Κύριο άρθροΟικονομία

Στα ταμεία της Δημωφέλεια το 1,5 ευρώ από τον ΟΛΚ για την απαλλοτρίωση της έκτασης στο Εσκί Καπού για τις ανάγκες του νέου λιμανιού Φίλιππος Β΄

Με ανακοίνωσή της η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καβάλας «Δημωφέλεια» έκανε γνωστό ότι η Τράπεζα της Ελλάδος μετέφερε  σε τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης το ποσό των 1,5 εκ. ευρώ της αποζημίωσης της απαλλοτρίωσης των 74 στρεμμάτων του Εσκί Καπού από τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας για τις κατασκευαστικές ανάγκες του νέου Λιμανιού. Η πρόεδρος της «Δημωφέλεια» κ. Αναστασία Ιωσηφίδου σε δηλώσεις της έκανε λόγο για δικαίωση των προσπαθειών της επιχείρησης που είχαν αίσιο τέλος. Σημείωσε δε πως αυτή η ημέρα είναι ιστορική από όλες τις απόψεις για την επιχείρηση.

Αναλυτικά στις δηλώσεις της η κ. Ιωσηφίδου ανέφερε πως «είναι μεγάλη επιτυχία πραγματικά για τη «Δημωφέλεια» και το Δήμο Καβάλας. Από την Παρασκευή είναι στα ταμεία της «Δημωφέλεια» το ποσό του 1,5 εκ. ευρώ για τη γνωστή υπόθεση της απαλλοτρίωσης. Αλλά θα ήθελα να κάνω μια επισήμανση και να τονίσω το εξής. Δεν μιλάμε μόνο για το 1,5 εκ. και το ποσό που μπήκε στα ταμεία της «Δημωφέλεια». Είναι πολλαπλή η επιτυχία της «Δημωφέλεια» και του δήμου. Με αυτήν την κατάθεση των χρημάτων πρέπει να τονίσουμε ότι συντελείται η απαλλοτρίωση. Και όταν λέμε συντελείται η απαλλοτρίωση, ολοκληρώνεται δηλαδή η απαλλοτρίωση για την ολοκλήρωση του μεγάλου αναπτυξιακού έργου για την περιοχή μας και το Δήμο Καβάλας και ολόκληρη την Περιφέρεια. Με αυτήν την κατάθεση λοιπόν τελειώνει μια διαδικασία ενός έργου που η ολοκλήρωσή του έχει ταλαιπωρήσει πολλά χρόνια την περιοχή μας, χωρίς μέχρι τώρα έχει φτάσει στο τέρμα της. Και βεβαίως με αυτόν τον τρόπο ξεκαθαρίζεται πλέον και έρχεται στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου τη χρήση του ΟΛΚ, γιατί φορέας υλοποίησης και χρήστης της συγκεκριμένης έκτασης είναι ο ΟΛΚ και για αυτό οι αποφάσεις υποχρεώνουν τον ΟΛΚ να καταβάλει την αποζημίωση, διότι και τα έσοδα του λιμανιού Φίλιππος Β΄ θα τα έχει ο ΟΛΚ. Με αυτήν την κατάθεση ολοκληρώνεται λοιπόν η συγκεκριμένη διαδικασία. άρα το όφελος είναι πολλαπλό. Δεν είναι μόνο το 1,5 εκ., είναι ότι ωφελείται πολλαπλά η Καβάλα με τη συντέλεση της απαλλοτρίωσης του Φίλιππος Β΄, ολοκληρώνεται και η διαδικασία για τα συγκεκριμένα 75 στρέμματα που τόσο πολύ ταλαιπώρησαν το δήμο με την αμφισβήτηση από τον ΟΛΚ ή μάλλον με την προσπάθεια του ΟΛΚ να κάνει τα 75 στρέμματα στα 18».

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ

Ερωτηθείσα η κ. Ιωσηφίδου τι σκέπτεται να κάνει η «Δημωφέλεια» με αυτά τα χρήματα, σημείωσε πως «ήδη φυσικά έχουν γίνει οι απαραίτητες συζητήσεις με τη δήμαρχο, καθώς πιστεύαμε και οι δυο μας ότι γρήγορα θα έρθουν τα χρήματα στα ταμεία της «Δημωφέλεια». Εγώ δεν ξεχνώ ότι όταν είχε εκδοθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου ότι είχε δικαιωθεί η «Δημωφέλεια», λίγο πολύ όλοι αμφισβητούσαν το κατά πόσο γρήγορα μπορούν να έρθουν αυτά τα χρήματα. Και έλεγα τότε ότι η «Δημωφέλεια» γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν τα χρήματα να έρθουν στο ταμείο. Και επαληθεύτηκα, διότι γνωρίζαμε πραγματικά τον τρόπο. Φυσικά εννοείται σε αυτό το χρονικό διάστημα έγιναν και οι απαραίτητες συζητήσεις με τη δήμαρχο. Διότι το οποιοδήποτε έργο θα είναι προς όφελος του Δήμου Καβάλας και της τοπικής κοινωνίας. Είναι κάτι που θα το ανακοινώσουμε μαζί με τη δήμαρχο, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι πρόκειται για έργο αναπτυξιακού χαρακτήρα για την περιοχή μας. Καταρχάς θα πρέπει να είναι συναφές με το αντικείμενο της «Δημωφέλεια», διότι επειδή τα χρήματα έχουν μπει στο ταμείο της «Δημωφέλεια» θα πρέπει να αξιοποιηθούν για τέτοιο έργο του δήμου που να είναι όμως συναφές με το αντικείμενο της «Δημωφέλεια». Επομένως ήδη με τις συζητήσεις που έχουμε κάνει με τη δήμαρχο έχουμε βρει το αναπτυξιακό έργο, φυσικά με πρωτοβουλία και της δημάρχου και προχωράμε προς αυτό το σκοπό. Ήδη γίνονται οι απαραίτητες διαδικασίες από το Δήμο Καβάλας και τη «Δημωφέλεια».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *