Σημαντικά τα βήματα της ιατρικής κοινότητας σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξ. Κροκίδη
Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Aids η χθεσινή και τα μηνύματα πολλά από όλους τους φορείς. Άλλωστε η νόσος αυτή ταλαιπώρησε πολλούς στο παρελθόν και συνεχίζει να ταλαιπωρεί καθώς χιλιάδες παγκοσμίως έχασαν την ζωή τους από αυτήν… Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας κ. Ξενοφών Κροκίδης έκανε χθες σχετικές δηλώσεις.
Στις δηλώσεις του ο κ. Κροκίδης τόνισε πως «το Aids μπήκε στη ζωή μας στις αρχές της δεκαετίας του 1980 αφορά άντρες και γυναίκες και των πέντε ηπείρων, ανεξάρτητα από το κοινωνικό στάτους και τη μόρφωσή τους. Έχει κατορθώσει η ιατρική κοινότητα μαζί και η φαρμακοβιομηχανία σημαντικά βήματα ώστε σήμερα να είναι μια χρόνια νόσος. Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που ζουν ανάμεσά μας, βρίσκονται υπό τη λεγόμενη αντιρετροϊκή αγωγή που είναι ένα κοκτέιλ αντιρετροϊκών φαρμάκων που χορηγούνται δωρεάν από την ελληνική Πολιτεία και πραγματικά έχουν μια φυσιολογικότατη ζωή. Δεν ξεχωρίζουν με κανέναν τρόπο γιατί πάνε καλά, παρακολουθούνται στα ειδικά ιατρεία λοιμώξεων με τακτικό εργαστηριακό έλεγχο και προσδιορισμό του λεγόμενου ιικού φορτίου. Υπάρχει λιγάκι ένα θέμα όσον αφορά αυτές τις εξετάσεις, 4.000 δείγματα στοιβάζονται στην Αθήνα και 700 στη Θεσσαλονίκη, θα λέγαμε ότι ενδεχομένως έχει να κάνει και λίγο με την κρίση, αλλά γενικά παρά το γεγονός ότι τόσα χρόνια είμαστε με τα μνημόνια και τις περικοπές, οι ασθενείς έχουν δωρεάν τα φάρμακά τους που έχουν μετατρέψει αυτή τη νόσο σε μια χρόνια νόσο. Είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για την ιατρική κοινότητα, αυτά τα οφέλη λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία και για άλλες λοιμώξεις όπως είναι οι ηπατίτιδες, άρα ο αγώνας που έγινε από τις κοινότητες των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο, είχε αποτελέσματα και σήμερα ζουν ανάμεσα μας χωρίς το στιγματισμό. Βέβαια εδώ και εκεί κατά καιρούς υπάρχουν κάποια φαινόμενα αντιμετώπισης των οροθετικών και θυμόμαστε την ιστορία με έναν πρώην υπουργό πριν από λίγα χρόνια».
Ο ΙΟΣ
Συμπλήρωσε δε διευκρινιστικά «όταν ερχόμαστε σε επαφή με τον ιο είτε μετά από σεξουαλική επαφή είτε με τη χρήση κοινών συριγγών ή άλλων πραγμάτων, κάνουμε μια λοίμωξη οξεία με πυρετό και λεμφαδενοπάθεια και στη συνέχεια περνάμε στη χρόνια φάση του οροθετικού. Το Aids είναι το τελικό στάδιο αυτής της διαδρομής που έχουμε κατορθώσει σήμερα να μην φτάνει κανείς σε αυτό, δηλαδή να μένει στην οροθετικότητα με την παρακολούθηση και την αντιρετροϊκή αγωγή. Το Aids είναι το τελικό στάδιο που σημαίνει πλήρης ανοσοκαταστολή, πλήρες σμπαράλιασμα του ανοσοποιητικού συστήματος του πάσχοντα και αυτό δίνει την ευκαιρία σε λοιμώξεις από τις οποίες ένας υγιής οργανισμός δεν υποφέρει, να τον οδηγούν ενδεχομένως και στο θάνατο. Σήμερα γίνονται και άλλες προσπάθειες όπως η λεγόμενη αυτοδιάγνωση, δηλαδή όπως κάνουμε με το διαβήτη και μετράμε με μια σταγόνα αίματος, με μια τέτοια σταγόνα αίματος ή ενδεχομένως σάλιου να μπορεί κανείς να δει αν είναι οροθετικός ή οροαρνητικός. Αυτό είναι ένα τεστ που σε κάποιες χώρες προπαγανδίζεται, πάνω από 20 χώρες ήδη το εφαρμόζουν».
ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ
Καταληκτικά ο κ. Κροκίδης αναφέρθηκε στην προφύλαξη από τον ιό, τονίζοντας ότι το προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή ήταν είναι και θα είναι το ασφαλέστερο μέσο. Σημείωσε πως είναι υψηλού επιπέδου τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του από τις εταιρίες και πως παραμένει το α και το ω της πρόληψης. Επίσης σημαντικό είναι πως κοινότητες όπως είναι πχ των ομοφυλοφίλων δείχνουν ένα πολύ υψηλό αίσθημα ευθύνης και έτσι έχουν περιοριστεί τα κρούσματα. Συμπλήρωσε βέβαια πως δεν υπάρχει εφησυχασμός, αλλά ενημέρωση και εγρήγορση πρέπει να υπάρχει σε όλους μας για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Η ιατρική κοινότητα συνεχίζει τον αγώνα της ώστε να μειωθεί και ο αριθμός των λαμβανομένων δισκίων που έχουν και λιγότερες παρενέργειες, καθώς πλέον μέσα σε ένα χάπι εμπεριέχονται δύο και τρία φάρμακα.