«Σημαντικό εργαλείο οι Δασικοί Χάρτες» εκτιμά ο δημοτικός σύμβουλος  Άρης Βέρρος

Μία Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από πλευράς του Πολιτιστικού Συλλόγου  Αγίου Σίλα με στόχο να ενημερωθούν οι πολίτες των περιοχών Βασιλάκι Όφμαν αλλά και Φουντουκλή πάνω στους δασικούς χάρτες. Ο  δημοτικός σύμβουλος κ. Άρης Βέρρος έκανε σχετικές δηλώσεις και ως μέλος του συλλόγου.

Αρχικά ανέφερε ότι «Κάναμε μια συνάντηση με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου του Αγίου Σύλλα, όπου στη δεύτερη αυτή συνάντηση ενημερώθηκαν οι ιδιοκτήτες στην περιοχή Όφμαν, Βασιλάκη αλλά και αυτοί που ζουν στου Φουντουκλή και άπαντες ήρθαν και άκουσαν δύο δασολόγους, το Γιάννη Μητρούση και τον Κώστα Μπατήρα, ξεκαθαρίσθηκε ποιοι ιδιοκτήτες έχουν πρόβλημα και τι πρόβλημα έχουν.

Διότι πολλοί από τους ιδιοκτήτες δεν έχουν πρόβλημα. Οπότε δεν χρειάζεται να κάνουν και κάτι. Είναι εύκολο να φανεί αν έχει κανείς πρόβλημα. Μπαίνει στο Εθνικό Κτηματολόγιο ο καθείς βλέπει τον δασικό χάρτη και καταλαβαίνει αν έχει πρόβλημα

Εκεί κατάλαβαν ποιοι έχουν πρόβλημα και αρκετοί έχουν θέμα. Αν και δεν αφορά όλη τη ιδιοκτησία του καθενός. Δηλαδή αν κάποιος έχει έκταση 2 στρέμματα μπορεί να έχει θέμα στα 100 τ.μ. για παράδειγμα. Και εκεί θα πρέπει να καταθέσει μέχρι τέλος Μαρτίου τις αντιρρήσεις του. Αυτό πρέπει να γίνει διότι διαφορετικά θα είναι σαν να παραδεχόμαστε αυτά που μας λέει το Δασαρχείο, Κύρια μιλάμε για αγροτεμάχια που για κάποιο λόγο σταμάτησαν να τα καλλιεργούν, βγήκε βλάστηση και το Δασαρχείο λέει ότι πρόκειται για δασική έκταση. Και όταν μιλάμε για αγροτεμάχια που έχουν τίτλο, οι πιθανότητες θεραπείας είναι πάρα πολλές» σχολίασε».

ΑΡΝΗΣΗ

Πάντα βέβαια σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει η πιθανότητα να αρνηθεί κανείς το αποτέλεσμα. «Για αυτό και θέλουμε συνεργασία με Δασολόγους, γιατί έχουν το υλικό, γνωρίζουν πολύ καλά τις καταστάσεις και θα τεκμηριώσουν με κάθε τρόπο την όποια αντίρρηση προκειμένου να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα προς όφελος του πολίτη.

Και η επιτροπή που θα κάνει έλεγχο έχει μέσα της δασολόγους, άρα είναι βασικό να υπάρχει συνεργασία με τους ειδικούς. Για τις περιοχές που προαναφέραμε γίνηκε το πρώτο βήμα.

Τώρα η προθεσμία τρέχει και όλοι ξέρουμε και εμείς και οι φορείς, και ο Δήμος και το ΤΕΕ και το ΓΕΩΤΕΕ έχουμε ομόφωνη απόφαση και στείλαμε και έγγραφο για να δώσει η κυβέρνηση παράταση και μάλιστα παράταση έξι μηνών ωσάν το Κτηματολόγιο. Ζητάμε μείωση του παραβόλου αλλά και επιστροφή του παραβόλου για όσους δικαιωθούν. Και παράλληλα θέλουμε και επιστροφή όλων αυτών των αρχαίων νόμων… που είναι άδικοι…

Θα πω ως παράδειγμα ότι αν ένας ιδιοκτήτης συνορεύει με δασική περιοχή μπορεί να ζητήσει μια ζώνη από τη δασική περιοχή, να του παραχωρηθεί, να την καθαρίσει και να την αξιοποιήσει ενώ η ίδια του η ιδιοκτησία δεν μπορεί να καθαρισθεί αν γίνει δασική στο ενδιάμεσο. Για αυτό και θέλουμε να αλλάξουν οι νόμοι προς όφελος των πολιτών, ώστε να προστατευτούν οι τελευταίοι.

 

Όσο για την πιθανή παράταση, εγώ λέω ότι πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες σύμφωνα με αυτό που ισχύει και μακάρι να δοθεί η παράταση αλλά ας είμαστε έτοιμοι έως τις 30 Μαρτίου γιατί θεωρώ είναι λάθος να μιλάμε για παράταση. Ανάκληση αποκλείεται να γίνει όπως έγινε πριν τρία χρόνια.

Δεν είναι δυνατόν να είσαι ευρωπαϊκό κράτος και να μην ξέρει κανείς τι είναι δάσος και τι ιδιοκτησία. Και θα έπρεπε οι δασικοί χάρτες να προηγηθούν του Κτηματολογίου. Υπάρχουν προβλήματα με την εγγραφή στο Κτηματολόγιο λόγω δασικών χαρτών και αυτό θα φανεί σύντομα» σημείωσε καταληκτικά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση