Κύριο άρθροΟικονομία

«Πρέπει το υπουργείο τάχιστα να δώσει οδηγίες για τα φορολογικά» δηλώνει ο φοροτέχνης λογιστής  Ντίνος Κλειτσιώτης

Αμφίβολη χαρακτήρισε την εφαρμογή του Νομοσχεδίου για συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, ο φοροτέχνης λογιστής κ. Ντίνος Κλειτσιώτης. Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση θα πρέπει α αποφασίσει άμεσα με ποιον τρόπο θα φορολογηθούν οι πολίτες για την απερχόμενη χρονιά.

Όπως τόνισε αρχικά «Είναι γεγονός πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την καθυστέρηση του νέου νομοσχεδίου. Και αυτό γιατί δεν ξέρουμε πότε τελικά θα εφαρμοσθούν αυτά τα μέτρα, τα οποία προβλέπονται αλλά ακόμη δεν έχουν ψηφισθεί.

Και μιλάμε για ένα νομοσχέδιο που δυστυχώς έχει αργήσει πάρα πολύ. Εδώ και ένα χρόνο, ο πρώην υφυπουργός κ. Αλεξιάδης το είχε εξαγγείλει ότι θα ισχύσει για το 2016. Δυστυχώς βλέπουμε το 2016 να τελειώνει και ακόμη να μην έχει καν ψηφισθεί.

Γιατί η εφαρμογή του νόμου ακόμη δεν έχει γίνει και εγώ πιστεύω ότι όντως είναι ένας τρόπος, ένα στοιχείο που θα μειώσει την φοροδιαφυγή και θα έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να έχει ισχύσει. Ειδικά τώρα που ισχύουν τα κάπιταλ κοντρόλ, ειδικά τώρα που το χρήμα είναι πολύ δύσκολο στην αγορά και αυτός ο νόμος θα έπρεπε να ισχύσει εδώ και πάρα πολύ καιρό αφού θα μπορούσε να πατάξει και την φοροδιαφυγή σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε και ελπίζουμε βέβαια να ισχύσει από τις αρχές του έτους».

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ;

Πρόσθεσε δε πως «Βέβαια για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις που θα κάνουμε δηλαδή στο 2017 για το 2016 κανείς δεν ξέρει τι θα ισχύσει. Και δεν είναι το μοναδικό που δεν γνωρίζουμε. Η κυβέρνηση αυτή δεν μας ξεκαθαρίζει για τις φορολογικές μας δηλώσεις. Εδώ δεν ξέρουμε τι γίνεται με τα τέλη κυκλοφορίας, δεν ξέρουμε για το επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης ποιοι και πόσο δικαιούνται. Είναι πράγματα που τους φορολογούμενους τους βγάζουν εκτός προγραμματισμού και για αυτό λέμε ότι θα πρέπει να γίνει τάχιστα η οριστική πράξη.  Το υπουργείο να βγάλει τις αποφάσεις του, να ψηφισθούν όλα αυτά τα μέτρα που είναι σε σωστή κατεύθυνση.

Για αυτό και δεν γνωρίζουμε και τίποτα παραπάνω για σοβαρά θέματα, όπως για παράδειγμα οι πληρωμές  με τις κάρτες των Τραπεζών, δεν ξέρουμε τι θα ισχύσει.  Το τι θα γίνει με τις αποδείξεις για τα εισοδήματα του 2016. Για αυτό πρέπει το υπουργείο τάχιστα να βγει και να πει στον κάθε φορολογούμενο πώς να  χτίζει το αφορολόγητο του, πως θα πρέπει να κινηθεί, ποια μέτρα θα ισχύσουν και να ισχύσει ο νέος νόμος που είναι σε σωστή κατεύθυνση.

Τώρα αν θα ισχύσει μια φορολογία και πως πρέπει να την ξέρει ο πολίτης. Να ξέρει δηλαδή αν μπορεί να χτίσει αφορολόγητο με τις κάρτες  των Τραπεζών μόνο, με τις αποδείξεις ή και με τα δύο.  Μιλάμε για αποφάσεις που δεν λαμβάνονται και την ίδια ώρα βλέπουμε το υπουργείο να ταλανίζεται και να μην βγαίνει προς τα έξω και να δώσει οδηγίες στον πολίτη. Ο φορολογούμενος πρέπει να ησυχάσει και να ξέρει τι τον περιμένει. Αυτή η αναβλητικότητα της κυβέρνησης δεν οδηγεί σε σωστό κλίμα της αγοράς. Για αυτό και πρέπει η καινούρια η υφυπουργός που έχει αναλάβει το έργο της αναδόμησης να βγει και να μιλήσει έγκαιρα»..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *