ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκεται ο Νομός Καβάλας για τα πλημμυρικά φαινόμενα όπως προέκυψε από την τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκεται ο Νομός Καβάλας για τα πλημμυρικά φαινόμενα όπως προέκυψε από την τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας. Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας κ. Σταύρος Κυβράκης σημείωσε ότι από χθες υποχώρησαν οι βροχοπτώσεις, ενώ διαρκώς παρακολουθούν τις όποιες αδυναμίες προκύπτουν.

Σε δηλώσεις του αναλυτικά ο κ. Κυβράκης σημείωσε πως η κατάσταση με τα ρέματα στο νομό είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, όπως αναδείχθηκε και στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας που γίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, συμπληρώνοντας ότι θα ακολουθήσουν τώρα και των δήμων. Τόνισε πως «η συμμετοχή ήταν σε υψηλό επίπεδο γιατί παραβρίσκονταν και οι δήμοι οι οποίοι εκπροσωπούνταν από τους δημάρχους. Φυσικά η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Πρώτη προτεραιότητα όσον αφορά την επικινδυνότητα είναι η Θάσος λόγω των δασικών πυρκαγιών του 2016 που έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στις λεκάνες απορροής αποψιλώνοντας όλη τη φυτική ύλη. Τώρα η προσπάθεια αυτή είναι διαρκής, συνεχίζεται. Αναδείχθηκε φυσικά και το θέμα της έλλειψης πόρων και προσωπικού στις υπηρεσίες, αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που δυσκολεύει λίγο τη λειτουργία μας, παρόλα αυτά δόθηκαν υποσχέσεις ότι θα γίνει κάτι παραπάνω προκειμένου να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα όποτε προκύψουν τέτοιου είδους φαινόμενα».

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Συμπλήρωσε πως «όσον αφορά το φαινόμενο το συγκεκριμένο σε εμάς βέβαια είχε ήπια χαρακτηριστικά, κι αυτήν τη στιγμή είναι σε πλήρη αποδρομή. Σταμάτησαν σταδιακά τα φαινόμενα και το χαρακτηριστικό που έμεινε ήταν η χαμηλή θερμοκρασία λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που έριξαν τον υδράργυρο αρκετά χαμηλά. Έγινε αισθητό το κρύο, παράλληλα όμως σταμάτησαν τα φαινόμενα. Από τα φαινόμενα των πρώτων πρωινών ωρών χθες είχαμε κάποια κατολισθητικά φαινόμενα και μεταφορά φερτών υλών στο οδικό δίκτυο της Θάσου στις δυτικές και νότιες περιοχές με κάποια φαινόμενα κατολίσθησης. Ενημερώθηκε η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας που έχει και την αρμοδιότητα προκειμένου να κάνει αυτά που χρειάζεται ούτως ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η βατότητα και να εκλείψουν οι κίνδυνοι πρόκλησης τροχαίου ή άλλου ατυχήματος».

ΣΤΟ ΝΕΣΤΟ

Για την περιοχή του Νέστου σημείωσε πως «η περιοχή του Νέστου σε τέτοιου είδους φαινόμενα σαν τα  τελευταία στον Νομό Καβάλας δεν έχει κανένα πρόβλημα. Σε πολύ ισχυρά φαινόμενα όμως πέρα από τη Θάσο υπάρχουν κάποιες περιοχές όπως είναι η Νέα Πέραμος, η Τούζλα, γενικότερα ο κάμπος της Χρυσούπολης που είναι περιοχές που σε πολύ ισχυρά φαινόμενα ανάλογα με αυτά που είδαμε στις τηλεοράσεις μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα και πλημμυρικά φαινόμενα. Αυτό εξάγεται και από την ιστορικότητα αυτών των περιοχών. Είμαστε σε ετοιμότητα, σε υψηλή ετοιμότητα είναι η Θάσος, εκεί γίνεται μεγάλη προσπάθεια να ενημερωθεί και ο πληθυσμός για να μπορέσει να προσαρμόσει τη συμπεριφορά του, τον τρόπο ζωής του και να περιλάβει αυτόν τον κίνδυνο μέσα στην καθημερινότητά του, γιατί όταν έχουμε βροχόπτωση εκεί και έντονα φαινόμενα,  υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι στις περιοχές που είχαμε τις πυρκαγιές του 2016».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *