«Πρέπει να γίνουν σοβαρά βήματα στον τομέα της δασοπροστασίας και της πυρασφάλειας στην Θάσο» δηλώνει ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ζαφείρης Μυστακίδης
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Αν. Μακεδονίας έκανε ήδη έναν απολογισμό για τις φωτιές στην Θάσο. Ο πρόεδρος τους κ. Ζαφείρης Μυστακίδης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο όλο πόνημα του φορέα.
Αρχικά ανέφερε ότι «Όπως είναι γνωστό η δική μας αποστολή, ως σύμβουλος του κράτους είναι να δίδουμε συμβουλές έστω και σαν δυσάρεστες στιγμές, όπως ήταν αυτή η τεράστια οικολογική και πολυδιάστατη καταστροφή του νησιού. Κατ εμάς άλλωστε αυτό που συμβαίνει είναι κάτι που πρέπει να το δούμε πιο ψύχραιμα και θα πούμε και άλλα αργότερα.
Απλά προς το παρόν λέμε για ένα μεγάλο οικολογικό συμβάν που έδωσε μια τεράστια πληγή στην Θάσο με σπίτια, κτηνοτροφία και δάση να χάνονται. Αλλά αυτό που χρήζει άμεσης κρατικής αντιμετώπισης, είναι τα μέτρα που πρέπει να παρθούν από το επίσημο κράτος άμεσα. Άλλωστε χρονικά βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο, εμπρός μας είναι το φθινόπωρο με τις βροχές και τους ανέμους και όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν οι πυρκαγιές έχουν επηρεάσει το επιφανειακό στρώμα του εδάφους για αυτό και προκαλείται ένας αυξημένος κίνδυνος διάβρωσης του εδάφους.
Και επιπλέον αυτή η διάβρωση αποτρέπει την απορρόφηση του νερού και αυξάνεται ο κίνδυνος της πλημμύρας, Το ένα φέρνει το άλλο και φαίνεται ότι αναγκαίο τώρα περισσότερο από ποτέ, να γίνουν έργα αντιδιαβρωτικά προκειμένου άμεσα να αντιμετωπισθεί το ενδεχόμενο πρόβλημα».
ΜΕΛΕΤΕΣ
Σε ότι αφορά τις μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα στο νησί σημείωσε ότι «Καταρχήν έχουμε τον κατακερματισμό των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες, οι μελέτες θέλουν χρονικό διάστημα για να είναι σύννομες και το κράτος πρέπει να παρέμβει για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και οι μελέτες να προχωρήσουν γρήγορα ενώ σημαντικότερο όλων να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση του έργου.
Και ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας είπε ότι θα βοηθηθούν οι υπηρεσίες οικονομικά προκειμένου να γίνουν τα έργα για να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα που έτσι και αλλιώς το νησί αντιμετωπίζει εδώ και δύο χρόνια αρκετά έντονα.
Ευελπιστώ βέβαια ότι εκτός από αυτά που είπαμε θα έχουμε άμεσα πράξη και θα γίνουν όλα αυτά που πρέπει. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου και πρέπει να προλάβουμε τα κακά που έρχονται από τις πυρκαγιές.
Για αυτό και ζητάμε πυροπροστασία και για αυτό λέμε για έναν ενιαίο φορέα δασοπροστασίας του δασικού μας πλούτου. Ξοδεύονται πολύ περισσότερα χρήματα εν καιρώ κρίσης και το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε χρόνο έχουμε μια καταστροφή. Και αυτό πρέπει επιτέλους να το δούμε σοβαρά μια και πρέπει να μπουν προτεραιότητες. Πυρκαγιές θα έχουμε και στην Ελλάδα η δασοπυρόσβεση αυτή την στιγμή κοστίζει ετησίως σε κάθε πολίτη 22 ευρώ ενώ στις ΗΠΑ 5 δολάρια και 22 στον Καναδά. Άρα μιλάμε για κατασπατάληση του χρήματος που πολίτη που άγρια φορολογείται, δεν υπάρχει εξορθολογισμός, δεν υπάρχει αναγκαία και ικανή πυρανίχνευση που απαιτείται και το αποτέλεσμα είναι ακόμη και οι μικρές πυρκαγιές να εξελίσσονται σε καταστροφικές πυρκαγιές».
ΠΡΟΛΗΨΗ
Πρόσθεσε δε πως «Άρα η πρόληψη είναι αυτή που θα μας σώσει αν και στην Ελλάδα η πρόληψη είναι σε εμβρυακό στάδιο. Πραγματικά υπάρχει μια δαιδαλώδη διαδικασία και ο τοπικός Δασάρχης δεν έχει την ευθύνη της πυρόσβεσης. Δεν πρέπει ίσως να την έχει αλλά πρέπει να υπάρχει ένας ενιαίος φορέας που θα αναλάβει αυτό το έργο.
Και αυτό αφορά άπαντες και όχι μόνο το νησί της Θάσου μια και εκεί οι υπηρεσίες έκαναν το καλύτερο δυνατό. Βέβαια το νησί θα χρειασθεί χρήματα και ανθρώπους για να κάνουν όσα πρέπει.
Άμεσα χρειάζονται δράσεις και δεν φτάνουν μόνο τα χρήματα. Χρειάζεται και ανθρώπινο δυναμικό και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που πρέπει να δουν και οι τοπικοί βουλευτές και άπαντες οι αρμόδιοι.
Προσωπικά κάναμε μια πρώτη προσέγγιση στον χώρο και το ΓΕΩΤΕΕ έχει προχωρήσει στην σύσταση επιτροπής από συναδέλφους ώστε όλοι μαζί ανά ειδικότητα να κάνουμε μια πρόταση ολοκληρωμένη που πρέπει να γίνει».
ΔΙΑΒΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Καταληκτικά ανέφερε ότι «Τα μέτρα τώρα της διαβρωτικής προστασίας πρέπει να γίνουν άμεσα. Και θα δώσουμε οδηγίες για τον τρόπο που πρέπει να γίνει αυτό αλλά και θα προτείνουμε τρόπους δασοπυρόσβεσης. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ευρωπαϊκό κράτος και η δασοπυρόσβεση και η δασοπροστασία να είναι 100 χρόνια πίσω
Έχω μελέτες και στατιστικά και βλέπω ότι το πρόβλημα διαιωνίζεται στην Ελλάδα. Και οι πριν και οι νυν δεν έκαναν αυτό που πρέπει ώστε να κάνουν τομές, όπως οι δασικοί χάρτες που θεσμοθετήθηκαν από το 1978 τελικά βρέθηκαν στο στόχαστρο επειδή θα κατεδείκνυαν αυθαιρεσίες και παρατυπίες και θα έφερνε ίσως αντιμέτωπο το κράτος με ένα κομμάτι της κοινωνίας που δουλεύει με την ανοχή κάποιων και αυθαιρετεί, Επιτέλους ας σταματήσει αυτό και ας κάνουμε και εμείς πράξη ορισμένα από τα καλά που ακολουθούν οι άλλοι».