Στην υπερφορολόγηση των καυσίμων αποδίδει τη μειωμένη κατανάλωση και στο πετρέλαιο θέρμανσης ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας Φώτης Πούλος

Στην υπερφορολόγηση των καυσίμων αποδίδει τη μειωμένη κατανάλωση και στο πετρέλαιο θέρμανσης ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας κ. Φώτης Πούλος. Το πετρέλαιο δεν είναι είδος πολυτελείας σημείωσε με έμφαση, τονίζοντας πως «τα προβλήματα που υπήρχαν εξακολουθούν και υπάρχουν. Το τελευταίο τρίμηνο του 2017, που ήταν και η έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, δεν ήταν ιδιαίτερα παραγωγικό και καλό για τα πρατήρια. Οι καταναλώσεις ήταν χαμηλές και εξακολουθούν και είναι. Άνοιξε την τελευταία στιγμή η εφαρμογή για αυτό το περιβόητο επίδομα θέρμανσης. Οι τιμές ξεκίνησαν πιο ανεβασμένες από την αντίστοιχη περσινή περίοδο και υπάρχει μια αμφιβολία και μια στέρηση χρημάτων στους καταναλωτές που αυτό είναι ανασταλτικός παράγοντας για την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης. Βασικά αυτό ισχύει σε όλη την αγορά, αλλά ένα παραπάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης που είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα αυτόν τον καιρό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό το πράγμα όσον αφορά τα επιδόματα δεν είναι μια σωστή τακτική. Και φέτος μειώθηκε στο 50% η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τους καταναλωτές που έχουν πάρει πετρέλαιο. Είναι πολύ άσχημο αυτό σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που ζούμε όλοι μας».

ΣΥΡΡΙΚΝΏΝΕΤΑΙ

Συμπλήρωσε πως «ο κλάδος μας συρρικνώνεται διαρκώς. Όταν εξακολουθούν οι καταναλώσεις και βρίσκονται από το 2010 και μετά σε πτωτική πορεία, δεν έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση ούτως ώστε να πούμε ότι εδώ έχουμε πιάσει πάτο και από δω και πέρα ίσως να ξεκινήσουν κάπως οι καταναλώσεις να ανεβαίνουν. Όλα αυτά τα πράγματα και όλοι αυτοί οι φόροι που επιβάλλονται σε όλες τις επιχειρήσεις είναι ανασταλτικός παράγοντας και για τους πρατηριούχους να συνεχίζουν να δουλεύουν».

ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ

Τόνισε δε πως «η υπερφορολόγηση έχει κάνει μεγάλη ζημιά. Θέλω χαρακτηριστικά να τονίσω ότι όταν στο ένα ευρώ που αγοράζει ο καταναλωτής πετρέλαιο θέρμανσης σήμερα πάνω από 50 λεπτά είναι Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ, καταλαβαίνει κανείς ότι όταν ένας καταναλωτής αγοράζει πετρέλαιο δεν αγοράζει πετρέλαιο, αγοράζει φόρους. Είναι ανασταλτικός παράγοντας αυτό. Είναι πάρα πολύ άσχημο αυτό. Και είναι ένα προϊόν στο οποίο δεν έπρεπε να επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Επιβάλλεται αυτός ο φόρος σε είδη που είναι πολυτελείας. Το πετρέλαιο θέρμανσης δεν είναι είδος πολυτελείας. Είναι είδος πρώτης ανάγκης και πρέπει να το σκεφτούν πάρα πολύ σοβαρά να αφαιρεθεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από το πετρέλαιο θέρμανσης για να μπορούν να ζεσταθούν τα νοικοκυριά και να πάρει ο κόσμος πετρέλαιο».

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ 2018

Διακινδυνεύοντας μια πρόβλεψη για το 2018, ο κ. Πούλος ανέφερε πως «τα πράγματα είναι απρόβλεπτα. Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Αν θέλουμε να δούμε τις επόμενες μέρες, αυτά που μπορούμε να δούμε είναι ανησυχητικά, για το λόγο ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν. Δεν μπορώ να ξέρω ποια θα είναι η ισοτιμία ούτως ώστε να πω αν θα ανεβεί πολύ ή λίγο το πετρέλαιο, αλλά όταν είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν, υπάρχουν αναταραχές σε πολλά σημεία του πλανήτη που είναι πετρελαιοπαραγωγές χώρες, υπάρχουν προβλήματα».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.