Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψε το Επιμελητήριο Καβάλας με το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού
Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψε το Επιμελητήριο Καβάλας με το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού για την ανάδειξη της ιστορίας της Καβάλας. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας δήλωσε πως είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για συνεργασία σε πολλά επίπεδα.
Για αυτό το θέμα είναι ότι «πράγματι, θα έλεγα ότι είναι μία σημαντική συνεργασία. Το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού είναι ένας φορέας ο οποίος είχε δημιουργηθεί εδώ και 10 χρόνια περίπου με σκοπό, κυρίως, την ανάδειξη της ιστορικότητας και της πολιτιστικής μας ιστορίας που, ως γνωστόν, η πόλη και η περιοχή της Καβάλας είναι γνωστή για το καπνό, για την ιστορία του καπνού. Σε συνεργασία με το Μουσείο Καπνού, τότε, το Επιμελητήριο από την πρώτη στιγμή ήταν αρωγός αυτής της προσπάθειας, βλέποντας ότι μπορούμε να αναπτύξουμε συνεργασίες και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο που θα ‘ναι προς όφελος, ουσιαστικά, της περιοχής μας. Αυτός ακριβώς είναι ο κοινός μας στόχος και τα κοινά μας ενδιαφέροντα, είναι η ανάπτυξη της περιοχής μας, η ανάδειξη του ιστορικού παρελθόντος και εξαιτίας της καπνοκαλλιέργειας και της επεξεργασίας καπνού και του καπνεμπορίου που έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Σ’ αυτό το σημείο να μην ξεχνάμε ότι ακόμη και το ίδιο το κτήριο του Επιμελητηρίου είναι δωρεά, ουσιαστικά, του Καπνεμπορικού Σωματείου, των καπνεμπόρων της Καβάλας, άρα η σχέση Επιμελητηρίου με καπνό θα έλεγα είναι πάντοτε επίκαιρη. Έρχεται, επομένως, αυτό το πρωτόκολλο συνεργασίας κυρίως να αναδείξει, πλέον, ότι το Επιμελητήριο με όλους τους φορείς θέλει να αναπτύξει συνεργίες και συνεργασίες που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της περιοχής μας. Δεν μιλάμε μόνο για ένα απλό πρωτόκολλο, έχει μέσα συγκεκριμένες δράσεις και ενδεικτικά να πω είναι η δημιουργία δικτύων και συνεργασίας με λοιπούς φορείς και οργανισμούς, με εκπαιδευτικά ιδρύματα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως την προώθηση του δικτύου «οι δρόμοι του καπνού» -tobacco roads. Αυτό, μάλιστα, είναι μία δράση που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, το έχει «ωριμάσει» αρκετά το Ινστιτούτο και σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και το Επιμελητήριο των Σερρών, έχουμε κατορθώσει, μάλιστα, να εντάξουμε ένα μικρό κομμάτι σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα μέσα ως leader αυτής της προσπάθειας του Επιμελητηρίου της Ξάνθης. Επομένως όλα τα Επιμελητήρια ενώνουμε τις δυνάμεις μας γιατί η περιοχή μας είχε και έχει καπνό, επομένως οι «δρόμοι του καπνού» όπως έχουμε κι άλλους δρόμους, θα πρέπει να το αναδείξουμε και να το στηρίξουμε. Θέλουμε, από ‘κει και πέρα, τη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου συνεργασίας των Επιμελητηρίων, να έχουμε υλοποίηση προγραμμάτων, να έχουμε συμμετοχή σε περιφερειακά, εθνικά, ευρωπαϊκά προγράμματα και ουσιαστικά να υλοποιήσουμε δράσεις για την ανάδειξη της περιοχής μας».
ΕΜΦΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ
Εκτός από τον καπνό, ανάφερε και την αλιεία ως ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της περιοχής. «Κλείνοντας θα έλεγα μία από τις δράσεις και ένας κοινός συνδυασμός δράσης είναι η ανάδειξη της περιοχής μας, ασχέτως αν μιλάμε για καπνό, και ως ιχθυοπαραγωγικής περιοχής. Θέλουμε, επομένως, να δημιουργήσουμε μία Εβδομάδα Ψαριού και σε συνεργασία και με το Ινστιτούτο το οποίο έτσι κι αλλιώς την επεξεργαζόταν αυτήν την πρόταση, μέσα στα πλαίσια της πολιτιστικής και οικονομικής δραστηριότητας, να αναδείξουμε ουσιαστικά την περιοχή της Καβάλας και θα έρθουμε σε συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αλιείας, για τη δημιουργία ενός μόνιμου παρατηρητηρίου αλιείας στην Καβάλα. Επομένως, βλέπουμε ότι μέσα από αυτό το συγκεκριμένο Πρωτόκολλο συνεργασίας που δεν είναι ένα γενικόλογο, είναι ένα στοχευμένο, αποδεικνύουμε και αναδεικνύουμε τη δυνατότητα που έχουμε ως φορείς για συνεργασίες με κοινό σκοπό την ανάπτυξη της περιοχής μας».