Κύριο άρθροΥγεία

 «Πρέπει να κάνουμε εμβόλια το φθινόπωρο κι όχι να τρέχουμε πάντα τελευταία στιγμή» δηλώνει ο Νομίατρος, Χρήστος Παπαδόπουλος

Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πολλές ιώσεις στα σχολεία και συμπτώματα γρίπης και γαστρεντερίτιδας. Ο Νομίατρος κ. Χρήστος Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε το όλο γεγονός καθώς τα συμπτώματα γρίπης είναι αυξημένα φέτος.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «έχουμε περισσότερα περιστατικά απ’ ό,τι συνήθως, αν και υπήρξαν χρονιές που είχαμε πάλι οξύ πρόβλημα, κυρίως με τη γρίπη. Και κυρίως στα μικρά παιδιά. Υπάρχουν πολλές απουσίες στα σχολεία γιατί ο ιός δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στα παιδιά. Υπάρχει κυρίως γρίπη αλλά και άλλες ιώσεις. Υπάρχουν και γαστρεντερίτιδες και διάφορες άλλες, αλλά μιλάμε κυρίως για γρίπη.

Κάθε φορά, όταν έχουμε πολλά περιστατικά κι όταν ακούμε τους πρώτους θανάτους από γρίπη, αρχίζει ο πανικός. Αντί να ετοιμαζόμαστε όταν πρέπει, δηλαδή να κάνουμε εμβόλια το φθινόπωρο, τρέχουμε πάντα τελευταία στιγμή. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο. Τώρα, αν έχουμε κάποια χρονιά μια λίγο πιο έντονη επιδημία, αυτό συμβαίνει. Φέτος ήταν, ίσως, λίγο πιο βαριά η χρονιά. Αλλά δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Δεν πρέπει να το βλέπουμε έτσι.

Για τα εμβόλια λέμε να τα κάνουν οπωσδήποτε οι ευπαθείς ομάδες αλλά από ‘κει και μετά όποιος άλλος το κάνει καλό είναι. Το εμβόλιο της γρίπης είναι ασφαλέστατο και όποιος το κάνει κι αποφεύγει να νοσεί από γρίπη είναι κερδισμένος. Η γρίπη δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα. Βεβαίως, στην συντριπτική πλειοψηφία περνάει. Και πολλές φορές έχουμε αρρωστήσει από γρίπη στη ζωή μας. Αλλά δυνητικά μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη. Για μένα, καλό είναι να την αποφεύγουμε. Για τώρα, αυτήν την εποχή, θα χρειαστεί να κάνουν εμβόλια μόνο όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Είμαστε στη φάση κορύφωσης κι όποιος επιθυμεί ας το κάνει, αλλά οπωσδήποτε όποιοι είναι σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Και πρέπει να το κάνει τώρα. Μην περιμένει να περάσει ένας μήνας».

ΣΩΣΤΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ

Για το θέμα του καπνίσματος στα μαγαζιά, σχολίασε ότι «αυτή είναι μία  πονεμένη ιστορία… Είναι θετικό ότι δεν καπνίζουν τα νέα παιδιά. Έχει περάσει στη νοοτροπία κι αυτό το ακούω από πολλούς. Οι αντικαπνιστικοί έλεγχοι δεν είναι τόσο έντονοι όσο παλιότερα. Έχουν ατονήσει για πολλούς λόγους. Κι αυτό διότι δεν καπνίζουν στα μαγαζιά κι αυτός ήταν ο στόχος από την αρχή. Να περάσει σαν νοοτροπία στον κόσμο. Δεν μπορείς να έχεις όλη την ώρα έναν αστυφύλακα πάνω από το κεφάλι σου. Δεν μπορεί μία υπηρεσία να είναι παρούσα κάθε μέσα σε χιλιάδες καταστήματα. Πρέπει να περάσει σαν νοοτροπία. Πρέπει να γίνουμε όπως σε άλλα κράτη που δεν βγαίνει καμία υπηρεσία να γράψει. Θεωρείται δεδομένο ότι δεν καπνίζουν. Εμείς αλλάξαμε ως ένα βαθμό. Μακάρι να συνεχιστεί έτσι.

Το επικίνδυνο είναι ότι οι έλεγχοι έχουν ατονήσει αλλά όταν θα γίνει ο έλεγχος και κάποιος ξεθαρρέψει, θα πάρει το πρόστιμο το οποίο θα αθροιστεί με τα προηγούμενα χρόνια και μπορεί να φτάσει πάλι σε πολύ υψηλά ποσά και να κλείσει κάποιο κατάστημα. Ότι δεν γίνονται συχνοί έλεγχοι δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει νομοθεσία».

ΝΑ’Ι’ΛΟΝ

Για τα νάιλον που βάζουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος  για να μεγαλώσουν τους χώρους τους, είπε ότι «αυτή είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία. Αλλά σ’ αυτό ως Υγειονομικό δεν έχουμε κάποια άμεση σχέση. Είναι άλλου είδους παραβάσεις. Αυτοί οι κλειστοί χώροι δημιουργούν θέμα με το κάπνισμα. Μπορεί να τους θεωρούν υπαίθριους χώρους αλλά δεν είναι. Άρα υπάρχει κίνδυνος να υποστούν κυρώσεις από αυτό οι καταστηματάρχες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *