Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία πρόγραμμα δωρεάν μαζικών στειρώσεων αδέσποτων ζώων του Δήμου Καβάλας, από εθελοντές κτηνιάτρους

Το διήμερο 22-23 Σεπτεμβρίου  πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, πρόγραμμα δωρεάν μαζικών στειρώσεων αδέσποτων ζώων του Δήμου Καβάλας, από εθελοντές κτηνιάτρους, μέλη της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδος (ΕΔΚΕ). Συγκεκριμένα, στειρώθηκαν 64 αδέσποτα σκυλιά στο κτηνιατρείο του Δημητρίου Μαντούδη στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας.

Η δράση εντάσσεται στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται από το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Καβάλας για περιορισμό των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την τήρηση των κανόνων ευζωίας τους.

Για το θέμα αυτό δηλώσεις έκανε ο δημοτικός σύμβουλος και  επιφορτισμένος με το θέμα των αδέσποτων κ. Ζήσης Μπόνιας. Όπως είπε χαρακτηριστικά «αυτή η δράση είναι από τους εθελοντές κτηνιάτρους, την ΕΔΚΕ. Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται μέσα στη θητεία μας. Το 2016 που έγινε για πρώτη φορά είχαμε 80 στειρώσεις σε δύο ιατρεία. Αυτήν την φορά είχαμε 64 σε ένα ιατρείο. Με τις συμβάσεις που έχουμε θα κόστιζαν περίπου 6,5 χιλιάδες, όμως αυτές οι στειρώσεις ήταν δωρεάν από τους εθελοντές κτηνιάτρους. Το κόστος που κάναμε τώρα ήταν από 2 γεύματα και 8 δωμάτια. Πήγαμε πάρα πολύ καλά. Μας έφεραν κάποιοι φιλόζωοι θηλυκά, μαζέψαμε κι εμείς, είχαμε και κάποια μαζεμένα. Ήταν μια δράση που θα γινόταν τον Ιούνιο, για κάποιον λόγο δεν μπορέσαμε να την κάνουμε και την κάναμε τώρα.

Από τα αδέσποτα του κέντρου, φαντάζομαι ότι έχει στειρωθεί πάνω από το 50%, σύμφωνα με δεδομένα που έχουμε τώρα. Από το 2015 που ανέλαβα σαν υπεύθυνος για τη διαχείριση των αδέσποτων έχουν στειρώσει πάνω από 400 σκυλιά. Και περίπου το 80-85% είναι θηλυκά. Είναι μεγάλο το νούμερο.

Κάνουμε την προσπάθειά μας με τη βοήθεια και κάποιων φίλων των αδέσποτων και συνεχίζουμε. «Τρέχει» και το πρόγραμμα του δήμου μέχρι το Μάρτιο του 2019, που θα γίνει η επόμενη σύμβαση.

Πέρα από ότι είναι πολλά σε αριθμό, είναι και ένα δύσκολο αντικείμενο γιατί τα τετράποδα, τα σκυλιά βασικά, δεν είναι σταθερά σε ένα σημείο. Είναι δύσκολη και η προσέγγισή τους καμιά φορά.

Όποια περνούν από την υπηρεσία είτε σαν στείρωση, είτε σαν ασθένεια, πάντα τσιπάρονται. Αυτά που έχουν στειρωθεί μέχρι σήμερα από την υπηρεσία του δήμου είναι όλα τσιπαρισμένα. Με το σκάνερ ανά πάσα στιγμή ξέρουμε ποιο σκυλί είναι, πότε στειρώθηκε, τι εμβόλια έχει κάνει. Έχει ταυτότητα και έχει ενημερωθεί και η βάση του υπουργείου από αυτά».

ΝΕΟ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ

Για τη χρηματοδότηση νέων κυνοκομείων που προβλέπει το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» είπε ότι «απ’ όσο ξέρω κάθε χρόνο βγαίνει μία Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ)  για χρηματοδοτήσεις δράσεων που έχουν γίνει από τους δήμους. Εμείς θέλουμε να βρούμε έναν δημοτικό χώρο να μπορεί να πληρεί τις προϋποθέσεις. Αν θα βρεθεί αυτός ο χώρος, που νομίζω δεν θα βρεθεί εύκολα γιατί δεν υπάρχουν τόσο μεγάλα κτήματα στη δικαιοδοσία του δήμου, να μπορέσουμε να υποβάλλουμε τη μελέτη σ’ ένα πρόγραμμα. Κάνουμε τις προσπάθειές μας με τον κ. Μουμτζή. Μακάρι να μπορέσουμε αλλά δεν είναι εύκολο. Στις δημοτικές εκτάσεις των Φιλίππων δεν ενδείκνυται για κυνοκομεία ή καταφύγια. Πρέπει να είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές, να έχει χαρακτηρισμένο δρόμο, μία έκταση που να μπορεί να γίνει κάτι. Έχει κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν. Κάνουμε τις προσπάθειές μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.