Σε εξέλιξη η διαδικασία της απομάκρυνσης των εγκαταλελειμμένων οχημάτων από την πόλη της Καβάλας
Με πολύ καλούς ρυθμούς τρέχει η διαδικασία της απομάκρυνσης των εγκαταλελειμμένων οχημάτων από την πόλη της Καβάλας, όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Καλανταρίδης.
Για το θέμα αυτό είπε ότι «μέσα στο 2016 –για να μιλήσουμε λίγο με χρονιές και να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι- η Δημοτική Αστυνομία κατέγραψε 230 περιπτώσεις εγκαταλελειμμένων οχημάτων, είτε αυτά λέγονται αυτοκίνητα, είτε λέγονται μηχανές. Από αυτά αποσύρθηκαν μέσα στο 2016 τα 18. Αντίστοιχα, το 2017 είχαμε την καταγραφή 260 περιπτώσεων. Και μέχρι στιγμής έχουν αποσυρθεί 23. Τώρα θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί είναι τόσο μεγάλη η διαφορά στα νούμερα. Εδώ, δυστυχώς ή ευτυχώς, ο Νόμος δίνει πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να αποσύρουμε ένα όχημα. Η όλη διαδικασία είναι συνολικά 120 μέρες. Από τη στιγμή, δηλαδή, που θα καταγραφεί ένα όχημα και από το σημείο το οποίο γύρω στις 80 μέρες θα κολληθεί ένα έντυπο που θα ενημερώσει τον ιδιοκτήτη ότι πλέον μετράνε οι μέρες για την απόσυρσή του, μέχρι να φτάσουμε στο τέλος, θέλουμε 120 μέρες. Αν μέσα σ’ αυτό το διάστημα, ακόμη και την 120η μέρα, πάει ο ιδιοκτήτης και μετακινήσει το όχημα όλη αυτή η διαδικασία ξεκινάει από την αρχή. Μας έχει τύχει περίπτωση τη στιγμή που είναι ο γερανός και φορτώνει το όχημα, να έρθει ο ιδιοκτήτης και να το πάρει. Έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα πήγαμε να αποσύρουμε τρία οχήματα κι ενώ την παραμονή της απόσυρσης υπήρχαν τα οχήματα κανονικά στα σημεία, την επόμενη μέρα που πήγε ο γερανός το ένα έλειπε. Πήραμε, τελικά, τα δύο οχήματα και για ένα εκ των δύο παρουσιάστηκε την άλλη μέρα ο ιδιοκτήτης και το ζήτησε πίσω. Καταλαβαίνετε ότι είναι λίγο δύσκολη η κατάσταση. Πάντως, η Δημοτική Αστυνομία Εξακολουθεί να κάνει όπως οφείλει τη συγκεκριμένη διαδικασία. Σύμφωνα και με καταγγελίες πολλών δημοτών γίνονται αυτοψίες, σημειώνονται τα οχήματα, υπάρχει φωτογραφικό υλικό πάντα για οποιοδήποτε όχημα, καταγράφεται έτσι ώστε να ξέρουμε σε ποιο σημείο βρίσκεται και πότε το καταγράψαμε. Υπάρχει ειδικό βιβλίο έτσι ώστε να τηρείται επ’ ακριβώς η διαδικασία και να μην έχει κανένας να πει το οτιδήποτε για το ότι δεν κάναμε σωστά τη διαδικασία. Είναι, λοιπόν, σε εξέλιξη όλο αυτό, συνεχίζουμε κανονικά».
ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
Για το θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης είπε ότι «δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και η καιροποιημένη –να το πούμε έτσι- Μελέτη όσον αφορά τους χώρους στάθμευσης. Συνολικά, μετά την αφαίρεση κάποιων τμημάτων όπου έχουμε αλλαγές μέσα στο κέντρο της πόλης, είναι λίγο πάνω από τις 500 θέσεις αυτές οι οποίες θα αποτελέσουν την ελεγχόμενη στάθμευση. Αυτήν τη στιγμή γίνεται η σήμανση. Μπαίνουν πινακίδες σε χώρους φορτοεκφόρτωσης όπου έλειπαν, σε χώρους Α.μ.Ε.Α. που έχουν δοθεί καινούργιοι για στάθμευση και μετά θα καταλήξουμε στα σημεία τα οποία είναι, πλέον, για την ελεγχόμενη και που θα γίνει η βαφή με τους διάφορους χρωματισμούς. Εννοείται ότι θα κληθούν πάλι και οι πολίτες οι οποίοι μένουν σε περιοχές όπου προβλέπονται χώροι γι’ αυτούς, έτσι ώστε να προμηθευτούν το ειδικό καρτελάκι που υπάρχει για να μπορούν να αφήνουν το όχημά τους από τη στιγμή που θα βρουν χώρο να παρκάρουν –γιατί δεν δεσμεύονται, να το πούμε έτσι, οι χώροι. Θεωρώ -να μην διακινδυνεύσω κάποια πρόβλεψη, γιατί το ‘χω κάνει κατά το παρελθόν κι έχω πέσει έξω- ότι μέχρι το καλοκαίρι θα ξεκινήσει να λειτουργεί το σύστημα αφού πρώτα γίνει ενημέρωση, δοθεί χρόνος στους πάντες να ενημερωθούν. Θα υπάρξει, λοιπόν, ένα μεταβατικό στάδιο έτσι ώστε να μπούμε ομαλά σ’ αυτήν την καινούργια εποχή της ελεγχόμενης στάθμευσης».