Κύριο άρθροΠολιτική

«Στον πρώτο όροφο θα μεταφερθούν οι οικονομικές υπηρεσίες και η Δημοτική Αστυνομία» τονίζει για το κτήριο του ΕΟΚ η Δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου προτού επισκεφθεί τον Δήμο καβάλας πρόσφατα ζήτησε να εκκενωθεί ο ισόγειος χώρος του κτιρίου του πρώην Εθνικού Οργανισμού καπνού όπου στεγάζονται το Μουσείο Καπνού και η Δημοτική Αστυνομία, ώστε να στεγαστούν υπηρεσίες του υπουργείου και μάλιστα μέχρι 31 -10 – 2017. . Η δήμαρχος κ. Τσανάκα, όταν ήρθε ο κ. Αποστόλου  τον ξενάγησε για να καταλάβει περί τίνος πρόκειται, όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του.

Με δηλώσεις της η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα επιβεβαίωσε το γεγονός ότι ο κ. Αποστόλου είδε επιτόπια για ποιο χώρο γινόταν λόγος, ενώ η Δήμαρχος του έδωσε σειρά εξηγήσεων σύμφωνα με τις οποίες  τα τετραγωνικά μέτρα του Μουσείου Καπνού μειώνονται αρκετά.

«Να πάρω το Μουσείο Καπνού, ένα τέτοιο Μουσείο και να το πάω που;» τον ρώτησα σχολίασε χαρακτηριστικά η Δήμαρχος, θυμίζοντας ότι η μελέτη βρίσκεται στο τέλος της και θα μεταφερθεί το Μουσείο Καπνού στη Δημοτική Καπναποθήκη.

ΚΑΙ ΟΡΟ

Η Κ. Τσανάκα πρόσθεσε ότι «Μάλιστα οι καπνέμποροι που πλήρωσαν την Μουσειολογική Μελέτη έχουν βάλει σαν όρο ότι αν μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα η μεταφορά του Μουσείου Καπνού δεν ολοκληρωθεί, θα ζητήσουν από το Δήμο Καβάλας να δώσει 40 χιλιάδες ευρώ για κοινωνικούς σκοπούς ως ρήτρα.

Εγώ μπορώ να δώσω 40 χιλιάδες  ευρώ αλλά γιατί; Και οι καπνέμποροι λένε να γίνει η μεταφορά μέσω ΕΣΠΑ. Αλλά τα έργα ΕΣΠΑ αργούν πολύ. Μάλιστα εγώ η ίδια πρότεινα να το μεταφέρουμε το Μουσείο εμείς ως Δήμος. Αλλά οι Μουσειολόγοι ζήτησαν ΕΣΠΑ, τα οποία βέβαια είναι χρονοβόρα. Αν πετύχουμε χρηματοδότηση ΕΣΠΑ έχει καλώς . Αν  όχι , θα το κάνουμε μόνοι μας και εγώ θα δώσω 40 χιλιάδες στον κοινωνικό τομέα».

Βέβαια σημείωσε στην συνέχεια ότι ζητήθηκαν χώροι του κτηρίου και από την Περιφέρεια αλλά ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρκόπουλος γνωστοποίησε στον υπουργό κ. Αποστόλου ότι τέτοιοι χώροι δεν υπάρχουν.

«Μα οι όροφοι είναι άδειοι» επεσήμανε με νόημα η Δήμαρχος.

ΕΥΘΥΝΕΣ

Η κ. Τσανάκα επέρριψε ευθύνη για την εξέλιξη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που επέμενε και επιμένει οι υπηρεσίες του στην Καβάλα να παραμείνουν στο κτήριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού και να αναπτυχθούν εις βάρος του Μουσείου Καπνού.

Η δήμαρχος εξήγησε ότι το υπουργείο έδωσε προθεσμία έως το τέλος Οκτωβρίου ώστε να αδειάσει όλος ο ισόγειος χώρος του κτηρίου πρώην ΕΟΚ. Μπροστά σ’ ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που θα επηρέαζε κι άλλες δημοτικές υπηρεσίες πλην του μουσείου, παραχωρήθηκε χώρος του Μουσείου Καπνού στο υπουργείο. Εκεί το υπουργείο θα αναπτύξει νέες υπηρεσίες που θα ασχολούνται με τα κόκκινα δάνεια των αγροτών. «Φυσικά ο υπουργός κατάλαβε ότι δεν μπορεί να μεταφέρει το Μουσείο και για αυτό κάναμε τις παρεμβάσεις που προανέφερα με ένα γραφείο του Μουσείου να δίδεται στο υπουργείο» πρόσθεσε.

ΧΩΡΟΙ

Η κ. Τσανάκα προανήγγειλε στην συνέχεια  μετακόμιση του ταμείου του Δήμου Καβάλας  και της Δημοτικής Αστυνομίας στον πρώτο όροφο του κτηρίου πρώην ΕΟΚ, αφού το υπόλοιπο του ισογείου επίσης θα διατεθεί στις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η δήμαρχος δηλαδή περιέγραψε ένα χώρο, το ισόγειο του κτηρίου, όπου θα κυριαρχούν οι υπηρεσίες του υπουργείου κα κάπου ανάμεσά τους θα λειτουργεί το Μουσείο Καπνού. Αυτό θα γίνεται προσωρινά, παρατήρησε η δήμαρχος, αφού όπως άφησε να εννοηθεί πλησιάζει η ημέρα μεταφοράς του Μουσείου Καπνού στη Δημοτική Καπναποθήκη. Ολοκληρώνεται η μουσειολογική μελέτη κι αν χρειαστεί ο Δήμος Καβάλας, υπενθύμισε ότι  θα πληρώσει από ίδιους πόρους το έργο για τη λειτουργία ενός μουσείου σε πολλά τετραγωνικά μέτρα της δημοτικής καπναποθήκης.

Σε ερώτηση, γιατί οι υπηρεσίες του υπουργείου δε φιλοξενούνται στο διοικητήριο μετέφερε την απάντηση του αρμόδιου υπουργού κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος κατά τα λεγόμενα της δημάρχου απευθύνθηκε στον Αντιπεριφερειάρχη κ.  Θόδωρο Μαρκόπουλο που του απάντησε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι στο Διοικητήριο για τη στέγαση των υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Το κτήριο δεν είναι δικό μου. Ο υπουργός επέμενε και τελικά κατάφερα να πάρω παράταση χώρου. Ευτυχώς που το κομμάτι των έργων μας, γίνεται με χρήματα του Δήμου Καβάλας και υπολογίζουμε μέχρι το τέλος του έτους να τελειώσει το έργο. Οι εργολάβοι όταν πληρώνονται δουλεύουν και στην περίπτωση μας ο εργολάβος μας δουλεύει καλά. Έτσι θα μεταφερθούν οι υπηρεσίες όπως σας προανέφερα» κατέληξε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *