ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

«Πρέπει να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία μεταφοράς από και προς την Θάσο» τονίζει ο Δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ

Ο δήμαρχος  Θάσου κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ κλήθηκε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να τοποθετηθεί για τα δρομολόγια Καβάλας – Πρίνου, δηλαδή να καταθέσει την γνώμη του για τα δρομολόγια γενικότερα του νησιού. Ο ίδιος έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στα δρομολόγια Καβάλας – Πρίνου.

Όπως  τόνισε αρχικά «Ενώ μέχρι τώρα όλα αυτά τα χρόνια πηγαίναμε εμείς στο υπουργείο ή στέλναμε έγγραφα ζητώντας πάντα τα ίδια πράγματα, τώρα το υπουργείο με δική του πρωτοβουλία μάς ζητάει να καταθέσουμε τις απόψεις και τα αιτήματά μας», σημειώνει ο δήμαρχος».

Πρόσθεσε δε πως  «Ουσιαστικά, με το έγγραφο που απέστειλα, ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του υπουργείου Ναυτιλίας, κάνοντας μία σύνοψη ή ανακεφαλαίωση όλων των ζητημάτων που έθετα από το 2011 μέχρι σήμερα.  Κάποια ικανοποιούνταν κάποια όχι ή αργότερα τουλάχιστον. Με το σκεπτικό αυτό έδωσα έμφαση στη γραμμή Πρίνου-Καβάλας, στα δρομολόγια τα οποία πρέπει να εξυπηρετούν τους Θάσιους μαθητές του ΕΠΑΛ Χρυσουπόλεως, που πηγαινοέρχονται καθημερινά, στις διακομιδές του Κέντρου Υγείας, ένα επίσης πολύ σημαντικό ζήτημα και στην ανταπόκριση των δρομολογίων των φέρι- μπόουτ, με τις πτήσεις που έρχονται από την Αθήνα στο αεροδρόμιο της Καβάλας και εξυπηρετούν το νησί της Θάσου. Όλα μας τα αιτήματα τα γνωρίζουν. Και όλα αυτά τα γνωρίζουν καλά. 

Μάλιστα επειδή ήμουν παρών σε όλες τις συνεδριάσεις του ΣΑΣ, με ικανοποιεί που έρχεται το ίδιο το ίδιο το υπουργείο να συζητήσει μαζί μας τα θέματα αυτά. Είμαστε σε αναμονή να δούμε την ανταπόκριση που θα υπάρξει. Ίσως, ο νέος υπουργός, ο κ. Κουρουμπλής που έχει δείξει πολύ καλά δείγματα γραφής, ως υπουργός Εσωτερικών, να δει με ενδιαφέρον αυτά μας τα αιτήματα. Όσον αφορά τη γραμμή Πρίνου–Καβάλας και αντίστροφα, αυτό που ζητάμε είναι να μην ατονήσει. Εμείς δεν βάζουμε πλαφόν. Ούτε 4 ούτε τίποτε. Ζητάμε περισσότερα δρομολόγια που να εξυπηρετούν και τις απογευματινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα επί δώδεκα μήνες τον χρόνο. Αν ερωτηθώ σαν δήμαρχος, δεν θα πω να είναι μόνο τέσσερα σε καθημερινή βάση. Το ζήτημα είναι να κρατήσουμε τη γραμμή «ανοιχτή»

Κακώς λέγεται ότι αυτή η γραμμή εξυπηρετεί τη Νότια Θάσο. Εξυπηρετεί όλο το νησί, γιατί είναι η μοναδική γραμμή που το συνδέει με την Καβάλα. Φυσικά, είναι η γραμμή η οποία εξυπηρετεί και το Κέντρο Υγείας, χωρίς να χάνεις το ασθενοφόρο.  Έχει λοιπόν πολλά πλεονεκτήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Επειδή υπάρχει πληθώρα αιτημάτων που έχουν θέσει στο υπουργείο νησιωτικοί και παράκτιοι δήμοι, φαντάζομαι πως πριν ληφθούν κάποιες αποφάσεις θα πρέπει να περάσει εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να επεξεργαστούν όλα αυτά τα στοιχεία».

ΑΙΤΗΜΑ

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ ζητά επίσης, «όποια εταιρία δραστηριοποιείται στην γραμμή Κεραμωτής–Λιμένα, να εκτελεί υποχρεωτικά δρομολόγια και στην γραμμή του Πρίνου και να μην καταφεύγει σε διάφορα τεχνάσματα, προκειμένου να τα αποφύγει. Ταυτόχρονα, με τις ημέρες των δρομολογίων, να δηλώνουν και τις ημέρες επιφυλακής που θα καλύπτουν με τα πλοία τους το Κέντρο Υγείας Πρίνου. Για  να μην πέφτει ο πληθυσμός της Θάσου θύμα του ανταγωνισμού ή άλλων τεχνασμάτων,  θα πρέπει με νομοθετική ρύθμιση όλα τα παραπάνω να μπουν ως πλαίσιο  και να υποχρεώσουν τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στο μέλλον στο νησί να καλύπτουν την γραμμή του Πρίνου, όπως και τις ανάγκες επιφυλακής του ΕΚΑΒ για τις διακομιδές από το Κέντρο Υγείας στο νοσοκομείο Καβάλας».

 

 ΘΕΑΤΡΟ

 

Σχετικά με τον προγραμματισμό που υπάρχει για την εκτέλεση των έργων στο αρχαίο θέατρο  της Θάσου, στον Λιμένα, ο κ. Χατζηεμμανουήλ τόνισε  πως «έχει ολοκληρωθεί η πρώτη ενότητα, που ήταν πολύ σημαντική, απορροφώντας 1.800.000 ευρώ περίπου και πως τα χρήματα του νέου ΕΣΠΑ (περίπου 3,5 εκ) είναι εγκεκριμένα. Ομόφωνα εγκεκριμένη είναι και η μελέτη από το ΚΑΣ που προβλέπει αποκατάσταση με μάρμαρο της Θάσου το οποίο θα δωρίσουν οι μαρμαρολατόμοι του νησιού.

Εξάλλου βρίσκομαι  σε διαρκή επαφή με το υπουργείο Πολιτισμού, με τη νέα υπουργό, με τη γενική γραμματέα, όπως και με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όχι μόνο για την αναστήλωση του θεάτρου αλλά και για την προσπελασιμότητα και βελτίωση της δασικής οδού που το συνδέει από την πίσω πλευρά, ούτως ώστε να υπάρχει και πυροπροστασία και καλή πρόσβαση  για ΑμΕΑ.

 

Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το Φθινόπωρο. Δεν μπορούν όμως να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το πότε θα αποπερατωθούν.  Μιλάμε για ένα μνημείο και είναι πολλά τα θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψιν. Θα ήμουν ευτυχής αν το έργο παραδίδονταν μέσα σε δυο με δυόμιση χρόνια από σήμερα».

 

Σημείωσε μάλιστα ότι θα μετείχε και σε σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *