ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Πτώση του τζίρου κατά 10% τη φετινή χειμερινή εκπτωτική περίοδο για τα εμπορικά καταστήματα της Καβάλας σε σχέση με πέρσι

Οι εκπτώσεις φτάνουν στο τέλος τους και η αγορά της Καβάλας κάνει την αποτίμηση των. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Βασίλης Λεμονίδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η αγοραστική κίνηση ήταν μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «σε λίγες μέρες τελειώνουν οι εκπτώσεις, δυο γεμάτοι μήνες εκπτώσεων που νομίζουμε ότι έγινε μια κίνηση η οποία ήταν σχετικά ικανοποιητική όσον αφορά την επισκεψιμότητα στα καταστήματά μας. Από κει και μετά επειδή τα καταστήματα προβαίνουν πλέον σε πολύ μεγάλες εκπτώσεις και σε πολύ μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων, ο τζίρος και τελικά η ρευστότητα που περιμέναμε δεν ήρθε, στο σημείο δηλαδή που περιμέναμε. Μπορεί τα προϊόντα και τα εμπορεύματα να πουλήθηκαν, αλλά δεν μπορέσαμε να τα πουλήσουμε στις τιμές που θα περιμέναμε και θα ευελπιστούσαμε να γίνει, οπότε το πρόσημο και πάλι δεν είναι θετικό. Είναι αρνητικό βέβαια σε μικρό ποσοστό το οποίο θα βγει μετά από μελέτη στις 10 πρώτες μέρες του Μαρτίου σε πανελλήνιο επίπεδο, αλλά σε τοπικό επίπεδο νομίζω ότι πρέπει να είμαστε στο -10% σε σχέση με τον περσινό Γενάρη και Φλεβάρη. Να αναλογιστούμε βέβαια ότι φέτος είχαμε την ευτυχή συγκυρία οι καιρικές συνθήκες να ευνοήσουν πάρα πολύ την αγορά, ενώ πέρσι δεν είχε συμβεί το ίδιο, είχαμε χάσει τουλάχιστον μία εβδομάδα εκπτωτικής περιόδου. Και πάλι όμως φέτος το πρόσημο είναι αρνητικό. Δυστυχώς ο κόσμος είναι πολύ κουμπωμένος, ο κόσμος και αυτός ο οποίος μπορεί κάτι να καταναλώσει δεν προχωράει σε αγορά προϊόντων. Στις εναπομείνασες ημέρες νομίζω ότι θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο τα ποσοστά των εκπτώσεων. Από κει και μετά σιγά σιγά θα περάσουμε σε μία μεταβατική περίοδο όπως είναι ο Μάρτιος, που είναι ένας μήνας αρκετά δύσκολος όσον αφορά το εμπόριο. Είναι ένας μήνας ο οποίος ακόμα δεν έχει φτιάξει ο καιρός για να προχωρήσουμε προς την Άνοιξη αλλά δεν έχουν προϊόντα από τη χειμερινή περίοδο. Το Πάσχα φέτος είναι νωρίς οπότε θα αρχίσουμε σιγά σιγά να ετοιμαζόμαστε όσον αφορά την πασχαλινή περίοδο. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον τις τελευταίες μέρες να γίνει ένας τζίρος ικανοποιητικός, ώστε να μειώσουμε τη χασούρα όσον αφορά το Γενάρη που χάσαμε μεγάλο μερίδιο τζίρου».

ΑΛΦΑΒΗΤΟΠΑΡΕΛΑΣΗ

Σχολιάζοντας τη μέρα και ώρα επιλογής διεξαγωγής της Αλφαβητοπαρέλασης, σημείωσε πως «καταρχάς υπάρχει Οργανωτική Επιτροπή η οποία αποτελείται από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, το Σύλλογο Εκπαιδευτικών, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, την Art Attack και εθελοντές. Δεν υπάρχει Εμπορικός Σύλλογος στην Οργανωτική Επιτροπή. Η μόνη βοήθεια που ζητείται από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας και είναι οικονομική και μάλιστα τη δίνουμε σε υλικά,  είναι οι καραμέλες που δίναμε μέχρι ένα ποσό μέχρι πέρσι και φέτος μας ζητήθηκαν σε χαρτόνια οπότε στραφήκαμε  σε ένα βιβλιοχαρτοπωλείο που είναι μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας. Από κει και μετά η ιστορία ξεκινάει πριν από κάποια χρόνια που δύο μέλη του Εμπορικού Συλλόγου ήταν σε προεδρεία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, είχαν ζητήσει οι ίδιοι την αλλαγή της ημέρας από Σάββατο σε Κυριακή. Ζητήθηκε η άποψη γνωμοδοτικά και μόνο του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας και πέρασε από το Δ.Σ., η οποία πρόταση η δική μας ήταν μετά από απόφαση του Δ.Σ. και όχι ομόφωνη, ήταν για Κυριακή. Δεν ξέρω για ποιο λόγο στην Οργανωτική Επιτροπή σκεφτήκανε να την κάνουν τα προηγούμενα χρόνια Κυριακή. Φέτος υπήρχε αυτή η συγκυρία με τις καιρικές συνθήκες, με την αναβολή λόγω του συλλαλητηρίου που οδήγησαν την Αλφαβητοπαρέλαση ημέρα Σάββατο. Ξέραμε εκ των προτέρων ότι το Σάββατο θα ήταν καλές οι καιρικές συνθήκες οπότε ευνοούσαν. Εμάς όποτε και να την έκαναν ειδικά φέτος δεν θα υπήρχε κανένα,  μα κανένα πρόβλημα. Είμαστε υπέρ των εκδηλώσεων, είμαστε υπέρ της ζωντάνιας της πόλης, μακάρι κάθε ένας να διοργανώνει εκδηλώσεις,  να κατεβάζει κόσμο στην αγορά να ζωντανεύει η πόλη, να χαίρεται ο κόσμος και να καταναλώνει. Αυτό είναι το τρίπτυχο το δικό μας και αυτό κάνουμε και με τη Λευκή Νύχτα. Όσον αφορά την Αλφαβητοπαρέλαση φυσικά και να γίνεται και μακάρι να μεγαλώσει, να μπουν στο παιχνίδι και τα Γυμνάσια και Λύκεια αλλά και από άλλες περιοχές του Νομού Καβάλας. Όσο δυναμώνει και μεγαλώνει μια γιορτή τόσο περισσότερος κόσμος κατεβαίνει και επωφελείται η πόλη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *