Κύριο άρθροΟικονομία

Στον αέρα η διαδικασία προμήθειας ηλεκτρολογικού υλικού για το Δήμο Καβάλας σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Ηλία Καλανταρίδη

Μάκης Παπαδόπουλος
Χαράλαμπος Χρυσανίδης
Αλέξης Πολίτης Βίλλυ Κονδυλίδου
Κίμων Παπαδόπουλος Χρήστος Γάκης
Θόδωρος Μαρκόπουλος
Έφη Βαλίλα

Στον αέρα είναι η διαδικασία προμήθειας ηλεκτρολογικού υλικού για το Δήμο Καβάλας όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ηλίας Καλανταρίδης.

Συγκεκριμένα ο κ. Καλανταρίδης σημείωσε πως «είναι ο διαγωνισμός του ηλεκτρολογικού υλικού, μιλάμε για ένα διαγωνισμό μεγάλο και διεθνή. Κατέθεσαν τις προσφορές οι προμηθευτές αλλά δυστυχώς όλοι απορρίφθηκαν από την Επιτροπή, λόγω του ότι δεν ανταποκρίνονταν οι προσφορές τους τόσο στις τεχνικές προδιαγραφές του διαγωνισμού, καθώς επίσης και στα τυπικά δικαιολογητικά που πρέπει να μας φέρουν βάσει της νομοθεσίας. Αυτή τη στιγμή έχουν υποβάλει κάποιες ενστάσεις ο ένας εναντίον του άλλου. Σε πρώτο στάδιο απορρίφθηκαν αυτές οι ενστάσεις από την Επιτροπή και τώρα ένας εξ΄ αυτών έχει προσφύγει με ένσταση στην Αποκεντρωμένη προσπαθώντας να ακυρώσει την απόφαση της Επιτροπής. Και αυτό δεν είναι η πρώτη χρονιά που γίνεται. Και πέρσι είχαμε τα ίδια διαδραματιζόμενα γεγονότα στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει ο δήμος να προμηθευτεί λαμπτήρες. Όλοι ξέρουμε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα, δυστυχώς για άλλη μια φορά αυτό το απίστευτα πολύπλοκο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο διέπει τις προμήθειες των δήμων προκαλεί πάμπολλα προβλήματα, τα οποία δυστυχώς έχουν ως αποτέλεσμα οι υπηρεσίες που παρέχονται προς τους δημότες να μην είναι αυτές που θα έπρεπε να είναι. Για άλλη μια φορά δηλαδή βρισκόμαστε προ αδιεξόδου και περιμένουμε τώρα να δούμε τι θα γίνει με την εκδίκαση της ένστασης που έχουν υποβάλει, έτσι ώστε μετά εμείς να ξαναβγάλουμε το διαγωνισμό και πάει λέγοντας».

ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΌ

Πρόσθεσε δε πως «Αυτές οι διαδικασίες δυστυχώς διαρκούν πάρα πολύ καιρό, πάρα πολλούς μήνες, ένας διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός για να μας δώσει το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να περάσουν και πέντε μήνες. Ευτυχώς στις κοινότητες έχουμε αντιμετωπίσει με μεγάλη επιτυχία το σχετικό πρόβλημα, διότι έχει δοθεί η δυνατότητα στους πρόεδρους των κοινοτήτων να κάνουν χρήση της παγίας προκαταβολής, όπου έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται κάποια χρήματα για να ανταποκρίνονται σε έκτακτες ανάγκες. Έτσι λοιπόν δόθηκε η δυνατότητα να αγοράζουν λαμπτήρες με αυτά τα χρήματα και εκεί είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Αλλά στην πόλη της Καβάλας όπου υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες στύλοι φωτός δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυτή τη μέθοδο το συγκεκριμένο πρόβλημα, με αποτέλεσμα να έχουμε και τα μεγαλύτερα προβλήματα. Οι σχετικές υπηρεσίες των δήμων κάνουν τις διαδικασίες όπως ορίζει η νομοθεσία, αλλά είναι τόσο σφιχτό το νομικό πλαίσιο και το καθεστώς των διαγωνισμών, που ακόμα και οι ίδιοι οι προμηθευτές, παρότι αυτές οι διαδικασίες εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν μάθει να καταθέτουν τις προσφορές τους με τον προβλεπόμενο τρόπο, με αποτέλεσμα συνήθως πολλές φορές να έχουμε ακυρώσεις, να έχουμε διαγωνισμούς οι οποίοι δεν οδηγούν πουθενά, ακριβώς λόγω του ότι όλοι θεωρούνται έκπτωτοι από τις διαδικασίες. Αυτή η εικόνα υπάρχει και σε άλλους διαγωνισμούς δυστυχώς. Γενικά με τις διαγωνιστικές διαδικασίες υπάρχει πρόβλημα. Δυστυχώς εμείς πρέπει να κάνουμε αυτό το οποίο ορίζει η νομοθεσία. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Προσπαθούμε να κινηθούμε κι είμαστε υποχρεωμένοι μέσα στα νομικά πλαίσια που θέτει η υπηρεσία».

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ

Ερωτηθείς ο κ. Καλανταρίδης ποιες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με την αποκατάσταση των ζημιών στο Εκθεσιακό Κέντρο, σημείωσε πως «προχωράμε. Οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών προχωράνε κανονικά με ρυθμούς πολύ ικανοποιητικούς. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα, θα είναι έτοιμο στην ώρα του και θα το δώσουμε ξανά προς χρήση στο Επιμελητήριο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *