Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και ΤΕΙ ΑΜ-Θ για την ανάδειξη και ένταξη του παραποτάμιου δάσους του Νέστου στο πρόγραμμα της UNESCO «Άνθρωπος και βιόσφαιρα»

Συνέντευξη Τύπου έδωσε σήμερα  ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος μαζί με τον Αντιπρύτανη του ΤΕΙ ΑΜΘ, κ. Δημήτρη Εμμανουλούδη, για το θέμα του παραποτάμιου δάσους του Νέστου. Πρόκειται για μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του ΤΕΙ για την ανάδειξη και ένταξη του δάσους και γενικά του ποταμού Νέστου στο πρόγραμμα της UNESCO «Άνθρωπος και βιόσφαιρα».

Ο κ. Μαρκόπουλος είπε ότι «η προσπάθεια έχει ξεκινήσει με τον κ. Αντιπρύτανη εδώ και πολύ καιρό. Έχουμε κάνει όλη τη διαδικασία. Περάσαμε από το Τεχνικό πρόγραμμα, την Εκτελεστική Επιτροπή, την Επιτροπή Ανάπτυξης, το Περιφερειακό Συμβούλιο και πρόσφατα υπέγραψε ο Περιφερειάρχης όπως και ο Πρύτανης την προγραμματική σύμβαση μεταξύ μας. Προβλέπει μία σειρά από δράσεις οι οποίες έχουν σαν σκοπό να προετοιμαστεί ένας φάκελος που θα υποβληθεί στο πρόγραμμα προκειμένου αυτή η περιοχή, η μοναδική που έχουμε διότι το παραποτάμιο δάσος της Ελλάδας είναι ένα και βρίσκεται στο νομό μας, να μπορέσει να ενταχθεί σ’ αυτήν την περιοχή. Να πω πληροφοριακά ότι έχουμε δύο περιοχές μέχρι τώρα ενταγμένες, την κορυφή του Ολύμπου και το φαράγγι της Σαμαριάς που είναι ενταγμένα σ’ αυτό το Μητρώο. Αισιοδοξούμε ότι η τρίτη περιοχή θα είναι το παραποτάμιο δάσος του Νέστου. Και γι’ αυτόν το λόγο θέλω να συγχαρώ το ΤΕΙ και τον καθηγητή κ. Εμμανουλούδη γι’ αυτήν την πρωτοβουλία του και να τον ευχαριστήσω για τη μέχρι σήμερα μεταξύ μας συνεργασία».

ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Ο Αντιπρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ, κ. Δημήτρης Εμμανουλούδης ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη για την αρωγή και τη βοήθεια στην προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει εδώ και πλέον 1 χρόνο. Στη συνέχεια είπε ότι «ο κ. Μαρκόπουλος ήταν από την πρώτη στιγμή ενήμερος για την προσπάθεια που κάνουμε και ως γεωτεχνικός και ως θεματικός παράγοντας της περιοχής, αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγμή τη σημασία του εγχειρήματος. Έδειξε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ξεκινήσαμε τις συζητήσεις της ενημέρωσης από την προηγούμενη χρονιά και κάποια στιγμή γύρω στα Χριστούγεννα, υπήρξε η πρόταση εκ μέρους του να βοηθήσει την προσπάθεια μέσω μιας προγραμματικής συμφωνίας η οποία μετά από όλες τις διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν και ξεκινάει η άμεση υλοποίησή της. Αυτή η συμφωνία δεν έχει κανέναν άλλον σκοπό παρά να βοηθήσει οικονομικά το εγχείρημα αυτό το οποίο ούτως ή άλλως ξεκίνησε εθελοντικά από το προσωπικό της έδρας UNESCO connect η οποία λειτουργεί εδώ και 2 χρόνια στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης. Έγινε μία προσπάθεια από μας αρχικά με τη βοήθεια της εθνικής Επιτροπής του προγράμματος ΜΑΒ και του κ. Πούλο που είναι διευθυντής και για την Ελλάδα αλλά και για τη Μεσόγειο, αλλά και της εθνικές επιτροπής της UNESCO, να γίνει μία πρώτη αναγνώριση και χαρτογράφηση της περιοχής ώστε αρχικά να δούμε αν έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μπορεί να την εντάξει κάποιος στο ΜΑΒ. Το πρόγραμμα ΜΑΒ (Man and Biosphere) είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόγραμμα παγκοσμίως. Υλοποιείται από τα Ηνωμένα Έθνη, από την UNESCO, με τη συνδρομή πολλών μεγάλων διεθνών οργανισμών και τραπεζών. Έχει μία παγκόσμια διάσταση. Υλοποιείται και στις 5 ηπείρους σε περιοχές εξόχου ενδιαφέροντος από πλευράς βιοποικιλότητας και περιβάλλοντος. Όμως η διαφορά με όλα τα άλλα προγράμματα NATURA 2000 κ.α. είναι ότι αυτό το πρόγραμμα προσπαθεί να εντάξει με κάθε τρόπο αρμονικά, τον άνθρωπο μέσα σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές. Όπως λέει και ο τίτλος του, είναι άνθρωπος και βιόσφαιρα, η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου μέσα σε ευαίσθητες περιοχές. Πώς μπορεί ο άνθρωπος να συνυπάρξει με ένα περιβάλλον το οποίο είναι ευαίσθητο, χωρίς να το επιβαρύνει, αλλά αντίθετα να το αναδείξει και να το βοηθήσει να εξελιχθεί. Αυτή είναι και η γενικότερη φιλοσοφία του προγράμματος.

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα, εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων ή ευρώ. Υλοποιείται σε διάφορες περιοχές και στις 5 ηπείρους. Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, περιοχές ΜΑΒ είναι το φαράγγι της Σαμαριάς και οι κορυφές του Ολύμπου. Φιλοδοξούμε είναι η τρίτη περιοχή το παραποτάμιο δάσος του Νέστου. Βέβαια στην προσπάθεια αυτή, όπως και σε όλες τις μεγάλες προσπάθειες, έχουμε πάντα και αντιπάλους. Υπάρχουν και άλλοι διεκδικητές. Οι ανταγωνιστές είναι ο Πάρνωνας, η Μονεμβασιά και η Ελαφόννησος. Παλαιότερα υπήρχαν κι άλλες περιοχές που διεκδίκησαν να ενταχθούν στο πρωτόκολλο ΜΑΒ αλλά απέτυχαν. Δεν είναι μόνο να συντάξουμε το φάκελο, να τον υποβάλλουμε την υποψηφιότητα κι αυτό σημαίνει ότι περάσαμε. Υπάρχει περίπτωση να αποτύχουμε. Εμείς κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε με τη βοήθεια της προγραμματικής σύμβασης η οποία θα μας ενισχύσει σημαντικά, το καλύτερο δυνατό ως έδρα UNESCO connect μαζί με άλλους φορείς εδώ και προεξάρχοντα τον φορέα της Βιστωνίδας και τον Διευθυντή  κ. Κουτράκη με τον οποίο ξεκινήσαμε μαζί την προσπάθεια από πέρυσι, να υποβάλλουμε έναν άρτιο φάκελο –και αργήσαμε- προς τη Διεθνή Επιτροπή μέσω της Ελληνικής Επιτροπής, για αξιολόγηση, ώστε να ενταχθούμε σ’ αυτό το πρωτόκολλο.

Θα προσπαθήσουμε για την επιτυχία ώστε να έχουμε τη δυνατότητα, αυτό το πραγματικά μοναδικό δάσος να το δούμε ενταγμένο σ’ αυτό το διεθνές πρωτόκολλο και αξιοποιούμενο σωστά. Έγιναν διάφορες ενημερωτικές ημερίδες μέχρι σήμερα και θέλω να πω ότι μόνο καλά θα φέρει αυτή η ένταξη, παρά τη ανησυχία που εξέφρασαν ακόμη και θεσμικοί παράγοντες. Και μόνο ο τίτλος –Άνθρωπος και βιόσφαιρα- σημαίνει ότι έχουμε και τον άνθρωπο μέσα. Άρα και τις δραστηριότητές του και τις παρεμβάσεις του. Είναι συμβίωση του ανθρώπου με τη βιόσφαιρα. Δεν είναι κάτι που το περιφράσσουμε και το κοιτάμε από μακριά.

Ξεκινάμε άμεσα την υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης η οποία περιλαμβάνει διάφορες δράσεις. Μία από αυτές είναι η πρόσκληση και η παρουσία εδώ μεγάλου βεληνεκούς επιστημόνων οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με το ΜΑΒ σε άλλες ηπείρους και μάλιστα σε φημισμένα παραποτάμια δάση».

Η ΕΠΙΣΠΕΥΔΟΥΣΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Από την πλευρά του ο κ. Καστανάς δήλωσε ότι «είμαστε, ως Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, η επισπεύδουσα υπηρεσία που ορίστηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, για να ολοκληρώσει όλες εκείνες τις διοικητικές διαδικασίες που προβλέπεται να γίνουν και προηγούνται της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης καθώς και τις διοικητικές διαδικασίες μετά την παράδοση του έργου από το ΤΕΙ ώστε να αποπληρωθεί το έργο της προγραμματικής σύμβασης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.