ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Με τον Υπουργό Δικαιοσύνης συναντήθηκαν την Πέμπτη, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας για την προώθηση κάποιων χρόνιων αιτημάτων. Σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Γιώργο Γραμμένο η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα όπου μεταξύ άλλων έθεσαν το θέμα της μεταστέγασης του Ειρηνοδικείου Θάσου που είναι σε άθλια κατάσταση, για το οποίο ο υπουργός έδωσε εντολή να τρέξουν άμεσα οι διαδικασίες.

Ο κ. Γραμμένος δήλωσε ότι «την Πέμπτη είχαμε μία συνάντηση ως Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας που εκπροσωπήθηκε από μένα και δύο ακόμη συναδέλφους του Δ.Σ. με τον κ. υπουργό Δικαιοσύνης και τον κ. Γενικό Γραμματέα του υπουργείου. Ήταν μία πάρα πολύ καλή συνάντηση η οποία διήρκησε περίπου 1,5 ώρα. Κατά τη διάρκειά της θέσαμε όλα τα ζητήματα που είχαμε υπ’ όψιν μας και μας απασχολούσαν προκειμένου να πετύχουμε την πρόοδό τους για να έχουμε σύντομα μία επίλυση. Οφείλω να ομολογήσω ότι το κλίμα ήταν άριστο. Και ο υπουργός και ο γενικός γραμματέας μας υποδέχθηκαν εγκάρδια, άκουσαν τα αιτήματά μας, υπήρξε μία εποικοδομητική συζήτηση. Πραγματικά αισθανθήκαμε σαν το σπίτι μας, μια που και ο υπουργός και ο γενικός είναι εν ενεργεία δικηγόροι και αντιλαμβάνονται πολύ καλά τα πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος. Είχαμε να δούμε τέτοια αντιμετώπιση πάρα πολλά χρόνια».

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΘΑΣΟΥ

Πρόσθεσε  ότι «Όσον αφορά την ουσία, το πρώτο και κύριο θέμα που θέσαμε ήταν η μετεστέγαση του Ειρηνοδικείου Θάσου που καθίσταται επιτακτική διότι το κτήριο που στεγάζεται σήμερα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη στέγαση ενός δικαστηρίου. Και από θέμα ασφάλειας και από θέμα πρόσβασης και πολλά άλλα ζητήματα. Εκεί είχαμε τη βεβαίωση ότι το μέρος που αφορά το υπουργείο Δικαιοσύνης και εκεί στο τμήμα προμηθειών που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται το αίτημά μας, προκειμένου να εγκριθεί το κονδύλιο που απαιτείται για τη μίσθωση του νέου κτηρίου, της παλιάς ΔΟΥ Θάσου, εφόσον ξεμπλοκαριστεί το κονδύλιο από το υπουργείο Δικαιοσύνης μένει μια ακόμη συνάντηση με την  Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου και στη συνέχεια θα υπογραφεί το πρακτικό της μίσθωσης από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στην οποία ανήκει το κτήριο της παλιάς ΔΟΥ. Δόθηκε εντολή να ξεμπλοκαριστεί η υπόθεση και ει δυνατόν μέχρι σήμερα όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. γενικός γραμματέας.

Θέσαμε το θέμα της υποστελέχωσης του Ειρηνοδικείου Θάσου διότι αυτήν την στιγμή μόνο ένας υπάλληλος είναι επιφορτισμένος να βγάζει σε πέρας όλο τον όγκο της δουλειάς, μαζί με έναν κλητήρα. Στην ουσία δύο άνθρωποι κρατούν τη λειτουργία του Ειρηνοδικείου Θάσου.

Το τρίτο θέμα που έχει να κάνει με τη Θάσο ήταν το Υποθηκοφυλακείο και το Κτηματολογικό Γραφείο Καβάλας. Υπάρχει μια διαδικασία ψηφισμένη που προβλέπει την ενοποίηση των κτηματολογικών γραφείων σε ένα ενιαίο στην πρωτεύουσα του νομού. Αυτό, πέραν των άλλων προβλημάτων που ήδη έχουν δημιουργηθεί στους κατοίκους της Θάσου, θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα με την μετακίνηση των ενδιαφερομένων στην Καβάλα για κάποια πιστοποιητικά, αιτήσεις κλπ. Μας είπε ο κ. γενικός ότι σ’ αυτό το θέμα δεν θα έχουμε σύντομα εξελίξεις. Η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα».

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ακολούθως ανέφερε ότι «Για το κτήριο του Πρωτοδικείου Καβάλας και τις ελλείψεις που υπάρχουν κι έχουν να κάνουν με τη συντήρηση του κτηρίου. Υπάρχουν βλάβες και φθορές από τη χρήση τόσων ετών που δεν έχουν αποκατασταθεί. Μας υπέδειξαν τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και σε επόμενη συνάντηση με τον κ. πρόεδρο των Πρωτοδικών εδώ που θα έχω άμεσα θα προωθήσουμε αυτές τις διαδικασίες για να εγκρίνονται γρήγορα οι δαπάνες και να πληρώνονται οι αναγκαίες επισκευές.

Τέθηκε και το θέμα της θέρμανσης του κτηρίου. Ήδη έχει έρθει ένα χρηματικό ποσό για την κάλυψη των άμεσων αναγκών και πιστεύω, όπως μας υποσχέθηκαν, ότι από ‘δω και πέρα θα υπάρχει μια ομαλή ροή σε πιστώσεις για να καλύπτονται οι ανάγκες σε πετρέλαιο».

ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ

Στην συνέχεια ανέφερε ότι «Το επίσης σοβαρό θέμα με το Υποθηκοφυλακείο Καβάλας, το κτήριο έχει ήδη μεταβιβαστεί σε τρίτο, ξένο, επενδυτή που αναμένει την έγκριση της οικοδομικής άδειας και στη συνέχεια θα προχωρήσει στην έξωση των υπηρεσιών του Υποθηκοφυλακείου και του Κτηματολογικού Γραφείου Καβάλας. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια για να βρεθεί άλλος κατάλληλος χώρος κι αν δεν κινηθούμε γρήγορα, φοβάμαι ότι θα βρεθούμε κάποια μέρα με κλειστό Υποθηκοφυλακείο και κλειστό Κτηματολογικό Γραφείο, με ό,τι δυσμενείς συνέπειες θα έχει αυτό».

ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ

Καταληκτικά ανέφερε ότι «Τέλος, το γενικό αίτημα του κλάδου των δικηγόρων που ζητάμε να διορίζονται δικηγόροι και από τους άλλους δικηγορικούς συλλόγους του Εφετείου, δηλαδή Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη κλπ, και όχι μόνο από το σύλλογο της Κομοτηνής, αυτεπάγγελτα στα κακουργήματα όπου οι κατηγορούμενοι δεν έχουν συνηγόρους. Έχει αυξηθεί πολύ το ποσοστό, σήμερα ξεπερνούν το 50% των υποθέσεων. Είναι άδικο να διορίζονται μόνο δικηγόροι της Κομοτηνής. Είναι ένα σεβαστό εισόδημα για τους νέους συναδέλφους. Αυτό έχει συζητηθεί ήδη στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Απαιτείται τροποποίηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Υπάρχει αυτή η σκέψη. Μας ζήτησε ο κ. γενικός, ως ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας, να φέρουμε μια πρόταση που να έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας των δικηγορικών συλλόγων. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα εργαστούμε και πιστεύω ότι θα το έχουμε κι αυτό σύντομα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *