ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Σημαντικό το έργο του Συλλόγου ΠΝΟΗ στην Καβάλας σύμφωνα με την πρόεδρο   του Ιωάννα Χατζηβαρύτη

Ο Σύλλογος για την Οικογένεια και το Παιδί «ΠΝΟΗ» πραγματικά την χρονιά που φεύγει έκανε πολύ μεγάλο έργο. Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Ιωάννα  Χατζηβαρύτη δήλωσε πως βοηθούν 111 αδύναμες οικογένειες στην Καβάλα.

 

Μάλιστα η ίδια μίλησε για τα κοινωνικά ζητήματα κατά τις ημέρες των εορτών μια και γνωρίζει καλά τις καταστάσεις αφού είναι η πρόεδρος του δραστήριου συλλόγου ΠΝΟΗ.  Η πρόεδρος περιέγραψε γενικότερα την κατάσταση στην πόλη και με τη δραστηριοποίηση της ΠΝΟΗΣ, τοπικών φορέων και συλλόγων, προκειμένου να ενισχυθούν με τρόφιμα οι οικονομικά ασθενείς οικογένειες.

 

Όπως τόνισε αρχικά «Καταρχάς υπάρχει συνεννόηση όλων των φορέων που  προσφέρουν.

Η  ΠΝΟΗ στηρίζει κάθε μήνα 111 αδύναμες οικογένειες, τις οποίες καλύπτει πλήρως σε επίπεδο τροφίμων, ενώ έχει διαπιστωθεί πως οι συγκεκριμένες οικογένειες βρίσκονται εκτός του καταλόγους των δικαιούχων του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κενό σε αυτή την στήριξη. Μάλιστα 50 ευρώ σε είδη παντοπωλείου και κρεοπωλείου δίδονται από εμάς και μετά πάμε σε υπηρεσίες όπως είναι η ενισχυτική διδασκαλία πλέον.

Τα τρόφιμα που μοιράζονται στις οικογένειες προέρχονται από τις δωρεές των μελών του συλλόγου, των χορηγών κι ενός πανελλαδικού δικτύου φορέων που υλοποιούν διάφορα προγράμματα στα οποία συμμετέχει και η ΠΝΟΗ.

Φέτος για παράδειγμα, πριν από τις γιορτές τα μέλη του συλλόγου κλήθηκαν και πρόσφεραν ποσότητες ελαιόλαδου».

ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Σύμφωνα με την κ. Χατζηβαρύτη και από την ΠΝΟΗ αλλά και από όλους τους υπόλοιπους που δραστηριοποιούνται προς την ίδια κατεύθυνση, παρέχεται μεγάλη υποστήριξη στους οικονομικά αδύναμους. Η κ. Χατζηβαρύτη αναγνωρίζει ότι με μέριμνα του κράτους λύθηκαν προβλήματα τα οποία ταλάνιζαν την κοινωνία της Καβάλας  και αντιμετωπίστηκαν ακόμη κι ακραίες περιπτώσεις.

Ακολούθως ανέφερε ότι «Εμείς κάναμε και διασταύρωση στοιχείων και κάναμε επικαιροποίηση της λίστας των οικογενειών που στηρίζουμε.  Για παράδειγμα οι Γιατροί του Κόσμου κάθε χρόνο κάνουν δωρεά σε τρόφιμα. Με την εκπρόσωπο των Γιατρών του Κόσμου στην Καβάλα κ. Γιοβανίου κάνουμε έλεγχο της λίστας και βλέπουμε ότι δεν είναι συνέχεια  ίδια τα άτομα που τυγχάνουν βοήθειας.

Εμείς τις οικογένειες που στηρίζουμε δεν τις βλέπουμε σε άλλες δομές που στηρίζουν οικογένειες. Με Μητρόπολη, Δήμο Καβάλας και ΤΕΒΑ και Γιατρούς του Κόσμου δεν έχουμε κοινές οικογένειες.

Όσο για τα τρόφιμα που δίδονται αυτά φτάνουν στα γραφεία της ΠΝΟΗΣ μέσα από τις προσφορές των χορηγών ή από τα δίκτυα φορέων όπως το «Μαζί για το Παιδί»  που στέλνουν τρόφιμα κατά διαστήματα. Και τα Πολυκαταστήματα  Α.Β.  Βασιλόπουλος μας δίδουν σε τακτά διαστήματα αγαθά, όπως και  το Πολυκατάστημα  «Μασούτης».

Υπάρχουν και επαγγελματίες στη πόλη μας, και μέσω του ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΒΑΛΑ μας δίδουν τρόφιμα.  Και ο Ζαπώνης έκανε εκδήλωση και μάζεψε λεφτά για την ΠΝΟΗ και οι σχολές χορού μας δίδουν οικονομική ενίσχυση και είμαστε  πλήρως ικανοποιημένοι».

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ

Η ίδια τονίζει ότι η κοινωνική πρόνοια έχει αυξηθεί ως μέριμνα από το κράτος και από τους Δήμους. Σημείωσε δε ότι «Πένητες χωρίς τίποτε στο ψυγείο δεν έχουμε πια. Όμως έχουμε πλέον αιτήματα για προμήθεια καυσόξυλων, για φυσικοθεραπείες».

Νέα δεδομένα όμως παρουσιάζει η κρίση και είναι χαρακτηριστική η φράση της  κ. Χατζηβαρύτη ότι  «Η ΔΕΗ είναι πια ένας εφιάλτης για τα νοικοκυριά». Εξήγησε ότι «οι μεγάλοι λογαριασμοί, οι υψηλές αυξημένες χρεώσεις είναι αδύνατο να αντιμετωπισθούν από τους οικονομικά ασθενέστερους, καθώς η ΔΕΗ θέτει αυστηρές προϋποθέσεις ώστε να ρυθμίσει το χρέος.  Η πολιτική των ΔΕΚΟ δεν εναρμονίζεται με την πραγματικότητα.  Εμείς δίδουμε τρόφιμα για να περισσέψουν κάποια χρήματα και να πάνε στις ΔΕΚΟ ή πληρώνουμε τα φροντιστήρια αφού μας δέχονται οι οργανισμοί να στέλνουμε παιδιά δωρεά ν ή έχουμε και εμείς τους καθηγητές που κάνουν δωρεάν μάθημα. Ακόμη και τους λογαριασμούς για το  νερό θέλουν να ρυθμίσουν κάποιοι γιατί δεν μπορούν να πληρώσουνε πλέον. Η ΔΕΥΑΚ μπορούσε να πληρωθεί. Πλέον οι υπηρεσίες αυτές προβληματίζουν πια τον κόσμο..».  Σύμφωνα με την κ. Χατζηβαρύτη, ταυτόχρονα ανακύπτουν και άλλες ανάγκες, όπως αδύναμοι οικονομικά συμπολίτες να ζητούν πετρέλαιο ή ξύλα για τη θέρμανσή τους. «Μωρά γεννιούνται  και οι γονείς ψάχνουν τρόπο να τα ζεστάνουν. Από την άλλη είναι λογικό όσοι παίρνουν ΚΕΑ να μην στηρίζονται από άλλους φορείς» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Ιωάννα Χατζηβαρύτη κατέληξε λέγοντας ότι  «Όλα τα προβλήματα  πηγάζουν από το υψηλό ποσοστό της ανεργίας. Αν υπήρχαν δουλειές ποιος θα ζούσε την οικογένεια του από το επίδομα.  Μπήκαμε στη δίνη της κρίσης από την οποία ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα βγούμε. Σαφώς και δεν φτάνει το ΚΕΑ. Σαφώς και πολύ διαφημίσθηκε αλλά τελικά δεν είναι έτσι όπως διαφημίζεται.  Τέλος εμείς φέτος ζητήσαμε ελαιόλαδο για να κάνουμε καλύτερη διανομή. Το λάδι είναι βασικό διατροφικό  είδος. Εμείς δίδουμε δωροεπιταγή 40-45 ευρώ  σε τρόφιμα και κρέας σε κάθε οικογένεια ανά μήνα. Εμείς δώσαμε τα πάντα για τα Χριστούγεννα. Μετρητά δεν δίδουμε ποτέ και καλύπτουμε ανάγκες απευθείας.  Εμείς π.χ. πληρώνουμε πετρέλαιο θέρμανσης ή  τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για κάποιες οικογένειες. Δεν δίδουμε  χρήματα σε χέρια ανθρώπων για θέμα τάξης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *