορδόνια μας πήραν, οι ζώνες μας έφυγαν, τα παντελόνια μας πέφτουν, είμαστε όλοι χωρίς φαγητό στηρίζοντας τους δύο, απεργούς πείνας που είχαμε μαζί μας τους Καλπακίδη και Ιπάτιο, περάσαμε την ημέρα μας στο κελί, αν και δεν έχουμε τίποτα με την Αστυνομία η οποία εκτελεί εντολές  και αυτή η στάση μόνον μας ενδυναμώνει».

Από πλευράς του ο κ. Ξανθόπουλος δήλωσε πως σίγουρα νιώθουν δικαιωμένοι μετά την πρωτόγνωρη για τους ίδιους διαδικασία καθώς ξεκίνησε μία διαβούλευση των ίδιων με την Αστυνομία που εξελίχτηκε σε κράτηση. «Σήμερα θα έχουμε την δυνατότητα να διατυπώσουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας και να αποδείξουμε ότι εμείς δεν ενοχλήσαμε κανέναν καθώς κινηθήκαμε στα πλαίσια της εντολής του Δημοτικού Συμβουλίου βρέθηκαν εκεί για να δουν αν υπάρχει κάτι που βλάπτει το περιβάλλον» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Γραμμένος δήλωσε ότι το αν θα συζητηθεί σήμερα η υπόθεση στο Δικαστήριο ή αν θα αναβληθεί περεταίρω εξαρτάται από τους κατηγορουμένους αν θα μπορούν να είναι σήμερα στο Δικαστήριο ή αν οι συνήγοροι μπορούν να παραστούν και δεν έχουν κάποιο κόλλημα. «Από ότι άκουσα ένας εκ των συνηγόρων έχει πρόβλημα να παραστεί σήμερα οπότε θα υποβληθεί νέο αίτημα αναβολής σήμερα στις 12 το μεσημέρι και πλέον η δικάσιμος θα οδηγηθεί σε μία τακτική δικάσιμο» σημείωσε καταληκτικά. Και όπως γίνεται σαφές προς αυτή την κατεύθυνση οδεύει η υπόθεση, να οριστεί μία τακτική δικάσιμος.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΣ

Στο μεταξύ έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας πραγματοποιήθηκε χθες  στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, στο Δημαρχείο, με  θέμα «Ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις για τον αγωγό ΤΑΡ. Λήψη αποφάσεως για περαιτέρω κινητοποιήσεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.