ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Σε λειτουργία τέθηκε τη Δευτέρα το παράρτημα του ΕΠΑΛ Χρυσούπολης στη Θάσο μετά από συντονισμένες κινήσεις του Δήμου Θάσου

Σε λειτουργία τέθηκε τη Δευτέρα το παράρτημα του ΕΠΑΛ Χρυσούπολης στη Θάσο μετά από συντονισμένες κινήσεις του Δήμου Θάσου. Ο δήμαρχος κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ εξέφρασε την ικανοποίησή του που μετά από τόσες προσπάθειες κατάφεραν να το λειτουργήσουν κόντρα στην τεράστια γραφειοκρατία.

Στις δηλώσεις του αναλυτικά σημείωσε πως «το καταφέραμε μετά από ένα μακρύ αγώνα. Δεν θα έπρεπε για να ανοίξει ένα σχολείο να παλεύεις για το αυτονόητο, όμως σε αυτή τη χώρα το αυτονόητο δεν είναι αυταπόδεικτο. Από τον πρώτο χρόνο της θητείας μου το 2011 άρχισε μια σταυροφορία ενημέρωσης βοηθούμενος και από ανθρώπους που ήταν στην εκπαίδευση τότε, τον τότε προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας κ. Χεριστανίδη, τον υπεύθυνο εκπαίδευσης Γιώργο Κωστή, το Διευθυντή του ΕΠΑΛ. Κάναμε μια καμπάνια μιλώντας σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς για την ανάγκη δημιουργίας και λειτουργίας ΕΠΑΛ στο νησί μας και βέβαια με αυτές τις κατευθύνσεις που έρχονται και κουμπώνουν και στην αγορά του νησιού που είναι ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας κι έχουμε και άλλα σχέδια για να το αναπτύξουμε και σε άλλους τομείς. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια και από όλη αυτήν την πορεία, φτάσαμε σε μια ευτυχή συγκυρία. Στην καρέκλα του υπουργείου να κάθεται ένας φωτισμένος και τολμηρός άνθρωπος ο οποίος είναι ο υφυπουργός κ. Μπαξεβανάκης. Τα προβλήματα είναι και στην γραφειοκρατία η οποία φωλιάζει και μέσα στα υπουργεία μας».

ΤΟ ΦΕΚ

Συμπλήρωσε πως «εκδόθηκε το ΦΕΚ που ήταν το πρώτο δύσκολο κομμάτι και μετά άρχισε ο αγώνας δρόμου για το Δήμο Θάσου, για την Τεχνική Υπηρεσία του, να μεταμορφώσουμε σε σύγχρονο εκπαιδευτικό κτήριο ένα παλιό εγκαταλειμμένο Δημοτικό Σχολείο της Σκάλας Καλλιράχης, να προχωρήσουμε και να το σχεδιάσουμε και για το μέλλον με το υπουργείο για τα υπόλοιπα κτήρια που θα τοποθετηθούν εκεί. Και βεβαίως αυτό το οποίο λέω χωρίς καμία δόση πικρίας, απλά αποτυπώνει την πραγματικότητα της χώρας μας, ότι εκτός από το δήμο κανένας άλλος δεν χτύπησε ένα καρφί στη δημιουργία αυτού του ΕΠΑΛ στο νησί μας. Ήταν ένας αγώνας δρόμου όπου ο δήμος με δικά του έξοδα, μέριμνα και εργασία ολοκλήρωσε όλες τις υποδομές για να λειτουργήσει ένα σύγχρονο σχολείο που τη Δευτέρα το επισκέφθηκα, είδα τους πρώτους μαθητές να κάθονται στα θρανία, τους μίλησα και ανταλλάξαμε απόψεις. Συμφωνήσαμε στο τι γίνεται στην Ευρώπη και στο ότι ακόμα εμείς είμαστε πίσω στο να ακολουθήσουμε τα μοντέλα των πετυχημένων χωρών. Αυτό το οποίο έχει υλοποιήσει η Δυτική και Βόρεια Ευρώπη είναι ότι έχει επενδύσει στα ΕΠΑΛ, για αυτό βλέπουμε και τα καλά αποτελέσματα στην αγορά εργασίας. Εδώ ακόμα δυστυχώς ακόμα και στο μυαλό των εκπαιδευτικών βλέπουμε να υπάρχουν ιδέες, προκαταλήψεις, ρατσισμοί και βεβαίως αυτό μοιραία περνάει και στους μαθητές. Το ΕΠΑΛ δεν είναι λύση ανάγκης αλλά συνειδητή επιλογή των ανθρώπων που προσανατολίζονται επαγγελματικά νωρίς. Των ανθρώπων που θα πετύχουν μέσα από έναν τέτοιο προσανατολισμό μια καλή θέση στην αγορά εργασίας. Είμαι ευτυχισμένος που πραγματικά μπήκε θεμέλιος λίθος στο να αποκτήσει το νησί μας ένα Λύκειο επαγγελματικής κατεύθυνσης και βεβαίως δεν έγινε αυτό αβρόχοις ποσί, δεν έγινε εύκολα. Ακόμα κι όταν είχαμε το ΦΕΚ στο χέρι, ακόμα και όταν είχαμε τα απαιτούμενα χρήματα, ήταν περισσότεροι αυτοί που το πολέμησαν για τους δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς και λιγότεροι αυτοί που βοήθησαν. Όμως εγώ οφείλω να σταθώ στους δεύτερους, να τους ευχαριστήσω, όσους συνεργάστηκαν για την υλοποίηση αυτού του υψηλού στόχου με πρώτον τον ίδιο τον υφυπουργό που προανέφερα. Σταματάει η ταλαιπωρία των μαθητών και των οικογενειών τους το 2017 να στοιβάζονται και να ταλαιπωρούνται τα παιδιά κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες για να πάνε απέναντι για το αυτονόητο, το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Σταματάει και ο αποκλεισμός των παιδιών από τις απομακρυσμένες από το λιμάνι του Λιμένα περιοχές».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *