ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Σειρά επαφών είχε στην Αθήνα με το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Δημοσθένης Τουλκίδης για την ανάπλαση του ανοιχτού κολυμβητηρίου

Σειρά επαφών είχε στην Αθήνα με το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών κ. Δημοσθένης Τουλκίδης για την ανάπλαση του ανοιχτού κολυμβητηρίου στο Φάληρο. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν μπορεί να ενταχθεί η ανάπλαση του κολυμβητηρίου στο τρέχον πρόγραμμα, αλλά ούτως ή άλλως η μελέτη του έργου «τρέχει», οπόταν αναμένουν να το εντάξουν σε άλλο πρόγραμμα.

Αναλυτικά στις δηλώσεις του σημείωσε πως «έχουμε ένα καλό κι ένα κακό νέο. Το κακό νέο είναι ότι δεν έχουμε χρηματοδότηση. Το κομμάτι του ανοιχτού κολυμβητηρίου ως προς το επιχειρησιακό πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Καινοτομία δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Έχει κοιτάξει και το ζήτημά μας και το ζήτημα μιας άλλης πόλης το πρόγραμμα που ήθελε και αυτή μια αθλητική εγκαταλειμμένη εγκατάσταση να την ανακαινίσει, αλλά η απάντηση ήταν μάλλον αρνητική από όλο το πρόγραμμα. Τόσο όσο προς το κριτήριο για τον προϋπολογισμό που δεν θα φτάσει για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, αλλά και ως προς την ουσία. Θεωρούν ότι δεν έχουν αυτό το κόνσεπτ του κτηρίου στο μυαλό τους όταν μιλάνε για επανάχρηση κτηρίων. Έχουν μια πιο κλασική προσέγγιση με ένα κτήριο τετράγωνο με ορόφους για να ξαναχρησιμοποιηθεί. Συνεπώς ως προς το ανοιχτό κολυμβητήριο και τη χρηματοδότησή του δεν υπάρχει από το συγκεκριμένο πρόγραμμα δυνατότητα. Η μελέτη του κολυμβητηρίου συνεχίζει να προχωράει ούτως ή άλλως από το Τεχνικό Πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει μια μελέτη για την ανάπλασή του και αυτό δεν αλλάζει. Θα περιμένουμε να δούμε αν υπάρχει κάποιο άλλο πρόγραμμα στο οποίο θα μπορέσουμε να εντάξουμε το κολυμβητήριό μας».

ΕΠΑΦΕΣ

Αναφορικά με τις επαφές που είχε για το θέμα στην Αθήνα σημείωσε πως «ήταν κυρίως με το υπουργείο Ανάπτυξης. Πήγα να βρω τον υπεύθυνο που τρέχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μάλιστα είναι ένας υπάλληλος που δούλεψε στη Νομαρχία Καβάλας από το 2005 ως το 2009, είχε άποψη για το κολυμβητήριο, του είχαμε ετοιμάσει ένα φάκελο αναλυτικό, είχαμε και μία αλληλογραφία από καιρό, έκανε και αυτός τις προσπάθειές του για να μπορέσει η Γενική Γραμματέας να το δει θετικά η να δει θετικά και αυτήν την περίπτωση, αλλά κι εμείς και μια άλλη πόλη ως προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις είχαν αρνητική ουσιαστικά απάντηση για αυτό το πρόγραμμα και πάμε για άλλα. Η μελέτη του ανοιχτού κολυμβητηρίου αυτή τη στιγμή περιμένει τον ορισμό των όρων δόμησης από τον Οργανισμό Λιμένα, υπάρχει ένα Προεδρικό Διάταγμα που αναμένουμε να υπογραφεί και με το που θα έχουμε μια τέτοια εξέλιξη θα μπορέσει να ολοκληρωθεί πια η μελέτη που έχουμε αυτή τη στιγμή σε αναβολή. Μόλις γίνουν αυτά είμαστε πανέτοιμοι να ολοκληρώσουμε τη μελέτη του κολυμβητηρίου. Με αυτήν τη μελέτη θα βρούμε χρηματοδότηση πιστεύω. Θα είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή για την ανάπλαση του όλου παραλιακού χώρου μέχρι να γίνουν τα μεγάλα σχέδια που έχουν και ο ΟΛΚ και η πόλη και όλοι μας. Ας μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα όμορφο ανοιχτό δημοτικό κολυμβητήριο σε εκείνο το σημείο, πιστεύω θα χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από πολλούς δημότες μας».

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Συμπλήρωσε πως «το επόμενο πρόγραμμα που έρχεται που έχει σχέση και με ενεργειακή αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων θα χρησιμοποιηθεί για το κλειστό μας κολυμβητήριο, οπότε θα ψάξουμε εναλλακτική σε κάποιο άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο».

ΒΕΡΟΥΛΕΙΟ

Πρόσθεσε δε πως «ως προς το μεγάλο θέμα το Βερούλειο προχωράμε καλώς. Ξεμπλόκαρε μια διαδικασία που χρειαζόταν για τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις του έργου. Περιμένουμε την επίσημη απάντηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου μέσα στις επόμενες δέκα μέρες, ώστε να προχωρήσουμε και να ξεκινήσουμε πια και στην εκκίνηση αυτού του πολύ ωραίου και σημαντικού έργου για τις δυτικές συνοικίες της Καβάλας».

ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΕΙ

Καταληκτικά ανέφερε πως «είχαμε μια πολύ καλή απάντηση από το υπουργείο Υποδομών την οποία περιμέναμε διακαώς. Μάλλον θα υπάρχει αλλαγή της ΚΥΑ ή ένταξη στο περιβόητο πολυνομοσχέδιο που κατεβαίνει τώρα όπου θα μας ξεκλειδώνει ένα πρόβλημα με κτήρια που τα έχουμε εγκεκριμένα, που έχουν οικοδομικές άδειες, αλλά που επειδή πέρασαν χρόνια μέχρι να γίνουν υπάρχουν αλλαγές σε νόμους όπως στο νόμο για το σκυρόδεμα, στο νόμο για την ενεργειακή απόδοση κτηρίων, οι οποίες θα μπορούσαν δυνητικά να βγάλουν αυτές τις μελέτες άκυρες. Τη στιγμή ειδικά που εμείς έχουμε και χρηματοδότηση και κάποια είναι έτοιμα να ξεκινήσουν να φτιάχνονται. Είχαμε ένα τέτοιο μπέρδεμα. Αλλά αυτό μοιάζει το υπουργείο Υποδομών να το ξεπερνάει, το κατάλαβε και το ξεπερνάει είτε με ΚΥΑ είτε με νομοθετική ρύθμιση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *