Κύριο άρθροΠολιτική

Προοπτικές συνεργασίας με την Πάφο της Κύπρου στους τομείς τουρισμού και πολιτισμού

Μάκης Παπαδόπουλος
Χαράλαμπος Χρυσανίδης
Αλέξης Πολίτης Βίλλυ Κονδυλίδου
Κίμων Παπαδόπουλος Χρήστος Γάκης
Θόδωρος Μαρκόπουλος
Έφη Βαλίλα

Την προηγούμενη εβδομάδα στην Πάφο της Κύπρου βρέθηκε η πρόεδρος της «Δημωφέλεια» κ. Ιωσηφίδου για θέματα τουρισμού. Η κ. Ιωσηφίδου αναφέρθηκε σε δηλώσεις της για αυτές τις επαφές, σημειώνοντας πως «ήδη πριν φτάσω στην Κύπρο είχα επαφές με το Δήμο Πάφου για να συζητήσουμε διάφορα θέματα για μεταξύ μας συνεργασία τους τομείς τουρισμού, πολιτισμού κλπ. Πραγματικά έγινε η συνάντηση το πρωί της Παρασκευής στο Δήμο Πάφου σε ένα πολύ εγκάρδιο κλίμα, βρέθηκα και με το δήμαρχο του Δήμου Πάφου και με τους εκπροσώπους που έχουν σχέση με τον τουρισμό, πολιτισμό και όχι μόνο, αλλά και με αναπτυξιακά ευρωπαϊκά προγράμματα. Βρήκαμε πολλά κοινά σημεία, άλλωστε όταν επέλεξα να επισκεφθώ την Πάφο ήδη είχα κάνει μια προεργασία αναζητώντας περιοχή που να έχει κάποια κοινά στοιχεία πέρα από τις ακτές και είναι αυτά που με οδήγησαν να επισκεφθώ την Πάφο. Και οι δυο περιοχές έχουμε πλέον μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ένα κοινό σημείο δυνατό είναι ότι επίσης από την περιοχή της Πάφου είχε περάσει και ο Απόστολος Παύλος. Και αυτοί δίνουν βαρύτητα σε αυτό το κομμάτι».

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

Όπως ανέφερε συμπληρωματικά η κ. Ιωσηφίδου «ο Δήμος Πάφου είναι ένας μικρός δήμος με 35.000 – 40.000 μόνιμους κατοίκους, ο οποίος όμως δήμος έχει πάρα πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα όσον αφορά τον τουρισμό. Ξεπερνά τις 100.000, δηλαδή οι τουρίστες είναι πάνω από τους μόνιμους κατοίκους. Και αυτοί αντιμετωπίζουν θέμα ότι έχουμε πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα το καλοκαίρι αλλά όχι τόσο το χειμώνα, που εκεί ο χειμώνας είναι πολύ πιο ελαφρύς από ότι ο δικός μας. Παρόλα αυτά όμως οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες κλείνουν κι εκεί, κάποιες όχι όλες βέβαια διατηρούνται και το χειμώνα. Βέβαια το φετινό χειμώνα επειδή η Πάφος είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, πρόκειται να μείνουν ανοιχτές περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες και μάλιστα πολλές κάνουν και ανακαίνιση και ανεγείρονται και καινούριες μονάδες. Παρόλο που υπάρχουν μονάδες, παρόλο που και εκεί ο τουρισμός είναι κυρίως το καλοκαίρι, παρόλο που έχουν χιλιάδες κλίνες, καμία σχέση με τις δικές μας, επενδύουν στον τουρισμό. Άλλωστε ο τουρισμός εκεί δίνει τόσο μεγάλη βαρύτητα, τα πάντα όλη η ανάπτυξή τους είναι ο τουρισμός. Βρήκαμε λοιπόν πολλά κοινά σημεία και ήδη ανταλλάξαμε πολλές απόψεις και φυσικά δεσμευτήκαμε και οι δυο πλευρές να υπάρχει συνεχής συνεργασία και επαφή και με την επιστροφή μου στην Καβάλα που φυσικά θα το κάνουμε. Είπα και για το Cosmpopolis, θα στείλω και έγγραφο ζητώντας να έρθει η αποστολή για το Cosmpopolis. Από κει και πέρα βέβαια θα υπάρχει συνεχής επαφή και συνεργασία».

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ

Συμπλήρωσε δε πως «έδειξαν ενδιαφέρον και για συνεργασία όσον αφορά το εμπορικό κομμάτι, που βέβαια θα επισκεφθώ το Επιμελητήριο για να δώσω τα στοιχεία  στους κ.κ. Τσατσούλη και Δέμπα να έχουν κάποια επαφή για το συγκεκριμένο τομέα, που πιστεύω ότι ανοίγουν πόρτες και για τις δύο πλευρές. Άλλωστε πλέον το να πας στην Κύπρο και να επισκεφθεί ένας Κύπριος την περιοχή μας είναι πάρα πολύ εύκολο, υπάρχουν low cost εταιρίες μέσω της Θεσσαλονίκης. Σκοπός μας είναι να επιδιώξουμε αν μπορεί να γίνει και από την Καβάλα, διότι με μια low cost εταιρία το ναύλο να πας και να επιστρέψεις είναι πραγματικά πάρα πολύ μικρό. Άλλωστε και με αυτό το γεγονός είναι που πολλοί πλέον βορειοελλαδίτες μπορούν να επισκεφθούν την Κύπρο και οι Κύπριοι να έρθουν στην περιοχή μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *