Σε Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού ζητείται να μετατραπεί το ανακατασκευασθέν κτίριο του παλιού Μεντρεσέ από το Σύλλογο Μικρασιατών Καβάλας

Σε Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού ζητείται να μετατραπεί το ανακατασκευασθέν κτίριο του παλιού Μεντρεσέ, στο οποίο οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί. Το μέλος του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας κ. Ανέστης Δημητριάδης σε δηλώσεις του έκανε λόγο για κωλυσιεργία της διοίκησης του Δήμου Καβάλας στην παράδοση του κτιρίου στο σύλλογο για να στεγάσει τις δράσεις του.

Στις δηλώσεις του ο κ. Δημητριάδης σημείωσε πως «ο Σύλλογος Μικρασιατών, ένας παλιός και ιστορικός σύλλογος, κατάφερε μετά από προσπάθεια μελών του και κάποιων μελών του Δ.Σ. να δημιουργήσει το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού. Δηλαδή όποιος έχει καταφέρει κι έχει επισκεφθεί τον ιδιωτικό χώρο που μας έχει παραχωρήσει ένα μέλος του συλλόγου και στεγάζεται το Μουσείο εδώ και περίπου τρία χρόνια, θα δει ότι έχει γίνει μια πολύ καλή προσπάθεια. Τελευταία μάλιστα έχει έρθει κι ένας μουσειολόγος που βοηθάει το σύλλογο για να γίνει ακόμα καλύτερα η έκθεση των διαφόρων κειμηλίων που υπάρχουν και δημιουργήθηκε ένα σημείο, πόλος έλξης και για σχολεία και για τουρίστες, μια τουριστική ανάπτυξη για την περιοχή μας. Όμως ο χώρος ο συγκεκριμένος ήταν ιδιωτικός, ήταν με παραχώρηση. Ήταν πολύ μικρός καταρχήν αλλά κατά δεύτερον σε περίπου δυο με τρεις μήνες από τώρα ο ιδιώτης που το παραχώρησε το θέλει για ιδιοκατοίκηση, οπότε το μουσείο σε δύο από τρεις μήνες από σήμερα δεν θα έχει στέγη. Αν τυχόν χρειαστεί αυτά τα κειμήλια να μπουν σε κούτες και να αποθηκευτούν σε κάποιες αποθήκες σίγουρα θα έχουμε μεγάλες καταστροφές. Παρόλα αυτά η προηγούμενη διοίκηση του κ. Σιμιτσή είχε υποσχεθεί όταν ξεκινήσει η ανακατασκευή του Μεντρεσέ να δοθεί στο Σύλλογο Μικρασιατών έτσι ώστε εκεί να γίνει το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού. Με χρήματα του ΕΣΠΑ, όχι του Καβαλιώτικου λαού. Από κει και μετά το μουσείο προχώρησε, ο Μεντρεσές ανακατασκευάστηκε, δημιουργήθηκαν αυτά τα μικρά δωματιάκια και πάνω από όλα περιμέναμε τώρα από την καινούρια διοίκηση του Δήμου Καβάλας να τηρήσει αυτό που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη, γιατί πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια σε αυτό που λέμε δημοτική αρχή».

ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΙΑ

Κι όπως εκτίμησε ο κ. Δημητριάδης «αντί για αυτό βλέπουμε μια κωλυσιεργία από τη μεριά της κ. δημάρχου, η οποία δεν κρύβω ότι τον Ιανουάριο στην κοπή της βασιλόπιτας που είχε κάνει ο σύλλογος στο Ωκεανίς είχε βγει πάνω κι είχε πει τότε ότι πολύ σύντομα θα γίνει μια συνάντηση με το Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών για να οριστικοποιηθεί το θέμα. Βεβαίως έχουμε φτάσει τέλος του Μάρτη και ούτε συνάντηση ούτε πρόσκληση έχει γίνει. Κακά τα ψέματα πολλές φορές γκρινιάζουμε όταν η κεντρική διοίκηση της Αθήνας δεν προβαίνει πχ να δώσει το κάτω Νοσοκομείο στο Δήμο Καβάλας, δεν προβαίνει στο να δώσει το Στρατόπεδο Ασημακοπούλου στο Δήμο Καβάλας, τι κάνει όμως ο Δήμος Καβάλας στον ίδιο Δήμο Καβάλας; Δηλαδή γκρινιάζουμε για την κεντρική διοίκηση της χώρας, όταν εμείς στο Δήμο Καβάλας κάνουμε ακριβώς το ίδιο. Το κτήριο ήδη αρχίζει και καταστρέφεται από κάποιους ανεγκέφαλους που πάνε και γράφουν πάνω στους τοίχους αντί να είχε δοθεί ήδη στο Σύλλογο Μικρασιατών να αρχίσει να δουλεύει στο χώρο εκείνο να δημιουργηθεί ένα Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού. Θα δημιουργηθεί εκεί ένας πόλος τουριστικής έλξης για την πόλη μας. Το σημαντικότερο βεβαίως είναι ότι τώρα πια έχει φτάσει στο απροχώρητο καθώς σε δύο μήνες από τώρα θα πρέπει να εγκαταλείψουμε το οίκημα που στεγάζεται το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, άρα πρέπει οι κινήσεις από τη μεριά της δημάρχου μας να είναι τέτοιες, που να αποδείξει ότι είναι πολύ πιο γρήγορη η δήμαρχος στις κινήσεις και αποφάσεις της από ότι είναι η κεντρική διοίκηση. Κι έτσι θα δείξει ότι όταν θέλει κάποιος να λύσει ένα πρόβλημα το λύνει, άρα έτσι θα πιέσουν την κεντρική διοίκηση να λύσει άλλα προβλήματα τα οποία ταλανίζουν το Δήμο Καβάλας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση