Σε καλό δρόμο η λειτουργία του Δασικού Χωριού Παγγαίου

Το Δασικό Χωριό Παγγαίου συνεχίζει την λειτουργία του κάτω από τις οδηγίες και προσπάθειες της ΚΟΙΝ. Σ.Ε.Π. που ιδρύθηκε από ανέργους της περιοχής. Το μέλος της ΚΟΙΝ.ΣΕ.Π.  κ.  Λευτέρης Κοκκινίδης έκανε σχετικές δηλώσεις.

 

Όπως τόνισε αρχικά «Εμείς πριν από ένα χρόνο και περισσότερο ξεκινήσαμε και κάναμε μια πρόσκληση μέσω του facebook προκειμένου όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μια προσπάθεια διάσωσης του δασικού χωριού του Παγγαίου.

Εκείνο τον καιρό είχαν έρθει και επενδυτές, προσπάθησε και ο Δήμος Παγγαίου αλλά οι επενδυτές μέσα στην κρίση ήθελαν άμεσα αποτελέσματα. Εμείς διαλέξαμε όμως μια άλλη οδό. Το Νοέμβριο του 2015 βρεθήκαμε στο ξενοδοχείο του ΠΟΣΕΙΔΩΝ στην Ελευθερούπολη για τη διάσωση του χώρου. 60 άτομα ήρθαν και από αυτούς οι 24 ήρθαν κοντά μας προκειμένου  όλοι μαζί να φτιάξουμε μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση και όλοι μαζί πια με ενιαίο φρόνημα και θέληση για αξιοποίηση του χώρου να αναζητήσουμε την δυνατότητα παραχώρησης του χώρου.

Από τα 24 άτομα σήμερα έμειναν πέντε διότι ο συνεταιρισμός δεν είναι εύκολο πράγμα και εμείς έστω και με 5 άτομα μπορεί να έχουμε συνεταιρισμό και μάλιστα υπάρχει νόμος που μας καλύπτει και μας αφήνει. Κάναμε αίτηση στο Δήμο, πήραμε έγκριση από το υπουργείο Εργασίας και το Δ.Σ. μας παραχώρησε το χώρο. Όμως το Ελεγκτικό Συνέδριο στην αρχή δεν ενέκρινε την παραχώρηση στην πορεία όμως αποδέχθηκαν το αίτημα μας και τελικά μας παραχωρήθηκε ο χώρος μετά από δικαστική απόφαση».

ΠΕΡΑΣΕ

Πρόσθεσε δε πως «Το Μάιο του 2016 πέρασε κατά χρήση στην ΚΟΙΝΣΕΠ το Δασικό Χωριό για 25 συν 20 χρόνια. Εμείς έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα και είπαμε σε 4 χρόνια να αποκαταστήσουμε και από ένα ακίνητο. Φτιάξαμε λοιπόν αρχικά και σε λιγότερο από ένα χρόνο μάλιστα το καφέ, το οποίο λειτουργεί και έτσι ο χώρος είναι επισκέψιμος.  Από 1 Μαΐου θα λειτουργήσουμε και την ψησταριά – ταβέρνα. Μέσα στο 2017 και συγκεκριμένα  28-29-30 Ιουλίου θα γίνει στο Δασικό Χωριό  ένα Πανελλαδικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.

Δηλαδή με το δίκτυο της Περιφέρειας ΑΜΘ θα συνδιοργανώσουμε για πρώτη φορά φεστιβάλ με ημερίδες για την κοινωνική οικονομία, συναυλίες, εκθέσεις με προϊόντα από όλη την Ελλάδα, περιβαλλοντικές δραστηριότητες και άλλα.

Τώρα αυτή η προσπάθεια στηρίχθηκε από τον κόσμο και δη από τους καβαλιώτες. Όχι όμως και από την   τοπική κοινωνία μια και ποιος Άγιος άγιασε στον τόπο του; Τώρα κάποιοι κουράστηκαν, κάποιοι διαφώνησαν. Εμείς που μείναμε είμαστε ενωμένοι ενώ μας έγιναν προτάσεις να μπουν επιχειρηματίες με πακέτα αλλά δεν το δεχθήκαμε γιατί οι ΚΟΙΝΣΕΠ δεν αποσκοπούν στο κέρδος αλλά σε μια εργασιακή σχέση των μελών. Τα έξοδα είναι πολλά. Μπαίνουμε μέσα, χρωστάμε σε προμηθευτές διότι  με ένα Σαββατοκύριακο δεν καλύπτεις τις δαπάνες. Ήταν ένα χωριό σαν βομβαρδισμένο τοπίο. Τα 4 ακίνητα και  το εστιατόριο δεν είχαν ούτε ένα τζάμι. Όλα αυτά εμείς τα φτιάξαμε. Και για αυτό και παλεύουμε να αλλάξουμε την ιστορία, ειδάλλως τι θα κάνουμε;».

ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ

Καταληκτικά ανέφερε  ότι « Έχουμε 3 σκοπούς Να αποκαταστήσουμε ένα δημόσιο ακίνητο που έχει βανδαλισθεί. Να κάνουμε το Παγγαίο τόπο προορισμού. Και από την Κρήτη να έρχεται να ξέρει ότι κάτι θα βρει. Στο Παγγαίο σήμερα τα πάντα είναι χαλασμένα. Τα καταφύγια έχουν μείνει στο έλεος του Θεού. Και τρίτο θέλουμε ν α μειώσουμε την ανεργία στην περιοχή μας.  Εμείς δουλεύουμε 5 μέλη γιατί προσωπικό ακόμη δεν μπορούμε να απασχολήσουμε. Το 2018 θέλουμε να ξεκινήσουμε τη διανομή. Και τα Χριστούγεννα είχαμε και εκδηλώσεις με διάφορα.. Ζωντανέψαμε το πράγμα, μαζέψαμε 3000 κόσμο. Επίσης να πούμε και για το οδικό δίκτυο του Παγγαίου για να δούμε σε ποιον ανήκει και γιατί εγώ ήμουν οκτώ μέρες αποκλεισμένος.  Είχα δωμάτιο με θέρμανση και τροφή για να βοηθήσω κόσμο. Εγώ έμεινα εγκλωβισμένος γιατί δεν ήθελα να ενοχλήσω. Μένω εδώ για να μην φοβηθεί ο κόσμος και δεν έρχεται πια επάνω. Ο δρόμος για το Παγγαίο ήταν κλειστός δέκα ημέρες. Το Φαλακρό ήταν ανοικτό από την πρώτη ημέρα. Επίσης να αναφέρω ότι   από 1η Απριλίου το Δασικό φυλάσσεται 24 ώρες το 24ωρο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.