Σε τροχιά ανάπτυξης  το Νοσοκομείο Καβάλας, χει ταμειακό αποθεματικό 6 εκ. ευρώ!!!

Εξαιρετικό χαρακτήρισε το Νοσοκομείο Καβάλας σήμερα το πρωί κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Διοικητής του κ. Αναστάσιος Καρασαββόγλου, το οποίο μάλιστα  σήμερα έχει 6 εκ. ευρώ ως αποθεματικό στο ταμείο του.  Σύμφωνα με τον ίδιο, πάρα τις ελλείψεις σε ιατρικό και διοικητικό προσωπικό καθώς από το 2010 έφυγαν 43 γιατροί και ήλθαν 30 και παράλληλα έφυγαν 337 εργαζόμενοι και ήλθαν μόλις 70, παρ` όλα αυτά  παρέχει εξαιρετικές υπηρεσίες και έχει προχωρήσει σε εξοικονόμηση πόρων. Συγκεκριμένα διέκοψε την συνεργασία με τον εργολάβο καθαριότητας που κόστιζε 120.000  ευρώ μηνιαίως  και προσέλαβε τους 74 εργαζόμενους που κοστίζουν  65.000 ευρώ μηνιαίως.  Ο κ. Καρασαββόγλου επίσης έκανε γνωστό ότι από τον ΕΟΠΥΥ 2.976.000 ευρώ τα οποία διατέθηκαν όλα στους προμηθευτές και σήμερα έχουν εξοφληθεί άπαντες  και παράλληλα άντλησαν 650.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ. Καταληκτικά ανέφερε ότι αναμένουν να γίνουν 5 προσλήψεις μόνιμων γιατρών  και 3 νοσηλευτών ενώ συνολικά το 2017 αναμένουν 29 άτομα.

Στην συνέντευξη αρχικά ο κ. Καρασαββόγλου  παρουσίασε  τρία σημεία στα οποία βασίστηκε η λειτουργία του νοσοκομείου που είναι η συνεχής μείωση του προϋπολογισμού, το αρνητικό ισοζύγιο των εργαζομένων που υπάρχει γενικά σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και την κατασπατάληση των πόρων σ αυτά. ‘Όπως τόνισε «Η οικονομική κρίση δημιούργησε μια αναντιστοιχία ανάμεσα στις ανάγκες της κοινωνίας και τους πόρους και τα μέσα που είχε στην διάθεσή του το σύστημα δημόσιας υγείας για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανάγκες. Το ΠΕΔΥ βρέθηκε χωρίς 2500 γιατρούς αποδυναμώνοντας το Α/θμιο σύστημα υγείας και εξ αιτίας λόγω της κρίσης όλο και περισσότεροι πολίτες απευθύνονται στα νοσοκομεία και όχι στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι τα νοσοκομεία επιδέχτηκαν όλα αυτά τα χρόνια μια επιπρόσθετη επιβάρυνση. Μέσα σ αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και το ΓΝΚ.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Στην συνέχεια ανέφερε ότι «Ο Προϋπολογισμός του ΓΝΚ το 2009 ήταν 43 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα είναι 21 εκατομμύρια. Περικόπηκε ο προϋπολογισμός κατά 50%.

Το δεύτερο στοιχείο σε ότι αφορά το ισοζύγιο απασχόλησης το διάστημα 2010-2016 εισήλθαν στο ΓΝΚ 30 νέοι γιατροί και εξήλθαν 43 γιατροί. Από αυτούς οι 7 παραιτήθηκαν και 36 συνταξιοδοτήθηκαν. Το ίδιο διάστημα εισήλθαν  70 εργαζόμενοι από το υπόλοιπο προσωπικό,  και έφυγαν 237.  Το νοσοκομείο επιβαρύνθηκε από 2,5 ανασφάλιστους πολίτες που προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία και έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό οδήγησε σε επιπρόσθετη επιβάρυνση. Οι προηγούμενη από τον ΕΟΠΥΥ ιατροφαρμακευτική δαπάνη βρίσκεται στην πλάτη του νοσοκομείου. Με λιγότερους γιατρούς νοσηλευτές και πόρους πρέπει να προσφέρουμε περισσότερες υπηρεσίες και να καλύπτουμε περισσότερα φάρμακα που προηγούμενα κάλυπτε ο ΕΟΠΥΥ.

Το νοσοκομείο είναι πολύ σημαντικό για  ασθενείς των όμορων Νομών και αυτό είναι επιβάρυνση για το  νοσοκομείο Καβάλας. Το ίδιο συμβαίνει και για τους πρόσφυγες της πόλης που οδήγησε στο να πρέπει το ίδρυμα με περισσή ευχαρίστηση  να δίνει την υποστήριξή του.

Οικονομική κατάσταση με 6 εκατομμύρια στο ταμείο μας. Η κατάσταση βελτιώνεται αισθητά

Με τα 21 εκ ευρώ που έχουμε δίνουμε 6,5 για φαρμακευτική δαπάνη και 15 εκ για όλα τα υπόλοιπα έξοδα. Εκτιμούμε ότι πέρα από τα 21 εκ. για να καλύψουμε τις τρέχουσες ανάγκες, βοηθηθήκαμε από το Υπουργείο Υγείας 11 εκ ευρώ. Από αυτά τα χρήματα πληρώσαμε προμηθευτές από το 2014 , το 2015 και πληρώσαμε προμηθευτές μέχρι τον Μάρτιο του 2016.

Άλλο σημαντικό στοιχεία για τα οικονομικά , είναι οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ για το ΓΝΚ. Το δημόσιο σύστημα υγείας δεν πήρε τίποτα σχεδόν. Μας χρωστάει τσουβάλια λεφτά στο δημόσιο σύστημα υγείας και τώρα είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε ότι 4 εκ διατέθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ στο νοσοκομείο Καβάλας επιτέλους. Χθες μάλιστα μάθαμε ότι ήρθαν από τον ΕΟΠΠΥ 2.976. 000 ευρώ επιπροσθέτως.

Με αυτά τα χρήματα και με τις άλλες ειδικές επιχορηγήσεις που πήραμε πληρώσαμε όλους τους προμηθευτές μέχρι και τον Οκτώβριο φέτος και όλους τους καβαλιώτες προμηθευτές μέχρι χθες. Μας βοήθησε πολύ η ΥΠΕ πριν από μερικούς μήνες στις δυσκολίες κάλυψης της φαρμακευτικής δαπάνης σε Ογκολογικά φάρμακα δίνοντας 1.120.000 ευρώ για δύο μήνες προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα για τους καρκινοπαθείς της περιοχής και όχι μόνο. Υπήρξαν καθυστερήσεις στην προμήθεια και διάθεση αυτών των φαρμάκων προς τους ασθενείς του νοσοκομείου, το παραδεχόμαστε. Το Υπουργείο μας έδωσε πίστωση 800 χιλ, ευρώ για να καλύψουμε και άλλες δαπάνες . Έχουμε πληρώσει εφημερίες και υπερωρίες όλων γιατρών, διοικητικών, παραϊατρικού προσωπικού ως τον Νοέμβριο και σήμερα το ταμείο έχει 6 εκ ευρώ.  Η οικονομική μας κατάσταση είναι καλή μπορούμε να πούμε . Λειτουργούμε αποτελεσματικά».

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΟΡΩΝ

Ο Διοικητής αναφέρθηκε  και στο θέμα της άντλησης πόρων τονίζοντας ότι  «Πετύχαμε άντληση πόρων από τους εργολάβους και τους προμηθευτές παντός είδους προϊόντων

Η κατάσταση βελτιώνεται αισθητά χάρις στα μέτρα που λάβαμε για να εξοικονομήσουμε πόρους που πριν κατασπαταλούνταν. Εξοικονομήσαμε απίστευτους πόρους με την αποπομπή εργολάβου καθαριότητας. Ένας εργολάβος έπαιρνε 120 χιλ ευρώ τον μήνα για 74 εργαζόμενους και τώρα το ποσόν μειώθηκε στις 65 χιλ ευρώ μετά την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας του ΓΝΚ με μεγαλύτερο μισθό. Αυτοί απασχολούνται 5 μέρες την εβδομάδα , έχουν τα ρεπό τους και τους ασφαλίζουμε εμείς. Μιλάμε για μια απόκλιση της τάξης των 50 χιλ. ευρώ τον μήνα, και 600 χιλ τον χρόνο. Και αναρωτιόμαστε που πήγαιναν όλες αυτές οι αποκλίσεις, ποιοι καρπώνονταν όλες αυτές τις διαφορές. Υπήρχε ένα σύστημα στο ΓΝΚ που κατασπαταλούσε απίστευτους πόρους.   Σε δύο μέρες υπογράφουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της σίτισης με το νοσοκομείο. Και από εκεί εξοικονομούμε πόρους. Πληρώνουμε  και σ αυτούς καλύτερους μισθούς . Εξοικονομούμε πόρους γιατί μπήκαμε στην διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης  με όλους τους προμηθευτές του νοσοκομείου καλώντας πρώτα τους τοπικούς προμηθευτές ζητώντας απ όλους την ρίξουν τις τιμές στα προιόντα τους και τις υπηρεσίες τους προκειμένου να βάλουν πλάτη σ αυτή την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία της Ελλάδας . Και το πετύχαμε αφού όλοι συμφώνησαν να συμπιέσουν τα κόστη.

Ακολούθως καλέσαμε εδώ τους πιο σημαντικούς προμηθευτές των εργαστηρίων του ΓΝΚ οι οποίοι τζιράρουν εκατομμύρια ευρώ. Τους ζητήσαμε το ίδιο να συμπιέσουν τις τιμές των προϊόντων τους, πράγμα που καταφέραμε σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων. Το ίδιος θα κάνουμε με τις φαρμακευτικές εταιρίες μετά τις γιορτές. Καιρός να σταματήσουν τα φαγοπότια. Θέλουμε ένα υγιές, τίμιο και ευνοϊκό πλαίσιο συνεργασίας.

ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ

Σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ και άλλα οφέλη ανέφερε ότι «Από παλιότερα ευρωπαϊκά προγράμματα το ΓΝΚ θα πάρει 1.600.000 ευρώ με τα οποία θα πάρει ψηφιακό αγγειογράφο –στεφανιογράφο και ένα σύστημα εξωσωματικής λιθοτριψίας, ενώ θα έρθουν και μηχανήματα- εργαλεία ιατρικά για ενίσχυση του τμήματος επειγόντων περιστατικών. Με το νέο ΕΣΠΑ 2017-2020 το ΓΚΝ θα πάρει 2.5 εκ. για ιατρικά μηχανήματα συν 650 χιλ ευρώ που θα δοθούν στην Ψυχιατρική Κλινική. Δηλαδή θα πάρουμε 4,5 εκ ευρώ για τα επόμενα χρόνια από  χρηματοδοτούμενα προγράμματα».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΓΝΚ

Για το προσωπικό του Νοσοκομείου σημείωσε ότι «Το 2016 θα έρθουν 4-5 γιατροί και περιμένουμε άλλους 4 από παλαιότερες προκηρύξεις. Είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη άλλων 7 μόνιμων γιατρών. Από τις 2000 θέσεις ιατρικού προσωπικού που θα δώσει το Υπ. Υγείας το 2017 θα πάρει το νοσοκομείο Καβάλας σημαντικό αριθμό μόνιμων γιατρών. Καταρτίσαμε την σχετική λίστα με προτεραιότητα, προκειμένου να ανταποκριθούμε άμεσα στην προκήρυξη όταν αυτή λάβει χώρα.

Από το ΚΕΕΛΠΝΟ ήδη ήρθε γιατρός στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Από το 2016 ήδη δουλεύουν στο νοσοκομείο μας 19 επικουρικοί γιατροί και έχουμε πολλούς ειδικευόμενους που έρχονται συνέχεια. Κάναμε την πρότασή μας για να προσλάβουμε και άλλους επικουρικούς.

Επίσης στους νοσηλευτές ήρθαν 7 επικουρικοί, διοικητικοί, παραϊατρικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές,  3 νοσηλευτές, οδηγοί και ηλεκτρονικοί  γενικά θα έρθουν φέτος  και άλλα 29 καινούργια άτομα» .

ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

Επίσης ανέφερε ότι «Στο νοσοκομείο επανήλθε η κανονικότητα με τακτοποίηση. Λειτουργούμε μια χαρά. Είναι αναληθές το ότι λειτουργούμε «Συριζέïκα» με κομματικό κράτος  . Λέμε ότι μετά από 30 χρόνια δεν αλλάξαμε κανέναν σε καμία θέση. Ακόμα και την γραμματεία. Εκτιμήσαμε τα άτομα και τα αφήσαμε να κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους. Μπορείτε να μας κατηγορήσετε για ότι θέλετε. Για το μόνο που δεν μπορείτε να μας κατηγορήσετε ότι στήσαμε ένα κομματικό κράτος.

Σχεδιασμός για το μέλλον . Τα καλύτερα έρχονται

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν. Ξέρουμε ότι λείπουν πόροι. Έχουμε ένα εξαίρετο νοσοκομείο σε όλους τους τομείς. Τα πάντα είναι ανοικτά και για όλους πάνω στο τραπέζι. Θέλουμε συνεργασίες και θα τις αναπτύξουμε . Εσείς θέλουμε να είστε αυστηροί μαζί μας, αλλά και δίκαιοι στην κρίση σας. Τα καλύτερα έρχονται».

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Ο κ Θανόγλου Μάνος, Αναπληρωτής Διοικητής του ΓΝΚ,  συμπληρώνοντας τον κ. Καρασαββόγλου έδωσε διάφορες ποσοτικές παραμέτρους που έχουν την σημασία τους. Όπως ανέφερε  «Σε ότι αφορά την στροφή πολιτών στον δημόσιο τομέα υπάρχουν στατιστικά που είναι ξεκάθαρα και πια είναι η τάση.

Το 2012 στα εξωτερικά ιατρεία του ΓΝΚ ήρθαν περίπου  45.000 άτομα και το 2016, πάνω από 16.000.

Αντίστοιχα στα επείγοντα και οι επεμβάσεις που έγιναν  είναι της τάξης του 20%. Είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε , με την υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση κλπ.

Η αυξητική τάση ασθενών στα επείγοντα από άλλους Νομούς και εκεί παρουσιάζεται αύξηση. Φέτος θα ξεπεράσουν τα 5.500 άτομα.

Η δαπάνη των φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ  είναι 200.000 το μήνα, σε σχέση με τις δαπάνες φαρμάκων συνολικά που αγγίζουν το ίδιο ποσόν».

Πρόσθεσε δε πως «Ζητήσαμε προτάσεις από τους διευθυντές των υπηρεσιών με όρους που θα μπορούν να συμπεριληφθούν στις συμβάσεις για να διαφυλάττουν καλύτερα τα συμφέροντα του νοσοκομείου. Επίσης πήραμε μετρητή για να γίνεται η μέτρηση των καυσίμων.

Έγιναν 30 συνταξιοδοτήσεις γιατρών από το 2011 και μετά.  Σε ότι αφορά την υποστελέχωση, ένας τρόπος  για να καταπολεμηθεί είναι να έρθουν ειδικευόμενοι γιατροί στο νοσοκομείο. Οι γιατροί αυτοί μάλιστα ζητάνε να έρθουν οι ίδιοι. Θέλουμε δε να αναβαθμίσουμε την εκπαίδευση των ειδικευόμενων και έχουμε πάρει μέτρα γι αυτό επικοινωνώντας με Έλληνες επιστήμονες που δουλεύουν σε διάφορα μέρη του κόσμου και έχουν δηλώσει όλοι πρόθυμοι να έρθουν και αφιλοκερδώς να κάνουν ομιλίες που θα παρακολουθήσουν οι ειδικευόμενοι. Ορισμένα ονόματα είναι των γιατρών, Ραμαντάνη, Μάρτου, Μιχαηλίδης, Αντωνιάδης, από την Ζυρίχη, Λονδίνο, Ντουμπάι, Αμερική κλπ.

Για τα έργα του ΕΣΠΑ έχουμε προτάσεις  για την Διεθνιστική Αρχή και για άλλα έργα πέρα από τον εξοπλισμό όπως για την ενεργειακή αναβάθμιση.  Σε ότι αφορά τον εξοπλισμό αρχικά η σκέψη ήταν να επιλέξουμε πολλά μηχανήματα , όμως θα δημιουργούσε προβλήματα στους διαγωνισμούς. Οπότε μαζέψαμε την λίστα και θα πάρουμε λίγα και ακριβά μηχανήματα όπως αξονικό τομογράφο, υπέρηχους, μαστογράφους κλπ».

Αναφερόμενος σε άλλες δράσεις ο κ. Θανόγλου μίλησε για τα προβλήματα των πολιτών στα επείγοντα περιστατικά, την υποστελέχωση και έγινε μια επιστολή στον υπεύθυνο του ΤΕΠ με συγκεκριμένες προτάσεις. Θα δούμε πως θα ανακουφίσουμε τον κόσμο. Θα συμφωνήσουμε για προκήρυξη μόνιμων θέσεων που θα δώσουν σε βάθος χρόνου λύσεις.

Θα τονώσουμε τον εθελοντισμό που έχει ατονήσει τα τελευταία χρόνια , θα λύσουμε διαδικαστικά προβλήματα με μητρώο εθελοντών στο νοσοκομείο. Θα τονώσουμε το γραφείο υποστήριξης του πολίτη που είχε αδρανήσει. Καταρτίζουμε το στρατηγικό σχέδιο του νοσοκομείου για την ιατρική υπηρεσία με στόχο την εντατική θεραπεία για να λειτουργήσει στο σύνολό της και να αυξήσουμε από 8 σε 12 τις κλίνες, ενώ θα λειτουργήσουμε την μονάδα αναπνευστικής ανεπάρκειας.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΓΚ

Τέλος για το πάρκινγκ ο κ. Θανόγλου τόνισε πως «Για το σημαντικό ζήτημα του πάρκινγκ δεν υπάρχει προς το παρόν λύση, αφού το κόστος του που είχε υπολογιστεί με μελέτη που έγινε με την εταιρία «Εγνατία Οδό» επί διοίκησης του κ Κοπατσάρη έχει ανεβεί υπέρογκα, φτάνοντας από κάποιες χιλιάδες τα 3 εκ.ευρώ. Τώρα γίνονται κάποιες συζητήσεις με τον Σεβασμιότατο ΦΝΘ, μήπως μπορεί να διαμορφωθεί  κάποιος χώρος κοντά στην Μονή Αγίου Σίλα. Προς το παρόν όμως όλα βρίσκονται στις συζητήσεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.