«Πρωτοπόρες δράσεις για το Δήμο Θάσου όπως η αλλαγή των φωτιστικών» σύμφωνα με τον   Αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιάννη Πλαφαδέλη

Ο Δήμος Θάσου πρόκειται να λάβει δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να  αλλάξει τον φωτισμό με φωτιστικά Led. Σχετικές δηλώσεις έκανε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Πλαφαδέλης.

Αρχικά ανέφερε ότι «Πρόκειται για μια πρωτοπόρα δράση. Έχει μπει σε μια διαδικασία εδώ και περίπου 1,5 χρόνο ώστε να αντικαταστήσουμε όλο το δημοτικό φωτισμό με λαμπτήρες led. Μιλάμε για έργο μεγάλο. Θα πάρουμε ένα δάνειο 1 εκ 400 χιλιάδες ευρώ μέσα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Ταμείο Παρακαταθηκών μια και οι όροι της δανειοδότησης είναι πάρα πολύ ευνοϊκοί για το Δήμο Θάσου.

Επίσης πρόκειται για πρόγραμμα που τρέχει μέσω αυτής της διαδικασίας. Υπάρχουν βέβαια και άλλα προγράμματα όπως το JESICCA,  θεωρώ όμως ότι το συγκεκριμένο είναι πιο ευνοϊκό σε ό,τι αφορά τους όρους του. Άλλωστε ταιριάζει με το έργο μας ενώ το σημαντικό είναι ότι ο ανάδοχος που θα τρέξει αυτή τη διαδικασία είναι μια ελληνική εταιρεία που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη η οποία είναι μια από τις πιο αναπτυσσόμενες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις που οδεύουν προς τα έξω.

Έτσι ίσως με αυτό τον τρόπο να δείξουμε ότι εμπιστευόμαστε τις ελληνικές εταιρείες και μάλιστα εν μέσω κρίσης».

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Αναφορικά τώρα με το χρονοδιάγραμμα του έργου ο ίδιος δήλωσε ότι  «Πιστεύω ότι μέσα σε 1,5 χρόνο θα έχουμε τελειώσει την όλη διαδικασία. Βέβαια πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Μιλάμε για εξοικονόμηση πόρων και χρημάτων για το Δήμο Θάσου. Υπολογίζουμε μάλιστα ότι γύρω στις 350-400 χιλιάδες ευρώ  τον χρόνο θα εξοικονομήσουμε με τους νέους λαμπτήρες, κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε μια 4ετία ο Δήμος θα έχει κάνει απόσβεση αυτής της διαδικασίας. Αλλά σκεφτείτε και πόσο σημαντικό είναι ο Δήμος Θάσου να δίδει την εικόνα της περιβαλλοντικής του αυτάρκειας. Περνά και ένα μήνυμα στις επόμενες γενιές. Η διαδικασία ήταν μέσω προσφορών να πάρουμε το ύψος το δανείου. Πρώτα έγινε και μια μελέτη. Για ένα χρόνο περίπου είχαμε μετρήσει το ενεργειακό αλλά και το οικονομικό αποτέλεσμα. Και με βάση αυτή τη μελέτη που δείχνει μια εξοικονόμηση της τάξεως του 60%, κάναμε την συνολική πρόταση για όλο το νησί και μάλιστα αυτή η μελέτη μας δείχνει για κάθε ακριβώς λαμπτήρα τι κόστος υπάρχει».

ΑΡΧΕΙΟ

Ο Δήμος Θάσου εξάλλου πρόκειται να αγοράσει το αρχείο της εφημερίδας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ που έκλεισε… «Πράγματι. Πριν από αρκετό καιρό υπήρχε μέσω δράσης της Θασιακής Ένωσης και του Αρχείου Θασιακών Μελετών με έδρα στον Θεολόγο Θάσου, μια συζήτηση όπου η Θάσος θα έπρεπε να φτιάξει κάποια στιγμή ένα αρχείο ή έστω να δημιουργήσει έναν χώρο με αρχειακό υλικό. Υπάρχει και ψηφιακό και οπτικό υλικό που θ α μπορούμε να φιλοξενούμε εκεί, ώστε στην πορεία ιστορικοί, φοιτητές ή και μαθητές που ενδιαφέρονται για την ιστορία της Θάσου να πηγαίνουν εκεί για να ανατρέχουν σε πληροφορίες..  Και ενώ εμείς στη Θάσο έχουμε υλικό για το παρελθόν,  δεν έχουμε για την ζωντανή ιστορία της Θάσου από το 1940 και έπειτα… Γιατί υπάρχουν ακόμη και μικρά γεγονότα εκείνης της περιόδου που μπορούν να ρίξουν φως στο σύγχρονο γίγνεσθαι. Θα αναφέρω απλώς την ιστορία του Αεροδρομίου του Καζαβητίου.

Μια ζωντανή ιστορία, ένας θρύλος που δεν είχε βγει ποτέ στο φως της επικαιρότητας. Οι ίδιοι οι Θάσιοι δεν ξέρουν τι έγινε τότε εκεί. Το αποτέλεσμα είναι πριν από λίγες ήμερες  να υπάρχει στο τηλεοπτικό κανάλι της Αγγλίας, στο   BBC η προβολή ενός ντοκιμαντέρ με την ιστορία του αεροδρομίου του Καζαβητίου, να υπάρχει τεράστια προβολή και αν θέλετε έτσι καταλαβαίνουμε πόσες δυνατότητες μας δίδει από εδώ και πέρα ώστε να το αξιοποιήσουμε ως ένα μικρό αεροδρόμιο σύγχρονο βέβαια ώστε να καταφέρουμε να έχουμε μικρές πτήσεις και να έρχονται στην Θάσο από διάφορα σημεία της Ευρώπης».

AIR SHOW

Καταληκτικά αναφέρθηκε στην διοργάνωση Air Sea Show, τονίζοντας ότι «Τέλος φέτος δεν θα  έχουμε ανάμειξη στο αεροπορικό σόου, το Air Sea Show. Γιατί δεν νομίζω ότι αυτό το σόου μπορεί να καλύψει τις εκδηλώσεις για το αεροδρόμιο του Καζαβητίου. Δεν έχουν καμία σχέση αυτά τα δύο. Το ένα είναι σόου και το άλλο είναι ένα τεράστιο ιστορικό γεγονός. Άρα δεν υπάρχει κάτι που να δένει αυτά τα δύο.

Όσο για τους τόμους του αρχείου της εφημερίδας «Ταχυδρόμος»  θα πάνε στον Θεολόγο. Και δεν παίρνουμε απλά ένα αρχείο. Είναι κάτι σημαντικό. Και μπορούμε να πάρουμε και άλλων εφημερίδων υλικό. Με ένα αρχείο εφημερίδας δεν καλύπτουμε το παν έστω και αν η εφημερίδα καλύπτει την επικαιρότητα και αφήνει παρακαταθήκη του χθες στις επόμενες γενεές. Για εμένα οι εφημερίδες θα έπρεπε απλά να διδάσκονται στα σχολεία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *