ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Σε εξέλιξη εργασίες ανακατασκευής κτηρίων στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου,  θα φιλοξενήσει 90 οικογένειες προσφύγων….

Μάκης Παπαδόπουλος
Χαράλαμπος Χρυσανίδης
Αλέξης Πολίτης Βίλλυ Κονδυλίδου
Κίμων Παπαδόπουλος Χρήστος Γάκης
Θόδωρος Μαρκόπουλος
Έφη Βαλίλα

Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες ανακατασκευής κτηρίων στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου στην Καβάλα για να υποδεχθεί 90 οικογένειες προσφύγων από το Χέρσο Κιλκίς όπως και 20 ασυνόδευτα παιδιά, σύμφωνα με την εκπρόσωπο των Γιατρών του Κόσμου στην Καβάλα κ. Άννα Γιοβανιού.

Συγκεκριμένα η κ. Γιοβανιού ανέφερε πως «ο αριθμός των προσφύγων παραμένει σταθερός όπως ήταν τον τελευταίο καιρό, αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, είναι 104. Από κει και μετά εδώ και δυο βδομάδες έχουν ξεκινήσει νέες δομές, τα νέα κτήρια επισκευάζονται για να τους φιλοξενήσουν, κι από ότι μας πληροφόρησαν από το υπουργείο Μετανάστευσης όταν τελειώσουν οι νέες δομές τότε θα φροντίσουν να μεταφέρουν 90 οικογένειες από το Χέρσο στην Καβάλα και 20 ασυνόδευτα παιδιά. Ανακαινίζονται τα παλιά τα κτήρια και χωρίζονται με γυψοσανίδες για να γίνουν μικρά δωματιάκια για την κάθε οικογένεια».

ΗΡΕΜΟ ΚΛΙΜΑ

Ερωτηθείσα η κ. Γιοβανιού πώς είναι το κλίμα στο Ασημακοπούλου μεταξύ των προσφύγων, σημείωσε πως «ανέκαθεν είχαμε ηρεμία, ποτέ δεν είχαμε εντάσεις και φασαρίες μεταξύ των προσφύγων. Είναι όλοι από τη Συρία εκτός από δύο οικογένειες που είναι από το Ιράκ. Είναι όλοι ήρεμοι, ήσυχοι, δεν δημιουργούν εντάσεις και φασαρίες μεταξύ τους. Από την πρώτη στιγμή που ήρθαν και στο Χαλκερό και στη Νέα Καρβάλη δεν είχαμε φασαρίες. Από τα 104 άτομα τα 54 είναι παιδιά».

ΑΣΠΡΗ ΑΜΜΟΣ

Όσον αφορά τον καταυλισμό που είχε δημιουργηθεί από το Στρατό στην Άσπρη Άμμο, η κ. Γιοβανιού ξεκαθάρισε πως «έχει διαλυθεί εδώ και καιρό. μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία όλοι φοβούνταν ότι θα αρχίσει πλέον μεγάλη ροή προσφύγων και για αυτό είχε ειπωθεί ότι θα τον κρατούσαν. Αλλά τα πράγματα διατηρήθηκαν όπως ήταν. Τώρα το πρόβλημα έχει μεταφερθεί στην Ιταλία, γύρω στις 3.500 με 4.000 πρόσφυγες κάθε μέρα πηγαίνουν από τη Λιβύη για την Ιταλία».

ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ

Για την πρόσφατη αποστολή της Κινητής Μονάδας των Γιατρών του Κόσμου σε Καβάλα και Δράμα με γυναικολόγο, οδοντίατρο και παιδίατρο η κ. Γιοβανιού εκτίμησε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Συμπλήρωσε δε πως «δεν προτίμησαν τα εμβόλιά μας οι κάτοικοι της Καβάλας και της Δράμας, πάρα πολύ λίγα παιδιά ήρθαν. Η Καβάλα ίσως επειδή έχει τη σιγουριά του γραφείου που δίνουμε καθημερινά δωρεάν τα εμβόλια. Αλλά μού έκανε εντύπωση ότι το ίδιο συνέβη και στη Δράμα».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Καταληκτικά η κ. Γιοβανιού αναφέρθηκε στην εκδήλωση των Γιατρών του Κόσμου που είναι προγραμματισμένη για αύριο. «Είναι μια μουσική βραδιά με το σχήμα του κ. Κανάκη στο κινηματοθέατρο Όσκαρ στις 7 το απόγευμα. Τα έσοδα από τη συγκεκριμένη εκδήλωση θα διατεθούν για να αγοραστούν εμβόλια για τα παιδιά της Καβάλας αποκλειστικά. Δυο χρόνια δεν θέλαμε να επιβαρύνουμε τον Καβαλιώτικο λαό μέσα στα χρόνια της κρίσης, τώρα κάνουμε την εκδήλωση απλώς να δηλώσουμε την παρουσία μας. Είναι μια εκδήλωση με ένα συμβολικό εισιτήριο των 5 ευρώ, την Κυριακή στις 7 η ώρα στο Όσκαρ» ανέφερε σχετικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *