Κύριο άρθροΟικονομία

Προχωρούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έκδοση αδείας αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο

Προχωρούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έκδοση αδείας αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα στο κοίτασμα του Πρίνου για την εταιρεία της Ενεργειακής Αιγαίου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο ενημέρωσης της εταιρείας κ. Σωτήρη Χιωτάκη, η επένδυση είναι της τάξεως των 400 εκ. δολαρίων με την ελπίδα να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα από την πλευρά μας. Αυτό που επισημάναμε διά της διευθύνουσας συμβούλου και count manager της εταιρείας στην Ελλάδα κ. Σάρδη στο συνέδριο Power Gas Forum που έγινε την Παρασκευή στην Αθήνα, υπάρχει μια τεράστια ανάγκη να προχωρήσουν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Εμείς προχωρούμε, είμαστε σε μία φάση να προετοιμάσουμε το αίτημά μας για την μετατροπή της άδειας που έχουμε η οποία αυτήν τη στιγμή είναι άδεια ερευνητική για το αποθηκευτικό δυναμικό σε διοξείδιο του άνθρακα στον Πρίνο. Θέλουμε αυτή η άδεια να μετατραπεί σε άδεια αποθήκευσης.

Επίσης, έχουμε αναθέσει και πρόκειται να έχουμε νεότερα τους επόμενους μήνες για αυτό, τη μελέτη περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων γι’ αυτό το έργο. Γενικά, είμαστε σε μία συνεχή επαφή με την αγορά προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα συμβόλαια που πρέπει να υπάρξουν για την μεταφορά και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο, διότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις».

ΧΑΝΕΤΑΙ ΧΡΟΝΟΣ

Πρόσθεσε ότι «ωστόσο υπάρχουν πάρα πολλά κενά και σε θεσμικό και σε διοικητικό επίπεδο και υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις κι αυτό είναι το πιο ανησυχητικό. Ακόμη και σε επίπεδο Βρυξελλών. Κι εκεί βλέπουμε να χάνεται χρόνος. Έχουμε ενταχθεί στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της Κομισιόν, έχουμε πάρει κατ’ αρχάς ένα ΟΚ για χρηματοδότηση, η επένδυση είναι τεράστια, της τάξεως των 400 εκατομμυρίων στην πρώτη της φάση και θα χρειαστούν άλλα τόσα κι επιπλέον στη δεύτερη φάση. Έχουμε πάρει το ΟΚ για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ωστόσο αν η γραφειοκρατία υπερνικήσει όπως γίνεται δυστυχώς πολλές φορές σε επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα, θα τεθούν όλα αυτά εν αμφιβόλω. Ελπίζουμε να μην έχουμε ανάλογα προβλήματα με την αποθήκευση του φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, ένα έργο που το προσπαθήσαμε αλλά έχει μείνει στις ελληνικές καλένδες.

Είμαστε, πάντως, αισιόδοξοι διότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από την Πολιτεία και από τις επιχειρήσεις. Και πιστεύουν ότι αυτό θα γίνει. Θα είναι ένα έργο το οποίο θα δώσει και προοπτική τουλάχιστον δύο δεκαετιών στη βιομηχανική δραστηριότητα στον κόσμο της Καβάλας κι αυτό είναι το πιο σημαντικό τελικά».