ΕκδηλώσειςΚύριο άρθρο

Στις 24 Ιουνίου οι επετειακές εκδηλώσεις στην Θάσο για τα 100 χρόνια του αεροδρομίου Πρίνου

Μάκης Παπαδόπουλος
Χαράλαμπος Χρυσανίδης
Αλέξης Πολίτης Βίλλυ Κονδυλίδου
Κίμων Παπαδόπουλος Χρήστος Γάκης
Θόδωρος Μαρκόπουλος
Έφη Βαλίλα

Πραγματοποιήθηκε χθες  το πρωί η επίσημη παρουσίαση των εκδηλώσεων για την Χρυσή Επέτειο του αεροδρομίου Καζαβητίου Θάσου που λειτούργησε από το 2016 κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Για την παρουσίαση των εκδηλώσεων παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης στην αίθουσα του ξενοδοχείου Ilion Mare στον Πρίνο Θάσου, όπου θα είναι το κέντρο των εκδηλώσεων που θα γίνουν την Παρασκευή 24 Ιουνίου από τις 10.00 το πρωί.

Στην συνέντευξη μίλησαν, ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, οι δύο πιλότοι David Bremner και Theodor Willford που κατασκεύασαν και πέταξαν, με την ομάδα τους, πιστό αντίγραφο διπλάνου αεροπλάνου Bristol Scout που θα πετάξει στο αεροδρόμιο του Καζαβητίου 100 χρόνια μετά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο διευθυντής του Kavala Air Sea Show 2016, Παναγιώτης Γεωργιάδης, ο αντιδήμαρχος Θάσου Γιάννης Πλαφαδέλης, ο ερευνητής ιστορικός Πασχάλης Παλαβούζης που έχει εκδώσει βιβλίο για το αεροδρόμιο του Πρίνου, ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη περιφερειακός σύμβουλος Σταύρος Τσολάκης και η Δέσποινα Δούκα που έκανε την παραγωγή ντοκιμαντέρ για την δράση των συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων στην Θάσο τον μεγάλο πόλεμο.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ο δήμαρχος Θάσου αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο που χρειάστηκε να γίνει για να λειτουργήσει ξανά το αεροδρόμιο του Πρίνου στην Χρυσή Επέτειο της πρώτης λειτουργίας του. Ο κ. Χατζηεμμανουήλ τόνισε ότι η προσπάθεια δεν έγινε μόνο για τον εορτασμό αλλά για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού που ενδιαφέρει τους φιλίστορους, με την φιλοδοξία ο χώρος μνήμης να γίνει τόπος συνάντησης των τουριστών που ενδιαφέρονται για την ιστορία. Κάλεσε επίσης όλους να παραστούν στις εκδηλώσεις της Παρασκευής.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε με τη σειρά του ότι εκδηλώσεις σαν αυτή της Παρασκευής έρχονται για να ενώσουν το παρελθόν με το μέλλον της αεροπορίας που δεν γνωρίζει σύνορα και ενώνει ανθρώπους που τους χωρίζουν μεγάλες αποστάσεις. ” Είμαστε αιχμάλωτοι του οράματός μας για την αεροπορία” τόνισε.

Από την πλευρά του ο κ. Bremner  αναφέρθηκε στην γέννηση του οράματος να κατασκευάσουν αντίγραφο του αεροπλάνου με το οποίο πέταξε ο παππούς του από το αεροδρόμιο του Πρίνου το 1916, στα δεκατέσσερα χρόνια που χρειάστηκαν για την κατασκευή. “Δεν πιστεύαμε ότι το όνειρο της πτήσης του ίδιου αεροπλάνου από το ίδιο αεροδρόμιο ένα αιώνα μετά θα γίνει πραγματικότητα” σημείωσε και έδωσε τα εύσημα στους ανθρώπους σε Θάσο και Καβάλα που πίστεψαν στην ιδέα και βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα η πτήση αυτή. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις προσπάθειες των κ.κ. Χατζηεμμανουήλ, Γεωργιάδη και Παλαβούζη.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Ο κ. Willford μίλησε για την δυσκολία κατασκευής του αεροπλάνου. “Χρειάστηκε να μάθουμε ξανά τις τεχνικές της κατασκευής και να αποκτήσουμε τις δεξιότητες που είχαν οι αεροναυπηγοί ένα αιώνα πριν. Με την ευκαιρία μάθαμε πολλά και για το νησί της Θάσου” τόνισε.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο κ. Bremner προσέφερε στον δήμαρχο Θάσου αντίγραφο πίνακα που απεικονίσει τον παππού του με το αεροπλάνο Bristol Scout να καταδιώκει τουρκικό αεροπλάνο, ενώ ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε χάρτη της περιοχής του αεροδρομίου Πρίνου εκτύπωσης του 1946 πάνω στον οποίο όλοι οι παριστάμενοι υπέγραψαν σε ανάμνηση του γεγονότος.

Την ερχόμενη Παρασκευή στον Πρίνο θα γίνουν οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την λειτουργία του αεροδρομίου Πρίνου στο πλαίσιο των οποίων ο κ. Bremner θα πετάξει με το διπλάνου.

Πρόγραμμα  Εκδηλώσεων 24ης Ιουνίου 2016

Χώρος: Mνημείο Πεσόντων Αεροπόρων, Προβλήτα Πρίνου

10.30  Έναρξη – Επιμνημόσυνος δέηση

10.40  Χαιρετισμός Δημάρχου Θάσου Κωνσταντίνου Χατζηεμμανουήλ

Πρώτη πτήση του David Bremner με αεροπλάνο – ρέπλικα Bristol Scout πάνω από το μνημείο.

10.50  Χαιρετισμός τιμωμένου προσώπου (Υπουργός ΥΠ.ΕΘ.Α κος Π. Καμμένος)

11.00  Προσκλητήριο νεκρών (από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του 4ου Σ.Σ.)

Πτήση «DAEDALUS» (HAF T-6 DEMO TEAM)

Απόδοση τιμών από πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών (Σε συνεργασία με το KAVALA AIRSEASHOW)

11.05 κατάθεση στεφάνων

Πτήση 3 X F -16 (HAF HONORED FLY PASS)

Απόδοση τιμών από πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών (Σε συνεργασία με το KAVALA AIRSEASHOW)

11.20  Ανάκρουση Εθνικού ύμνου

Λήξη τελετής, αποχώρηση από το χώρο του Μνημείου

Μετάβαση στο χώρο πεδίου πτήσεων του Αεροδρομίου Πρίνου.

Χώρος: Πεδίο πτήσεων αεροδρομίου Πρίνου

11.45 Εθνικός Ύμνος από την Παιδική Χορωδία του Δήμου Θάσου

Πτήση “ZEUS” (HAF F-16 DEMO TEAM Solo)

Τα παιδιά των σχολείων του Πρίνου σχηματίζουν (κρατώντας καρτέλες) τη φράση:

«Θάσος 100 χρόνια Αεροπορικής Ιστορίας (1916-2016).

12.00  Ακολουθεί τοπικός Θασίτικος χορός από τον Πολιτιστικό και Φυσιολατρικό Σύλλογο Πρίνου «Μικρό Καζαβήτι».

12.05 Τραγούδια από τη μικτή χορωδία Δήμου Θάσου: «Μητέρα Μεγαλόψυχη» (Δ.Σολωμού), «Πουλιά στα χίλια χρώματα» (Ο. Ελύτη)

12.15 Μουσική από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του 4ου Σ.Σ.

12.30 Απογείωση-Προσγείωση του David Bremner με αεροπλάνο-ρέπλικα Bristol Scout στο πεδίο πτήσεων του Αεροδρομίου

12.45 Λήξη εκδήλωσης στο χώρο του Αεροδρομίου

Μετάβαση στο χώρο του Ξενοδοχείου “ILIO MARE”

Χώρος: Ξενοδοχείο “ILIO MARE”

12.50  Άφιξη στο Ξενοδοχείο, σύντομη περιήγηση στην Έκθεση διοραμάτων-μακετών του Συλλόγου Μοντελιστών Καβάλας με θέματα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Αεροδρόμιο της Θάσου που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο έξω από την Αίθουσα συνεδριάσεων του ILIO MARE.

13.00 Τιμητική διάκριση του David Bremner από τον Υπουργό ΥΠ.ΕΘ.Α Kο Π. Καμμένο

Τραγούδι «Έγια Μόλα» από τη Νεανική Χορωδία Δήμου Θάσου

Και τέλος, προβολή αποσπάσματος από το Ντοκιμαντέρ: «ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΑΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ» (Σκηνοθεσία: Δέσποινα Πανταζή, Διεύθυνση Φωτογραφίας-μοντάζ: Πάνος Μπουντούρογλου (Διάρκειας 15’) με θέμα την Ιστορία του Αεροδρομίου Καζαβητίου (Πρίνου) και τους πρωτοπόρους Πιλότους του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

13.30  Λήξη εκδήλωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *