«Πόλος ανάπτυξης το λιμάνι της Καβάλας, αρκεί να πάρει την θέση που του αξίζει» δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Ναυτεργατών Καβάλας Νίκος Παρδαλίδης
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ναυτεργατών Καβάλας κ. Νίκος Παρδαλίδης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στα πράγματα του κλάδου τους. Πλην όμως έκανε και μία σημαντική αποκάλυψη για ένα λιμάνι που δεν υπάρχει επισήμως…
Αρχικά αναφέρθηκε στην Γιορτή του Αγίου Νικολάου τονίζοντας ότι «Όπως κάθε χρόνο είχαμε τη γιορτή μας και κάναμε και το μνημόσυνο για τους αποθανόντες λιμενεργάτες. Όλοι μας γιορτάζουμε σε όλη την Ελλάδα ενώ είμαστε εμείς εδώ που δουλεύουμε στα φορτοεκφορτωτικά αλλά και την φύλαξη ως σεκιούριτι.
Μετά τις 10 Ιανουαρίου άλλωστε εμείς αναμένουμε νέα παρτίδα με σωλήνες για τον αγωγό ΤΑΡ ενώ ένα κομμάτι της δουλειάς πήγε και στην Αλεξανδρούπολη. Κάπου για αυτό πρέπει να αναρωτηθούν γιατί πήγε εκεί η δουλειά και για την απώλεια δεν φταίμε εμείς, Το αρχικό πλάνο και σχέδιο ήταν να εκφορτωθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των σωλήνων στην Καβάλα. Απλά οι φορείς, οι παράγοντες δεν έδειξαν εδώ ενδιαφέρον και έφυγαν σωλήνες στην Αλεξανδρούπολη. Με πολιτικές πιέσεις πήραν κομμάτι της δουλειάς και δη εις βάρος μας. Και ο Δήμαρχος κ. Λαμπάκης και ο Πρόεδρος του ΟΛΚ κ. Δούκας έστειλαν εκεί τις σωλήνες Βέβαια δεν μας πέρασε η Αλεξανδρούπολη, μια και η Καβάλα και το λιμάνι με ιστορία από το 1927 στον εμπορικό τομέα, έχει εμπειρία σε βαριά φορτία. Είχαμε και βιομηχανίες άλλωστε και τα πετρέλαια εδώ οπότε η εμπειρία του κλάδου μας δεν μπορεί να συγκριθεί με κανενός.
Δυστυχώς όλοι ξέρουμε ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης συνεχώς ρηχαίνει ενώ εμείς έχουμε βύθισμα 11 μέτρων. Δεν νομίζω άλλωστε να υπάρχει άλλο λιμάνι στην Εγνατία που να έχει τόσο βάθος όσο το δικό μας, όταν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης λόγω του Έβρου ποταμού συνεχώς ρηχαίνει».
Η ΚΙΝΗΣΗ
Ακολούθως ανέφερε ότι «Γενικά έχουμε μερική κίνηση στις εξαγωγές, βέβαια έχουμε κάμψη μια και παίρνουν αγαθά όπως τα δημητριακά από άλλες χώρες. Δεν έχουμε τις φορτώσεις που είχαμε κάποτε. Και κάποτε η περιοχή μας έδιδε 300 χιλιάδες σιτηρά, όπως έφευγαν αυτά για Αγγλία για να γίνουν βρεφικές κρέμες και Ιταλία για μακαρόνια και τώρα αυτά έχουν περιορισθεί.
Δέκα πλοία το μήνα περίπου έχουμε στην Καβάλα ενώ όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν και πειρατικά λιμάνια που παίρνουν δουλειά από το λιμάνι της Καβάλας. Να πω ότι όλοι ξέρουμε το λιμάνι του Σταυρού της Χαλκιδικής που παίρνει φορτία και από τη Δράμα και από αλλού, όταν αυτά τα φορτία αν υπήρχε έλεγχος απλά θα έπαιρνε το λιμάνι της Καβάλας.
Το λιμάνι μας χάνει δουλειές και αυτό γίνεται πολύ συχνά. Όταν λέμε πειρατικό λιμάνι εννοώ ότι δεν υπάρχει φορέας διαχείρισης, δεν αποδίδουν λιμενικά τέλη, δεν υπάρχουν ρυμουλκά, το κράτος δεν ξέρω τι κάνει, Εγώ φωνάζω συνεχώς… ας το δουν οι τοπικοί φορείς. Το λιμάνι της Καβάλας, ένα από τα 12 λιμάνια εθνικής σημασίας και όμως χάνει δουλειές λόγω αυτής της όλης κατάστασης. Εμείς άλλωστε εδώ πληρωνόμαστε με το τόνο. Αν δεν έχει δουλειά δεν παίρνουμε τίποτε.
Και από την άλλη για να φύγει ένα φορτίο από ένα λιμάνι πρέπει να εφαρμόζει το νόμο για ασφάλεια και για λόγους αντιτρομοκρατικών ενεργειών».
ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Τέλος ανέφερε ότι «Εγώ εκπροσωπώ ένα σωματείο. Υπάρχουν άλλοι πιο πάνω από εμένα που πρέπει να ενδιαφερθούν για έννομο συμφέρον και άλλα οφέλη. Για αυτό και στον Σταυρό νομίζεις ότι υπάρχει μια κουκίδα, όταν στην πραγματικότητα το λιμάνι είναι αυτό που παίρνει δουλειά…. Ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη και στην Θεσσαλονίκη το λιμάνι με την μεγαλύτερη κίνηση είναι αυτό του Σταυρού. Και έστειλαν και παιδιά των λιμενεργατών στο παράνομο λιμάνι του Σταυρού… Δέχεται φορτία από Δράμα και Σέρρες, που θα έρχονταν στην Καβάλα. Ξυλεία, δημητριακά, βαμβακόσπορος αντί να έρθει στην Καβάλα ως φορτίο φεύγουν για τον Σταυρό. Μια χαρά λιμάνι… Και νομίζεις ότι είναι σαν το λιμάνι του Ρότερνταμ αφού έχει κίνηση και πολλά καράβια περιμένουν.. Το πρόβλημα μας είναι ο Σταυρός και όχι η Αλεξανδρούπολη.
ΤΟ Δ.Σ. της Λίμνης Βόλβης πήρε απόφαση το λιμάνι εκεί να είναι τουριστικό και όχι εμπορικό. Και όμως κάτι γίνεται εκεί, κάποιοι τα παίρνουν. Αφού έγιναν εκεί τουριστικές επενδύσεις δεν μπορούν στο λιμάνι να μεταφέρονται εμπορεύματα. Μάλιστα επειδή σε κατοικημένη περιοχή, το λιμάνι κλείνει το καλοκαίρι και ανοίγει πάλι τον χειμώνα, Και όλα αυτά σε ένα λιμάνι που δεν έχει ISO και με λιμενικούς που απλά κοιτούν από την άλλη μεριά…. Γιατί άλλωστε δεν τελειώνει το λιμάνι της Καβάλας; Δάκτυλος της Θεσσαλονίκης είναι αυτό… Της Άρτας το Γεφύρι είχε γίνει πιο γρήγορα. Και η άνθηση που περιμένουμε από το λιμάνι δεν μπορεί να έρθει με ένα λιμάνι μικρό που δεν μπορεί να δώσει δουλειά και ζωή σε όσους πραγματικά θα μπορούσε. 120 άτομα θα μπορούσαν εκεί να δουλέψουν αν όντως το λιμάνι μας ήταν μεγάλο. Κανείς δεν ενδιαφέρεται, Ούτε Επιμελητήριο, ούτε ΟΛΚ, ούτε Δήμος ενδιαφέρονται Τα άφησαν όλα στην τύχη. Όσο για το τρένο αν ερχόταν πράγματι θα ήταν φοβερό. Λιμάνι και τρένο είναι θαύμα. Και όταν κάποτε δεν είχαμε λιμάνι και τα πλοία με τις λάντσες κατέβαζαν κάποτε τα εμπορεύματα. Η πόλη μπορεί να ανθίσει γατί πίσω από εμάς κρύβονται πολλά επαγγέλματα. Συνεργεία, μηχανουργεία, ένας ολόκληρος κύκλος εργασιών κρύβεται πίσω από το λιμάνι μας».