ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

«Πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι να καθίσουν σοβαρά και να βρουν λύση για τη ΒΦΛ» δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην “Kavala Oil”  Μανόλης Κελαϊδάκης

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην “Kavala Oil” κ. Μανόλης Κελαϊδάκης έκανε δηλώσεις για το θέμα που προέκυψε με την  Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων.

Όπως τόνισε αρχικά «Αναμενόμενος ο θόρυβος για τη ΒΦΛ μια και η αλλαγή του καιρού, έχει φέρει πιο έντονο το φαινόμενο αυτό στη Ν. Καρβάλη και στη βιομηχανική περιοχή γενικότερα.  Αυτά τα θέματα αντιμετωπίζονται εξαρχής και για μένα είναι δύο οι παράγοντες που έχουν σχέση με αυτό το θέμα.

Στο κομμάτι της ΒΦΛ, δεν μπορεί μια τέτοια βιομηχανία να λειτουργεί με εργολαβικό προσωπικό και με σχέση εργασίας δίμηνη ή τρίμηνη, γιατί πάντα υπήρχε το πρόβλημα με τη ΒΦΛ και πάντα λέγαμε ότι σαν παράγωγο της λειτουργία της, η όχληση είναι μεγαλύτερη.

Και μετά έρχεται το δεύτερο παράλογο που είναι επίσης σημαντικό και πρέπει να υπάρχουν παράμετροι και μέτρα ληφθέντα που θα φέρουν την μόλυνση στα όρια που επιβάλλει η νομοθεσία.

Η διάθεση του εκάστοτε βιομήχανου είναι να προσέχει και να στηρίζει τα μέτρα πρόληψης. Και τα λιπάσματα και τα πετρέλαια είναι βαριές βιομηχανίες και τα παράγωγά τους είναι όντως επιβαρυμένα. Αν όμως υπάρχει έλλειψη συντήρησης των μηχανημάτων, τότε όντως επιβαρύνεται η κατάσταση.

Εγώ όμως θεωρώ ότι η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί από τότε που – εδώ και δύο χρόνια δηλαδή – έχει αλλάξει την εργασιακή σχέση με τους εργαζόμενους η εταιρεία και στις καίριες θέσεις, στις θέσεις παραγωγής και συντήρησης άλλαξαν οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει θέμα με την λειτουργία του εργοστασίου».

ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ…

Πρόσθεσε δε πως «Από πέρσι είχαμε πει και μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, ότι εγείρεται θέμα με την λειτουργία του εργοστασίου και δη με την ασφάλεια του. Μάλιστα είχαμε πει τι πρέπει να κάνει ο Δήμος για να μην επιτρέψει στη διοίκηση του εργοστασίου να λειτουργεί υπό αυτό το καθεστώς.

Και αυτό δεν το λέγαμε ως αντίποινα για την απόλυση των εργαζομένων. Το λέγαμε γιατί εμείς ξέραμε ότι το εργοστάσιο θέλει έμπειρα χέρια. Η συντήρηση και η καλή λειτουργία είναι μείζονα θέματα.

Και η απειρία ενός εργαζομένου δεν φαίνεται όταν η κατάσταση είναι απλή και όλα λειτουργούν ρολόι. Το θέμα είναι πιο έντονο όταν συμβεί κάποια «στραβή» και θα χρειασθεί να επέμβει ο εργαζόμενος τάχιστα με εμπειρία και σωστά, να επιδιορθώσει μια βλάβη.

Τότε η Δήμαρχος μας είπε ότι ο Δήμος Καβάλας  και η Περιφέρεια δεν είναι αρμόδιοι. Ιδίως όταν οι πολίτες απειλούνται, παίζει ρόλο ποιος είναι υπεύθυνος; Τώρα τελευταία όμως βλέπω να έχει αλλάξει στάση η Δήμαρχος και μπορεί αυτό να μας προβληματίζει, αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει, είναι η λιγότερη όχληση στον κόσμο.

Το να πάρει ο Δήμος Καβάλας απλά κάποια μηχανήματα καταγραφής της αέριας ρύπανσης, δεν μπορεί να αρκεί. Χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια και Περιφέρειας και Δήμου Καβάλας, να καθίσουν κάτω, να κάνουν δουλειά, αν θέλουν βέβαια να κάνουν κάτι σοβαρό.

Πρέπει να το αντιμετωπίσουν σοβαρά, να κάνουν μετρήσεις με τη βοήθεια και των ειδικών του Πανεπιστημίου ΔΠΘ ώστε αυτό που προγραμματίζει να κάνει η ΒΦΛ που λέγεται ότι παρήγγειλε φίλτρα και πλυντήρια αερίων να γίνουν ως αγορές συντονισμένες με τους φορείς».

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Τόνισε δε ότι «Απλά πολύ φοβάμαι ότι  η προσέγγιση που γίνεται αυτή την στιγμή από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου Καβάλας  είναι επιφανειακή, και δείχνει ότι δεν αντιμετωπίζουν σωστά το πρόβλημα, Κανείς δεν αγγίζει σωστά την προσπάθεια. Απλά πολλές φορές κάποιοι χρησιμοποιούν την κοινή γνώμη για να εξυπηρετήσουν δικούς τους σκοπούς.

Δηλαδή πριν από δύο χρόνια δεν ήταν υπεύθυνος ο Δήμος Καβάλας για παράδειγμα, και τώρα ξεκινούν προσπάθεια αγοράς ακόμη και μηχανημάτων ελέγχου και μετρήσεων. Όταν εμφανίσθηκαν κάποιες μετρήσεις από την Περιφέρεια εξάλλου, μας είπαν ότι αυτές ήταν από την ίδια την επιχείρηση! Και όχι από κάποιο άλλο αξιόπιστο φορέα.

Σε τελική ανάλυση όμως ο κόσμος είναι αυτός που είναι ο καλύτερος κριτής. Αυτός αισθάνεται την μυρωδιά η οποία τις τελευταίες ημέρες λόγω και των καιρικών συνθηκών απλά έχει αυξηθεί.

Αυτό που χρειάζεται επομένως, είναι να καθίσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στο τραπέζι του διαλόγου και σοβαρά να αντιμετωπίσουνε το όλο θέμα. Πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός για την καλή λειτουργία όλων των μονάδων για να φτάσουν τους περιβαλλοντικούς κανόνες τα μηχανήματα ώστε να μπορέσουν να συνυπάρξουν και οι πολίτες και οι της βιομηχανίας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *