«Σειρά έργων συντήρησης και όχι μόνο μέσα από το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Καβάλας» ανακοινώνει ο Αντιδήμαρχος Φίλιππος Φιλιππίδης

Συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας όπου ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών κ. Φιλιππίδης εισηγήθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα των έργων του Δήμου για το 2017.  Ο κ. Φιλιππίδης τόνισε πως έγινε ήδη διαβούλευση για όλα τα έργα.

«Το τεχνικό πρόγραμμα έτσι και αλλιώς έγινε γνωστό, προηγήθηκε η διαβούλευση και όποιοι ήθελαν το είδαν. Δεν ήταν  και δεν είναι κάτι μυστικό.  Σε γενικές γραμμές  επαναλαμβάνονται τα έργα των ετήσιων συντηρήσεων ενώ για τα υπόλοιπα έργα δίνεται έμφαση στον προσανατολισμό του δήμου προς τις κατευθύνσεις τουρισμού και αθλητισμού, όπως για παράδειγμα στις επισκευές των μεγάλων γηπέδων και των κλειστών χώρων».

Ο κ. Φιλιππίδης ευελπιστεί ότι εντός του 2017 και στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ θα δημοπρατηθεί το έργο στο 21ο δημοτικό σχολείο κατά το δυνατόν συντομότερα. «Είχε βέβαια θέματα από τη διακήρυξη, έγιναν σεμινάρια αλλά η τεχνική υπηρεσία είναι έτοιμη να κάνει τη διακήρυξη με βάση πια το νέο νόμο» σημείωσε αρχικά ο κ. Φιλιππίδης.

ΜΕΣΟΔΙΑΣΤΗΜΑ

Και πρόσθεσε  ότι «Βεβαίως, από την ημερομηνία δημοπράτησης έως την ημερομηνία εγκατάστασης του εργολάβου θα μεσολαβήσουν 6 – 7 μήνες κι άρα κανείς δε μπορεί να προβλέψει εάν το έργο θα εκτελεστεί εντός ή εκτός σχολικής περιόδου. Έχοντας συνομιλήσει με εκπαιδευτικούς και γονείς, διαπιστώνω  την καλή διάθεση μετακίνησης των μαθητών έως την αποπεράτωση του έργου. Δεν μπορούμε να πούμε βέβαια με σιγουριά πότε θα ξεκινήσει.  Επίσης να πω ότι τα χρήματα που διεκδικεί και παίρνει κάθε χρόνο Δήμος Καβάλας και όλοι οι Δήμοι είναι κάθε χρόνο όλο και για πιο λίγα.

Η περίφημη ΣΑΤΑ, τα κονδύλια δηλαδή που λαμβάνει κάθε χρόνο κάθε δήμος για την εκτέλεση των δημοτικών έργων, μειώνεται σταδιακά. Σταδιακά μειώνεται και το προσωπικό του δήμου. Η δική μας διοίκηση συνέπεσε χρονικά με τη λήξη του προηγούμενου ΕΣΠΑ το οποίο είχε πλείστες όσες εκκρεμότητες. Ο φόρτος εργασίας και το λιγοστό προσωπικό είναι ανασταλτικοί παράγοντες στην ομαλή επίβλεψη των εν εξελίξει έργων και στη δημοπράτηση των νέων. Η επικρατούσα κατάσταση στην τεχνική υπηρεσία είναι εκρηκτική, αφού καλείται να επιβλέψει έργο εκατομμυρίων ευρώ χωρίς μηχανικούς. Και αυτό το είδα και στην Κομοτηνή όταν είδαμε την ανάγκη κλεισίματος έργων από το Δήμο Φιλίππων ακόμη. Και εκεί φάνηκε ότι δεν υπήρχε προσωπικό. Γενικά δεν έχω εμπιστοσύνη στα λόγια των όποιων κυβερνώντων οπότε δεν ξέρω αν θα πάνε καλύτερα τα πράγματα.

Υποτίθεται ότι από τις 1/1/2017 θα επιτραπούν οι προσλήψεις κι επίσης υποτίθεται ότι οι διευθύνσεις πολεοδομίας των μητροπολιτικών δήμων θα μεταφερθούν στην αρμοδιότητα των περιφερειακών ενοτήτων. Όλα αυτά όμως ας τα δούμε επί του πρακτέου και ύστερα μπορούμε να προβλέπουμε τη δημοπράτηση νέων έργων. Σαφώς και τα πεπραγμένα της διοίκησης μας δεν είναι εκείνα ακριβώς που κι εμείς θα επιθυμούσαμε».

ΠΡΩΤΗ ΔΙΕΤΙΑ

Καταληκτικά ανέφερε ότι «Παρόλα αυτά, θέλω να πιστεύω ότι στην πρώτη μας διετία και παρά τις ακραίες καταστάσεις που βιώνουμε εντός του δήμου η τεχνική υπηρεσία μπορεί να επιδείξει μελετητική προετοιμασία, που θα πρέπει να μετουσιωθεί σε έργο. Κάτι που θα αποδειχθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος είναι μια διαδικασία ζωντανή που θα μεταβάλλεται σε όλη τη διάρκεια του επόμενου χρόνου. Το πρόγραμμα εγκρίνεται και εντάσσεται. Άρα μιλάμε για μια ζωντανή διαδικασία που μπορεί να τη βλέπει ο καθένας. Ένα έργο παρακολουθείται και το επιβλέπει η διαχειριστική αρχή.

Γενικά από την ημέρα δημοπράτησης ενός έργου έως την έναρξη περνά καιρό. Υπογεγραμμένη είναι επίσης η σύμβαση της Α’ φάσης του έργου για την ανακαίνιση του κτήριο του πρώην ΕΟΚ και ο εργολάβος οργανώνει τα συνεργεία του. Παράλληλα, ο δήμος μεταφέρει αρχειακό υλικό και ανθρώπινο δυναμικό ώστε να αρχίσει η εκτέλεση του έργου ίσως κι εντός του Νοέμβρη» κατέληξε ο ίδιος εκτιμώντας ότι όντως άργησε αλλά κάθε έργο πάνω από  500 χιλιάδες πάει στην Αθήνα για έλεγχο. Γενικά η σύμβαση υπογράφηκε πριν από δέκα ημέρες και αναμένουμε τις εξελίξεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση