ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Σε δημόσια διαβούλευση ο κανονισμός λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών

Συμμάζεμα στις Λαϊκές Αγορές της Καβάλας προσπαθεί να βάλει ο Δήμος Καβάλας με τη θέσπιση κανονισμού λειτουργίας. Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ηλίας Καλανταρίδης δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει μία δημόσια διαβούλευση με τους παραγωγούς ώστε να καταλήξουν σε έναν κανονισμό που να βάλει μία τάξη στις Λαϊκές.

Συγκεκριμένα στις δηλώσεις του ο κ. Καλανταρίδης σημείωσε πως «να θυμίσω καταρχήν πριν λίγο καιρό είχαμε κάνει μια διαδικασία για να δούμε λίγο τι γίνεται όσον αφορά τις άδειες των παραγωγών. Συνεργαστήκαμε με όμορους δήμους, από όπου παραγωγοί έρχονται και πουλάνε την παραγωγή τους στις Λαϊκές του Δήμου Καβάλας. Οι περισσότεροι, πάνω από τους μισούς, είχε διαπιστωθεί μετά τη διασταύρωση στοιχείων ότι δεν είχαν άδειες. Είχαμε δώσει λοιπόν μια διορία γύρω στους δύο μήνες έτσι ώστε να προλάβουν όλοι να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έτσι ώστε να εκδώσουν άδειες. Η αλήθεια είναι ότι με τη φοβέρα, γιατί πολλές φορές αυτή είναι η λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, κατορθώσαμε και σπρώξαμε όλους αυτούς τους παραγωγούς στο να εκδώσουν τη νόμιμη άδεια έτσι ώστε πραγματικά να πουλάνε απολύτως νόμιμα την παραγωγή τους στις Λαϊκές του Δήμου Καβάλας. Κι όταν λέω σχεδόν όλοι, ουσιαστικά από τον έλεγχο τον οποίο έκανε η Δημοτική Αστυνομία διαπιστώσαμε μόνο τελικά οχτώ παραγωγούς οι οποίοι δεν είχανε την άδεια που έπρεπε στην κατοχή τους. Να θυμίσω ότι αρχικά μιλούσαμε για πάνω από 100, με όλη αυτή τη διαδικασία που έγινε και με τους γειτονικούς δήμους καταφέραμε να περιορίσουμε το πρόβλημα σε οχτώ άτομα. Και αυτό γινόταν βέβαια γιατί δεν υπήρχε κανένας έλεγχος για χρόνια ολόκληρα. Από τη στιγμή που έφυγαν οι Λαϊκές Αγορές από τη Νομαρχία ουσιαστικά δεν έλεγχε κανένας. Καταφέραμε λοιπόν να περιορίσουμε αρχικά το πρόβλημα στα οχτώ άτομα, όπου και εκεί είδαμε ότι όντως κάποιοι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται καθόλου στη Λαϊκή Αγορά και τους το ξεκαθαρίσαμε λοιπόν ότι δεν θα πρέπει πλέον να προσέρχονται στις Λαϊκές γιατί δεν έχουν τα απαραίτητα τα οποία ορίζει ο νόμος. Και διαπιστώσαμε βέβαια δυο τρεις περιπτώσεις που οι άνθρωποι θέλανε να βγάλουν άδεια και είχαν κάποια κολλήματα, οπότε εκεί θα βοηθήσει και ο δήμος για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα».

