ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Σταθεροποιήθηκε ο αριθμός των προσφύγων στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου

Αυξομειούμενος είναι ο αριθμός των προσφύγων στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου  όπως σημειώνει η Εκπρόσωπος των Γιατρών του Κόσμου στην Καβάλα  κ. Άννα Γιοβανιού. Το ευχάριστο είναι ότι ο αριθμός τους είναι σχετικά μικρός από τότε που ξέσπασε το προσφυγικό, ενώ σε γενικές γραμμές ο αριθμός τους σταθεροποιήθηκε στο Στρατόπεδο.  Αρχικά η κ. Γιοβανιού αναφέρθηκε στα έργα που πρέπει να γίνουν στο Στρατόπεδο για την εξυπηρέτηση των προσφύγων αλλά και των εθελοντών.

«Αυτή την στιγμή κατ΄ αρχάς σε ό,τι αφορά τα έργα υπάρχει μια στασιμότητα. Ενώ μας είχαν ενημερώσει ότι έχει παραχωρηθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο υπουργείο Μετανάστευσης ο χώρος ή καλύτερα οι χώροι στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου άρα θα αρχίσουν να χτίζουν βλέπουμε μι α στασιμότητα ενώ περιμένουμε να έρθουν αυτή την εβδομάδα κάποιοι αρμόδιοι από το υπουργείο Μετανάστευσης για να μας πουν επιτέλους τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί.

Σύμφωνα με τις αρχικές μας πληροφορίες θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες και να μπορούν μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου οι άνθρωποι να καταλάβουν τους νέους αυτούς χώρους.

Εμείς ξέρουμε ότι 4 κτήρια θα προετοιμασθούν για να χρησιμοποιηθούν. Αλλά ακόμη δεν έγιναν εργασίες και όλοι περιμένουμε. Ήρθαν και κάποια άτομα λοιπόν από την Κομοτηνή που φιλοξενούνταν σε σπίτια Ελλήνων και νόμιζαν ότι θα φύγουν και κάποια άτομα από την Καρβάλη όπου εκεί φιλοξενούνταν οπότε έχουμε πλέον 116 άτομα που είναι αυτό το σύνολο».

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Πρόσθεσε δε πως «Γενικά τα κέντρα έχουν άτομα που φιλοξενούνται και αυτά τα άτομα έχουν προτεραιότητα να φύγουν στην Ευρώπη. Μας είπαν 4500 άτομα ότι έχουν φύγει από την Ελλάδα στην Ευρώπη. Εμείς ξεκινήσαμε 300 άτομα στο Χαλκερό και μόνο 200 άτομα έφυγαν από εκεί Η Δράμα είχε 500 άτομα και τώρα έχει 100. Αν έφυγαν 300 και 200 άτομα μόνο από Καβάλα και Δράμα φαντασθείτε τι έφυγε από τα άλλα μέρη. Αν δεν είχαν φύγει κάποιοι,  πόσα άτομα θα είχαμε εδώ;

Επίσης Καβάλα, Δράμα και Σέρρες δεν έχουν ακόμη συντονιστές για την εκπαίδευση των παιδιών.  Ο κ. Μπαντίκος, προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας, έχει επισκεφθεί τους χώρους και αφού δεν υπάρχει συντονιστής ξέρει ότι τα μαθήματα δεν ξεκινούν. Υπάρχει και ένα ενδεχόμενο τα παιδιά να πηγαίνουν στα ΤΕΛ. Για τα 12 παιδιά του νηπιαγωγείου το μάθημα θα γίνει εντός. Τα μεγαλύτερα ίσως να πάνε και στα ΤΕΛ. Έχουμε 20 παιδιά δημοτικού ενώ συνεχίζεται το πρόγραμμα ΜΟΗΑ της κ. Μισσιριάν μια και παιδιά μεγάλα και γυναίκες, πηγαίνουν δύο φορές στο Ιμαρέτ και διδάσκονται αγγλικά και ελληνικά.

Τώρα, η Υπηρεσία Ασύλου πρώτα παίρνει τηλέφωνο στους πρόσφυγες, η Ύπατη Αρμοστεία έρχεται σε επαφή μαζί τους και από εκεί και μετά ξεκινούν τα νέα. Πληροφορίες από πριν δεν υπάρχουν, Έρχονται απευθείας στους ίδιους τους πρόσφυγες. Εμείς μαθαίνουμε από τους ίδιους.

Και υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να φύγουν από εμάς και να πάνε σε κάποιο ξενοδοχείο για να ζήσουν, μια και έχουν ορισμένα προβλήματα υγείας. Αυτά όμως για λίγους και θα είναι μια εξέλιξη που δεν θα σημαίνει ότι θα φύγουν και εκτός Ελλάδας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *