ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Πτώση του τζίρου κατά 20% στα εμπορικά καταστήματα της Καβάλας το φετινό Δεκέμβριο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Β. Λεμονίδη

Πτώση στην εμπορική κίνηση στην αγορά της Καβάλας καταγράφηκε το μήνα Δεκέμβριο της τάξεως του 20% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Βασίλη Λεμονίδη ο φετινός Δεκέμβριος ήταν ο χειρότερος της τελευταίας δεκαετίας.

Αναλυτικά στις δηλώσεις του επισήμανε πως «ο απολογισμός δυστυχώς δεν ήταν θετικός όσον αφορά το τέλος του 2017. Ο Δεκέμβρης που είναι ένας μήνας βαρόμετρο όσον αφορά τους τζίρους σε οποιοδήποτε κατάστημα ήταν ο χειρότερος Δεκέμβρης της τελευταίας δεκαετίας σύμφωνα με όσα έχω πει με συναδέλφους είτε είναι στην Καβάλα είτε σε άλλες πόλεις. Από κει και μετά το πρόσημο ήταν αρνητικό όσον αφορά το κλείσιμο του 2017. Μπήκαμε πλέον στο 2018, να ευχηθούμε το κυριότερο αγαθό το οποίο είναι η υγεία, από κει και μετά ξεκινάνε οι εκπτώσεις τη Δευτέρα 8 Γενάρη, είναι πλέον νόμος που ορίζει ότι τη δεύτερη Δευτέρα του Γενάρη ξεκινάνε οι εκπτώσεις, οπότε στις 8 του μηνός είναι η έναρξη των εκπτώσεων. Ευελπιστούμε ότι ο κόσμος που δεν ψώνισε είδη ένδυσης υπόδησης, λευκά είδη και όλα τα υπόλοιπα θα τα αγοράσει κατά την περίοδο των εκπτώσεων. Βέβαια ένα κατάστημα που πουλάει μόνο στις εκπτώσεις είναι απλά μαθηματικά δεν μπορεί να επιζήσει. Διότι όταν πουλάει με 30%, 40%, 50% συνέχεια τα προϊόντα του δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις, ούτε καν να πληρώσει τα εμπορεύματα. Από κει και μετά τουλάχιστον να γίνει μια ρευστοποίηση όσον αφορά τον ενάμιση μήνα ο οποίος απομένει για να μπορέσουμε να δούμε λίγο το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Αυτή είναι η εικόνα της αγοράς και το ξαναλέω συνομιλώντας με συναδέλφους και από άλλες πόλεις, δεν μιλάω μόνο για την Καβάλα. Το ανησυχητικό βέβαια είναι ότι ενώ δεν είχε την ανάλογη κίνηση στα μαγαζιά, δεν είχε την ανάλογη κίνηση και γενικά στους δρόμους. Εκτός της προπαραμονής και της παραμονής, όλες τις υπόλοιπες μέρες η κίνηση ήταν σε επίπεδα κανονικών ημερών».

ΠΤΩΣΗ 20%

Ο κ. Λεμονίδης επιβεβαίωσε ότι η πτώση του τζίρου το φετινό Δεκέμβριο έφθασε στο 20%, επισημαίνοντας πως «αυτή είναι η εικόνα της αγοράς, όσο και αν θέλουν κάποιοι να την αλλάξουν ή να τη δείξουν διαφορετικά. Εμείς που ζούμε στην αγορά μέσα και βλέπουμε και καταλαβαίνουμε τι γίνεται αυτή είναι η εικόνα. Είναι καθαρά οικονομικό το θέμα. Ο κόσμος πλέον οικονομικά έχει στεγνώσει. Ο κόσμος πλέον έχει για να πληρώσει μόνο για τα προϊόντα που είναι πρώτης ανάγκης και από κει και μετά πληρώνει τους φόρους, όλα τα υπόλοιπα που έρχονται. Τα καταστήματα που δουλεύανε πάρα πολύ καλά την περίοδο του Δεκεμβρίου ήταν στις 20-21 που μπήκαν οι συντάξεις και τις υπόλοιπες μέρες που πληρωνόταν το κοινωνικό μέρισμα κι όλα τα υπόλοιπα, ήταν μόνο τα καταστήματα τραπέζης που δουλεύανε στο φουλ. Όλοι οι υπόλοιποι εμείς ήμασταν πάρα πολύ κάτω σε τζίρους».

ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΣ;

Ερωτηθείς ο κ. Λεμονίδης αν βλέπει φως στο τούνελ, σημείωσε πως «για να υπάρξει θα πρέπει να αλλάξει κάτι στο οικονομικό επίπεδο. Είναι πλέον οικονομικό το θέμα. Αν λέγαμε πριν από δυο τρία χρόνια ότι ήταν θέμα ψυχολογίας, το οποίο κι αυτό μπορεί να ισχύει κι αυτό διαφαίνεται από το ότι ο κόσμος δεν έβγαινε στην αγορά, δεν ήταν ότι δεν έβλεπες κόσμο με σακούλες, δεν έβλεπες κόσμο. Υπήρχαν μέρες πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη ή μπορεί και η Παρασκευή, ειδικά τα απογεύματα δεν κυκλοφορούσε κόσμος. Αυτό είναι θέμα και ψυχολογίας, δεν είναι θέμα μόνο οικονομικό. Το οικονομικό το βλέπαμε στην προπαραμονή και στην παραμονή που ο κόσμος κινήθηκε κυρίως σε καταστήματα που ήταν τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης και προσπάθησε να αποπληρώσει ότι άλλες υποχρεώσεις είχε προς το κράτος και οπουδήποτε αλλού. Το 2018 δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει κάτι, ας ελπίσουμε όμως ότι τουλάχιστον στην περίοδο των εκπτώσεων θα γίνει κάτι ούτως ώστε να αλλάξει η ψυχολογία αλλά και το οικονομικό του κόσμου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *