Πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας λόγω του κορωνοϊού επεξεργάζεται η Περιφέρεια ΑΜΘ, δηλώσεις Αντωνιάδη

Η Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας απέστειλε επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.)  Καβάλας κ. Κώστα Αντωνιάδη με θέμα την οικονομική ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν να εφαρμόσει η Περιφέρεια ανάλογη απόφαση του Περιφερειάρχη της Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα να ενισχύσει οικονομικά με το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά, το οποίο προέρχεται από ευρωπαϊκούς πόρους, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της περιφέρειάς του, που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αντωνιάδη ήδη επεξεργάζεται η Διοίκηση της Περιφέρειας πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «ήδη εκδόθηκε ένα Δελτίο Τύπου από την Π.Ε. Καβάλας όπου απαντούσαμε στον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Λεμονίδη, ότι κατ’ αρχάς κατά την άποψή μου βιάστηκε. Θα μπορούσε πριν εκδώσει τη συγκεκριμένη επιστολή να έχει πάρει τηλέφωνο στον συμπολίτη του και χωρικό Αντιπεριφερειάρχη, δηλαδή εμού, και να τον ενημερώσω τι έχει εξαγγείλει ο κ. Περιφερειάρχης αλλά και τι πρόκειται να κάνουμε για τις επιχειρήσεις που λόγω της πανδημίας αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ήδη αναφέραμε στο Δελτίο Τύπου ότι υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τις 22 Ιουνίου από τη διοίκηση της Περιφέρειας ότι επεξεργάζεται και θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 25-30 εκ ευρώ με πόρους του ΕΣΠΑ. Το γεγονός ότι ο Εμπορικός Σύλλογος δεν έδωσε συνέχεια δείχνει ότι συνειδητοποίησε και δέχθηκε τα δικά μου λεγόμενα και του Περιφερειάρχη. Θεωρώ ότι το θέμα έχει λήξει».

ΑΝΑΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΡΩΝ

Συνέχισε λέγοντας «επειδή έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλος λόγος για τον κ. Τζιτζικώστα, η μόνη περιφερειακή ενότητα που παίζει αυτό το γεγονός είναι η Καβάλα. Από τις 13 περιφέρειες ο μόνος που βρήκε τρόπο να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις είναι ο κ. Τζιτζικώστας. Και αν κάποιος πει ότι ο κ. Μέτιος είναι ανίκανος, οι άλλοι 11 περιφερειάρχες γιατί δεν ακολούθησαν το δρόμο του κ. Τζιτζικώστα; Δεν βρήκε ξαφνικά κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία ο κ. Τζιτζικώστας, έξτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως θέλησαν να το περάσουν κάποιοι περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στην κοινωνία της Καβάλας αλλά είναι πόροι αδιάθετοι από το ΕΣΠΑ και υπάρχει μια ανακατεύθυνση. Δηλαδή, ενώ υπήρχαν χρήματα από το ΕΣΠΑ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αυτοί μάλλον δεν απορροφήθηκαν και τώρα ο κ. Τζιτζικώστας ακολούθησε την ανακατεύθυνση των αδιάθετων πόρων. Καλά έκανε, είναι ο περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος των 13 περιφερειών της χώρας και γι’ αυτόν το λόγο θα ενημερώσει τους υπόλοιπους 12 περιφερειάρχες για τον τρόπο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους πόρους εφόσον άρουμε τις εγκρίσεις από μια σειρά υπουργείων, επιτροπών κλπ. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις που πλήττονται πάρα πολύ λόγω του κορωνοϊού. Πρέπει να βοηθήσουμε την αγορά, αλλά δεν πρέπει πάρα πολύ εύκολα θεσμοί όπως ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας να βιάζονται από παραπληροφόρηση κυρίως από αντιπολιτευόμενες παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου και να υιοθετούν άκριτα τις αναλήθειές τους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.