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Συμπλήρωσε δε πως «αυτή τη στιγμή έχουμε σε δημόσια πλέον διαβούλευση έναν κανονισμό τον οποίο έχουμε φτιάξει, γιατί θα πρέπει να πω ότι η Λαϊκή Αγορά δεν είχε καν κανονισμό λειτουργίας, κάτι το οποίο για μένα είναι τρελό θα έλεγα, δεν γίνεται να έχουμε Λαϊκές Αγορές για χρόνια ολόκληρα και να μην έχουμε έναν κανονισμό για το πώς θα λειτουργούν αυτές οι αγορές. Ήδη έχουμε μιλήσει κατ΄ επανάληψη με τους συλλόγους των επαγγελματιών εμπόρων και των παραγωγών που δραστηριοποιούνται στις Λαϊκές Αγορές, άρα έχουμε συζητήσει μαζί τους, έχουμε καταγράψει τις προτάσεις τους, τους είχαμε δώσει από την αρχή το σχέδιο κανονισμού, έχουμε κάνει τις βελτιώσεις στις οποίες λόγω και της εμπειρίας τους οι άνθρωποι ξέρουν πώς λειτουργούν οι αγορές καλύτερα. Έχουμε λοιπόν καταγράψει όλα αυτά μέσα στον κανονισμό και πλέον είμαστε στη φάση όπου έχουμε δώσει σε δημόσια πλέον διαβούλευση τον κανονισμό, έτσι ώστε ο κάθε πολίτης να έχει το δικαίωμα να δει τον κανονισμό, να καταθέσει επωνύμως την πρότασή του κι αν είναι δυνατόν να ενσωματωθεί στον κανονισμό τον τελικό που θα πάει και θα ψηφιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν πλέον είναι ολοκληρωμένος. Μετά τη δημόσια διαβούλευση πρέπει να πω ότι ο κανονισμός επειδή είναι κανονιστική διάταξη του δήμου, θα περάσει και από την Επιτροπή τη δημοτική πλέον Επιτροπή Διαβούλευσης όπως ονομάζεται, ώστε εκεί τα μέλη επίσης να κάνουν τις παρατηρήσεις τους και τις βελτιώσεις τις οποίες πιθανόν να προτείνουν να μπορέσουμε να τις ενσωματώσουμε».

ΜΙΑ ΤΑΞΗ

Πρόσθεσε δε πως «έτσι ώστε να μπει επιτέλους μια τάξη όσον αφορά τις Λαϊκές Αγορές μας και αφού έχουμε και ολοκληρωμένο το δήμο πλέον να προχωρήσουμε στη διαγράμμιση της Λαϊκής Αγοράς, στα νούμερα τα οποία δυστυχώς δεν υπάρχουν γιατί πολλοί δεν κατέχουν καν επισήμως θέση, θέση έχουν αυτοί που είχαν από παλαιότερα από τη Νομαρχία. Έκτοτε δυστυχώς δεν είχαν δοθεί θέσεις, οπότε από τη στιγμή που θα καταλήξουμε σε όλα αυτά θα δώσουμε και τις θέσεις σύμφωνα με όσα ορίζει η σχετική νομοθεσία. Έτσι ώστε πλέον να έχουμε μια καλά οργανωμένη Λαϊκή τόσο στην πόλη της Καβάλας καθώς επίσης και στη Δημοτική Ενότητα των Κρηνίδων. Στον κανονισμό ορίζεται με σαφήνεια καταρχάς ποιες θα είναι οι διαστάσεις όσον αφορά τους πάγκους και όσον αφορά τους εμπόρους αλλά και τους παραγωγούς, γιατί έχουμε πολλά περιστατικά που ο καθένας όπου βρίσκει χώρο απλώνεται. Αυτά θα πρέπει να μαζευτούν όλα, να μπει μια τάξη και σε αυτόν τον τομέα, έτσι ώστε να γίνει πιο λειτουργική η Λαϊκή Αγορά. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση ο κανονισμός δεν επιβάλλει την αλλαγή της μορφής των πάγκων, εννοείται ότι θα πρέπει να είναι ευπρεπισμένοι και καθαροί, να υπάρχει μια τάξη, αλλά δεν ορίζουμε ένα κοινό είδος, μια κοινή μορφή για όλους. Αυτό είναι ίσως κάτι που θα δούμε εν συνεχεία και βέβαια πρώτα σε συνεννόηση με αυτούς που δραστηριοποιούνται στις Λαϊκές Αγορές μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *