Σειρά επαφών και συναντήσεων είχε, για ένα τετραήμερο, το Επιμελητήριο Καβάλας στη ΔΕΘ

Πλούσιο ήταν το πρόγραμμα των επαφών της Διοίκησης του Επιμελητηρίου στην ΔΕΘ και όχι μόνον. Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας έκανε λόγο για μία περίοδο που έρχεται όπου πρέπει να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις στον αγώνα που δίνουν να επιβιώσουν.

Συγκεκριμένα είπε ότι «ξεκίνησε από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή μία σειρά επαφών και συναντήσεων. Ξεκινώντας από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον κ. Μητσοτάκη, την Πέμπτη που είχαμε μία συνάντηση τα Επιμελητήρια της βόρειας Ελλάδας. Στη συνέχεια στη Γενική Συνέλευση των Επιμελητηρίων στην Κεντρική Ένωση την Παρασκευή το απόγευμα, είχαμε την ευκαιρία να έχουμε τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσο Πετρόπουλο και διάφορους γενικούς γραμματείς. Το Σάββατο είχαμε συνάντηση το μεσημέρι με τον υπουργό  Οικονομίας κ. Δραγασάκη που είναι ουσιαστικά ο υπουργός Ανάπτυξης. Στην Καβάλα ήρθε κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας με τον Γραμματέα κ. Αυγενάκη, τον κ. Καλαφάτη και την κα Καραμανλή. Για να κλείσει την Κυριακή ο κύκλος όλων αυτών των επαφών με τα εγκαίνια που είχαμε των περιπτέρων των Επιμελητηρίων στη ΔΕΘ όπου από ‘κει πραγματικά είχαμε επίσης πολλές συναντήσεις με πιο βασική του κ. Πιτσιόρλα, αναπληρωτή Υπουργού οικονομίας  ο οποίος έκανε και τα εγκαίνια των περιπτέρων. Θα λέγαμε, πραγματικά, ένα έντονο τετραήμερο όχι μόνο σε επαφές αλλά και σε ουσιαστικές συζητήσεις οι οποίες είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Θα έλεγα ότι το θετικό κατ’ αρχήν το οποίο προκύπτει είναι ότι βλέπουμε ότι πλέον όλοι οι χώροι, όλα σχεδόν τα κόμματα και οι παρατάξεις αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη, δίνουν πλέον ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα στην επιχειρηματικότητα. Δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα Επιμελητήρια και πραγματικά βλέπουμε ότι πρώτη φορά, απ’ ό,τι φαίνεται, υπάρχει μια σύμπτωση απόψεων των κομμάτων για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιχειρήσεις, πώς θα πρέπει να βελτιώσουμε το επενδυτικό κλίμα, ποιες δράσεις θα πρέπει να γίνουν για να βοηθήσουμε γενικότερα την επιχειρηματικότητα στον τόπο μας. Και οι εξαγγελίες που ακούσαμε από τον πρωθυπουργό αλλά και αυτά που μας είπε και ο ίδιος ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης, οδηγούν στο ότι πραγματικά χρειάζεται ένα ταρακούνημα η οικονομία. Χρειάζεται μια επανεκκίνηση, πρέπει πραγματικά να καθίσουμε και να σχεδιάσουμε ένα επιχειρηματικό σχέδιο, υπηρεσιακό σχέδιο δράσης, για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, με βαθιές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα πρέπει να ξεκινήσουν από το θέμα της φορολόγησης, υπερφορολόγησης η οποία ζούμε τα τελευταία χρόνια. Αναμόρφωση του ασφαλιστικού, οπωσδήποτε, γιατί ουσιαστικά το ασφαλιστικό έχει καταντήσει να είναι μία φορολογική επιδρομή στις επιχειρήσεις. Να δούμε τα θέματα της γραφειοκρατίας. Θα λέγαμε ότι είμαστε η χώρα με τη χαμηλότερη ανταγωνιστικότητα, που ξεκινάει κυρίως από το θέμα της γραφειοκρατίας που έχουμε σε διάφορους χώρους, που φυσικά αυτή γραφειοκρατία οδηγεί και σε καταστάσεις διαφθοράς και διαπλοκής».

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Πρόσθεσε  δε πως «Χρειάζεται, επομένως, το μήνυμα το οποίο λάβαμε από όλες αυτές τις συναντήσεις είναι ότι μόνο με ένα πρόγραμμα επενδύσεων που θα πρέπει να πλησιάσει τα 200 δις ευρώ, την επόμενη τετραετία, θα μπορέσει πραγματικά η χώρα μας να ανακάμψει. Ναι, μεν, έχουμε μία σταθεροποίηση αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να έρθει η ανάπτυξη, πρέπει να έρθουν οι επενδύσεις, πρέπει να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης, πρέπει να αυξήσουμε τους δεσμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ έτσι ώστε πραγματικά να αρχίσει η ρευστότητα στην αγορά, να ανοίξουν οι τράπεζες, να σταματήσουν τα capital controls. Όπως βλέπετε, δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε για πιθανόν ότι τελείωσαν τα μνημόνια. Δυστυχώς έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας και όλα αυτά ήταν στο επίκεντρο όλων αυτών των συζητήσεων.

Μεταφέραμε τους προβληματισμούς, πήραμε υποσχέσεις, μένει να δούμε αν θα μείνουμε στα λόγια ή πραγματικά πρόκειται να γίνει κάτι ουσιαστικό άμεσα. Όχι αύριο, αλλά… χθες. Το επιχειρείν «σβήνει» σιγά- σιγά στη χώρα μας. Το βλέπουμε καθημερινά, το βλέπουμε στις επιχειρήσεις μας, στα καταστήματά μας. Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα και όχι μόνο να μείνουμε σε ευχολόγια και λόγια».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.