ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Σε πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού εντάχθηκε ο Δήμος Καβάλας

Ο Δήμος Καβάλας ανάμεσα σε  15 άλλους  δήμους όλης της Ευρώπης επελέγη για ένα πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού. Σχετικές δηλώσεις  έκανε ο Αντιδήμαρχος κ. Δημοσθένης Τουλκίδης.

Το Πρόγραμμα “Ψηφιακός Μετασχηματισμός”, ύψους 40 εκατ. ευρώ, στοχεύει στην ενίσχυση της ψηφιακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων στη χώρα μας.

Η δικαιούχος επιχείρηση θα μπορεί να υλοποιήσει τις ακόλουθες δαπάνες (ενδεικτική καταγραφή):

Εξοπλισμός

Eξυπηρετητές (server) για τη φιλοξενία εφαρμογών-λογισμικού για τους σκοπούς της επένδυσης, με τα συνοδευτικά στοιχεία του (πληκτρολόγια, οθόνη κλπ) και το απαιτούμενο λειτουργικό σύστημα ή εξυπηρετητής με το συνοδευτικό εξοπλισμό δικτύωσης με τη μορφή του Infrastructure as a Service (IAAS)

Εξοπλισμός Ενσύρματου ή/ και Ασύρματου Δικτύου & καλωδίωση [Δρομολογητές (Routers), Μεταγωγείς (Switches), Firewalls, Bluetooth και Wi-Fi υποδομή (access points, antennas κτλ.)]

Ηλ. Υπολογιστές (Desktop/Laptop)

Εξοπλισμός γραφείου (projectors, printers κλπ)

Άλλος τεχνολογικός εξοπλισμός σχετικός με τις δραστηριότητες της επιχείρησης (πχ Bar code readers, Διαδραστικοί πίνακες, 3d printers, tablets, τηλεοράσεις, set top boxes κλπ)

Ψηφιακός εξοπλισμός για την υποβοήθηση της Υπηρεσίας (πχ. Ηλεκτρονική παραγγελιοληψία).

Λογισμικό

Εφαρμογές γραφείου, antivirus κλπ

Ανάπτυξη ιστοσελίδας (θα λειτουργεί σε 2 γλώσσες καθώς και σε περιβάλλον κινητών συσκευών – mobile responsive ή dedicated mobile version)

Υπηρεσίες ανάπτυξης και διαχείρισης ηλεκτρονικού καταστήματος e-shop

Συμμετοχή σε Ελληνικές Ηλεκτρονικές Αγορές (e-Marketplaces), είτε αυτές αφορούν δραστηριότητες τύπου B2C (Επιχείρηση προς τον τελικό καταναλωτή), είτε B2B /B2E (επιχείρηση προς επιχείρηση), για πωλήσεις, αγορές, προβολή και κατάλογο προϊόντων, σύγκριση τιμών, συμμετοχή σε προμήθειες, τιμολόγια και πληρωμές, συμμετοχή σε ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς και δημοπρασίες, κλπ,

Εφαρμογές διαχείρισης πιστώσεων (credit control management) ή/ και ηλεκτρονικών πληρωμών.

Εξειδικευμένα προγράμματα που βοηθούν στη βελτιστοποίηση της παραγωγής και των επιχειρηματικών διεργασιών (τύπου SCMS, WMS)

Εξειδικευμένα προγράμματα διαχείρισης πελατών ή προσωπικού της επιχείρησης (CRM, HRMS κλπ)

Εξειδικευμένα λογισμικά που αφορούν στη δραστηριότητα της επιχείρησης

Λογισμικό για την ηλεκτρονική τιμολόγηση

Υπηρεσίες

Φιλοξενία (hosting, collocation κτλ.)

Σύνδεση στο Διαδίκτυο

Υπηρεσίες Digital marketing (google ads, facebook ads)

Υπηρεσίες προώθησης/παρουσίασης στα Social media

Υπηρεσίες ανάπτυξης ψηφιακού υλικού διαφήμισης (έως 10% του Π/Υ)

Υπηρεσίες μετάφρασης του περιεχομένου του ηλεκτρονικού καταστήματος (έως 5% του Π/Υ)

Ανάπτυξη ψηφιακής πολιτικής ασφάλειας

Ποσοστό ενίσχυσης: 50%

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους εικοσιτέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο κ. Τουλκίδης αρχικά ανέφερε ότι «Μιλάμε για ψηφιακό σχεδιασμό. Ήταν μια διαδικασία που ξεκίνησε από τη διεύθυνση Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ε.Ε. μια καθαρά επιχειρηματική διεύθυνση και ουχί κρατικός φορέας. Άρα όπου υπάρχει επιχειρηματικότητα, υπάρχει και εργασία.

Και αυτό το τονίζω γιατί όταν μιλάμε για ψηφιακό σχεδιασμό δεν μιλάμε για wifi. Επιλέχθηκαν 15 πόλεις οι οποίες θα λάβουν τα οφέλη του προγράμματος και μετά οι άλλες 20 θα είναι ακόλουθες θα παρακολουθούν αλλά δεν θα πάρουν τα παραδοτέα.

Επιλέχθηκαν λοιπόν η Καβάλα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα και αυτές είναι οι τρεις πόλεις που θα επιλεγούν να δουλέψουν το πρόγραμμα αυτό του μετασχηματισμού. Ακούγεται λίγο περίεργος ο όρος αλλά θα το πω απλά, ότι πρόκειται για μια διαδικασία που έχει αλλάξει την ζωή μας. Με τους υπολογιστές ζούμε όλοι. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κάτι που μας δίδει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε την ζωή μας σε θέματα εξέλιξης, Άπειρα πράγματα μπορούμε να κάνουμε. Το πρόγραμμα θα μας δώσει βοήθεια να χρησιμοποιήσουμε όλη τη δύναμη που μας δίδει η τεχνολογία, ώστε να καταφέρουμε και να προγραμματίσουμε δράσεις και στον τομέα της καθημερινότητας και στον τομέα του περιβάλλοντος και όπου αλλού χρειασθεί!

Μπορεί να είναι μια δράση που αφορά την επικοινωνία με τους δημότες σε μια πόλη και άλλα πολλά. Το πρόγραμμα θα μας προσφέρει βοήθεια για μια μακροχρόνια μέθοδο που θα έχει συγκεκριμένα βήματα και θα μας δώσει και τεράστια δικτύωση για χρηματοδοτικούς πόρους για αντίστοιχα και παράλληλα έργα».

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Πρόσθεσε δε πως «Αυτό είναι πολύ σημαντικό και επειδή μιλάμε για μια διεύθυνση που χειρίζεται 2,6 δις άρα έχουμε μια πηγή που λίγοι ακούμπησαν. Το ύψος της χρηματοδότησης θα εξαρτηθεί από το τι θα ζητήσουμε. Είναι στο χέρι μας να πιέσουμε και η Καβάλα με ένα μεγάλο εταιρικό σχήμα θα παλέψει. Η Καβάλα βέβαια ηγείται ενός περιφερειακού σχήματος που θα πιέσει για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερα!

Η Καβάλα τώρα μετά από σκέψη θα προσπαθήσει να προτείνει και να κάνει κάτι το καλύτερο στον τομέα της τεχνολογίας. Τον Μάιο θα έχουμε την πρώτη φάση και εμείς οι ίδιοι θα αυτοξιολογηθούμε, θα μιλήσουμε μεταξύ μας και θα δούμε που βρισκόμαστε εμείς. Μπορεί να νομίζουμε ότι είμαστε ωραίοι και έχουμε πίνακα που μας λέει πότε περνάει το λεωφορείο. Αλλά και άλλα πράγματα εκκρεμούν! Εμείς δεν ξεπεράσαμε το πρόγραμμα του ασύρματου δικτύου της πόλης για παράδειγμα. Άρα θα δούμε την κατεύθυνση που θα κινηθούμε από εδώ και πέρα, ώστε να δείξουμε την πορεία μας προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ε.Ε.».

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Ο ίδιος αναφέρθηκε για παράδειγμα σε θέματα περιβαλλοντικά. «Ιδίως τώρα που γίνεται λόγος για το περιβάλλον. Επίσης θα πω ότι ένα ενδιαφέρον αλλά χρήσιμο είναι ένα σύστημα παρκαρίσματος το οποίο χρησιμοποιείται και με κάμερες ελέγχεται ο χώρος. Αν έχουμε ένα ασύρματο δίκτυο στην πόλη μπορεί με πρωτοβουλία του Δήμου να δημιουργηθεί ένα έξυπνο ανοικτό εμπορικό κέντρο ώστε να επικοινωνούν οι πελάτες, να δέχονται προσφορές, να παρκάρουν ίσως δωρεάν το αμάξι τους, να δέχονται ίσως εκπτωτικά κουπόνια από τους καταστηματάρχες είναι ακόμη και να ενημερώνονται για εκθέσεις και  άλλες δημοτικές δράσεις! Να δούμε και να προσπαθήσουμε να βρούμε τι άλλο μπορούμε να εξασφαλίσουμε μέσω αυτής της εφαρμογής. Μπορούμε πολλά να κάνουμε. Το πεδίο είναι τεράστιο και νομίζω ότι θα έχουμε περιθώρια επιλογής.

Το αν η Βαρκελώνη για παράδειγμα μπορεί να κάνει πράγματα θα δούμε και εμείς τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Μπορούμε να πάρουμε παραδείγματα ίσως από το Άμστερναμ. Κάθε Δήμος εξάλλου έχει άλλη ανάγκη και αυτή θα προκύψει μέσα από το πρόγραμμα αυτό. Αυτό θα παλέψουμε για να δημιουργήσουμε χρηματοδοτήσεις και να κερδίσουμε στον τομέα της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας. Είναι κάτι που το αγαπήσαμε, το πολεμήσαμε πολύ και θα το κυνηγήσουμε μέχρι τέλος, Ο ίδιος προσωπικά το αγάπησα πολύ ενώ στην πραγματικότητα μιλάμε για μια υποδομή αντίστοιχη των δρόμων» κατέληξε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *