Σειρά επαφών του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Κώστα Αντωνιάδη με σπαραγγοπαραγωγούς

Σειρά επαφών είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Αντωνιάδης με επιχειρήσεις της Καβάλας και κυρίως με συσκευαστήρια σπαραγγιών. Ο ίδιος χαρακτήρισε δύσκολη την χρονιά για τους παραγωγούς και διακινητές των σπαραγγιών λόγω του κορωνοϊού.

 Όπως ανέφερε αρχικά «Πράγματι μετέβη την προηγούμενη  εβδομάδα σε κάποια συσκευαστήρια σπαραγγιών της περιοχής του Νέστου προκειμένου να δούμε πως πήγε τελικά αυτή η δυναμική καλλιέργεια που ονομάζεται σπαράγγι.

 Πρέπει να πούμε ότι πάνω από το 80% της παραγωγής μας από τα συσκευαστήρια του Νέστου εξάγονται σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης  και κυρίως στη Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία και Ολλανδία και μόνο ένα πολύ μικρό  ποσοστό διατίθεται στην ελληνική αγορά.

 Δυστυχώς  όμως λόγω του ιού είχαμε ως αποτέλεσμα να μπλοκάρουμε τις εξαγωγές σπαραγγιού αφού οι περισσότερες χώρες  αφενός μεν έκλεισαν τα σύνορα τους, αφετέρου  είχαν κλείσει και τα καταστήματα  υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως εστιατόρια, καφέ που θα μπορούσαν να αγοράσουν οι καταναλωτές τα σπαράγγια. Μόνο ένα μικρό μέρος  στην αγορά της Γερμανίας και δη αυτή των Super μάρκετ δέχθηκε ένα μικρό  μέρος εξαγώγιμων σπαραγγιών, οπότε όπως καταλαβαίνετε ήταν μια δύσκολη  χρονιά το 2020 για τις ομάδες των παραγωγών που ασχολούνται με την παραγωγή αυτού του είδους. Αν λάβουμε υπόψιν και τις δύο προηγούμενες  χρονιές που επίσης ήταν πολύ δύσκολες λόγω των πλημμυρών που είχαμε στην επαρχία του Νέστου το 2018 αλλά και το 2019 που δεν μπόρεσαν να καλλιεργήσουν το σπαράγγι μια και τα χωράφια ήταν ήδη βρεγμένα οπότε όλοι καταλαβαίνετε ότι βρισκόμαστε σε μια οριακή χρονιά.

 Το θετικό είναι  ότι υπήρξε επικοινωνία  με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη όπου πιέσαμε για να ενταχθούν  στις αποζημιώσεις και αυτοί οι παραγωγοί».

 ΚΩΔΙΚΟΣ Ε.Ε.

Και πρόσθεσε πως «Υπάρχει ένας κωδικός της Ε.Ε. και αφορά στην χορήγηση αποζημιώσεων ελέω ιού, αλλά πρέπει νομικά να τεκμηριώσουμε ότι όντως υπήρξε μείωση της παραγωγής αλλά και της εξαγωγής σπαραγγιών σε χώρες κυρίως της Ευρώπης και αυτό είναι γεγονός.

 Γιατί είχαμε και λιγότερα εργατικά χέρια – δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε όλο αυτό το διάστημα  της πανδημίας υπήρξαν απαγορεύσεις μετακινήσεων πληθυσμών από τη μία Περιφερειακή Ενότητα στην άλλη. Θα σας θυμίσω  και την καραντίνα που είχαμε στα Πομακοχώρια αλλά και στον Εχίνο και σε περιοχή που κατοικούν ΡΟΜΑ στο Δροσερό, κάτοικοι των  περιοχών αυτών άλλωστε πηγαίνουν στα συσκευαστήρια και μαζεύουν τα σπαράγγια, οπότε το αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης ήταν να μην υπάρχουν εργατικά χέρια.

 Αλλά και λόγω της απαγόρευσης των εξαγωγών στις χώρες της Ευρώπης που είχαν πληγεί και αυτές με την πανδημία δεν ταξίδεψαν τα ελληνικά σπαράγγια».

 ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ

Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, αυτές είναι οι πραγματικές και καθόλα αληθινές αιτίες που μπορούν να τεκμηριώσουν την μέγιστη ζημιά που υπέστησαν φέτος οι σπαραγγοπαραγωγοί της περιοχής μας .

 «Γι αυτό θα παλέψουμε για να αποζημιωθούν ενώ υπάρχει  επικοινωνία και με την Ένωση Καβάλας αλλά και με τα συσκευαστήρια ώστε να μπορέσουμε  να ενισχύσουμε αυτό το επιχείρημα προκειμένου να αποφύγουμε την χρεωκοπία των παραγωγών» τόνισε καταληκτικά..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *