ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Προτεινόμενο ως διατηρητέο το σπίτι που κάηκε το Πάσχα στο Φάληρο, θα προταθεί η ανακατασκευή του……..

Προτεινόμενο ως διατηρητέο αποδείχθηκε ότι είναι το ακατοίκητο σπίτι στην περιοχή του Φαλήρου που την Κυριακή του Πάσχα τυλίχθηκε στις φλόγες από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Ο Δήμος Καβάλας θα στείλει επιστολή στους ιδιοκτήτες για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους περιοίκους, όπως δήλωσε η Αντιδήμαρχος Τεχνικών κ. Ευαγγελία Δρακονάκη.

Η ίδια εξήγησε ότι «το κτήριο το οποίο κάηκε την Κυριακή του Πάσχα ήταν ένα κτήριο του 1920, έχει Νο1 στην καρτέλα των προτεινόμενων διατηρητέων. Γίνεται μία έρευνα από την Υπηρεσία αν από το 1986 μέχρι σήμερα έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο. Το πιο πιθανό είναι όχι. Από ‘κει και πέρα, η Υπηρεσία Δόμησης έκανε την πρώτη αυτοψία την Τετάρτη και είναι στη φάση που θα συντάξει μία έκθεση επικινδύνου η οποία το πιο πιθανό λόγω του χαρακτήρα του κτηρίου θα προταθεί, μάλλον, η ανακατασκευή, δηλαδή η τοποθέτηση στέγης εκ νέου, για να μπορέσει να προστατευθεί το κέλυφος του κτηρίου που έχει μείνει. Εν αναμονή, λοιπόν, της έκθεσης η οποία θα συνταχθεί από την Υπηρεσία Δόμησης που θα αποσταλεί στους ιδιοκτήτες του ακινήτου, με κοινοποίηση και αποστολή, βεβαίως, στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας, γιατί θα πρέπει ο Δήμος Καβάλας να είναι ο παρατηρητής των τυχόν μέτρων προφύλαξης και προειδοποίησης που θα πρέπει να τηρηθούν σε πρώτη φάση. Από ‘κει και πέρα να παρατηρεί αν θα γίνουν και πότε θα γίνουν οι αποκαταστάσεις οι οποίες τυχόν θα αναφερθούν και θα προβλεφθούν στην Έκθεση επικινδύνου».

«ΕΥΧΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΑ» ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

Για το αν ο ιδιοκτήτης και κάθε ιδιοκτήτης σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να δαπανήσει λεφτά είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι ευχή και κατάρα, να κληρονομήσει κάποιος τέτοιο ακίνητο. Ευχή, γιατί είναι σημαντικό να είσαι ιδιοκτήτης ενός ωραίου ιστορικού κτηρίου. Τώρα αυτό ίσως δεν είχε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά από ‘κει και πέρα η κάθε χαρά εναπόκειται στο γεγονός ότι λόγω της οικονομικής κρίσης –εδώ με δυσκολία μπορούμε να ανταπεξέλθουν τα νοικοκυριά στις καθημερινές απαιτήσεις, πόσο μάλλον στην αναστύλωση και στην ανάδειξη ενός κτηρίου στο οποίο τις περισσότερες φορές είναι πάρα πολλοί οι ιδιοκτήτες. Δυστυχώς η νομοθεσία είναι αυτή, είναι συγκεκριμένη, επιτάσσει πάντοτε να εξαντληθούν οι εργασίες αναστύλωσης και ανάδειξης, στα πλαίσια της διατήρησης της ιστορίας της εκάστοτε περιοχής».

ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ

Για το αν υπάρχει περίπτωση να κατεδαφιστεί είπε ότι «το θεωρώ πολύ δύσκολο, αν μη τι άλλο, να βγει εντολή κατεδάφισης από τη στιγμή που έχει το χαρακτήρα του προτεινόμενου διατηρητέου, εκτός αν από την παρουσία που έχει απομείνει από το ακίνητο, η αρμόδια Υπηρεσία που είναι αυτή των Νεοτέρων στην προκειμένη περίπτωση, έρθει και βγάλει από πάνω του την πινακίδα του προτεινόμενου, να το αποχαρακτηρίσει δηλαδή και να γίνει ένα κοινό κτήριο το οποίο οι ιδιοκτήτες μπορούν με μία άδεια κατεδάφισης, να το κατεδαφίσουν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *