«Πρέπει με ίσους όρους με τις τράπεζες να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου» τονίζει ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου  Μάρκος Δέμπας

Για τα κόκκινα δάνεια και την ρύθμιση τους ενημέρωσε τους επιχειρηματίες της Καβάλας ο Διευθυντής της Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους κ. Μαστοράκης. Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα πλην όμως υποστήριξε ότι  εξαιρεί αρκετούς επιχειρηματίες από την σχετική ρύθμιση.

Όπως τόνισε αρχικά «Καταρχάς μας δόθηκε η ευκαιρία να έχουμε μια ενημέρωση στα γραφεία και στην αίθουσα του Επιμελητηρίου της Καβάλας για ένα νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε λίγες ημέρες πριν το Πάσχα στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου μας και σύμφωνα με αυτά που μας είπε ο διευθυντής του γραφείου, ευελπιστεί μετά από δέκα περίπου να ψηφισθεί από τη Βουλή. Βέβαια μετά από τρεις μήνες περίπου αναμένουμε να αρχίσει και  η εφαρμογή του νομοσχεδίου.

Κάποια βασικά σημεία λοιπόν του νέου νομοσχεδίου αλλά και κάποιες διαφοροποιήσεις που έχει σχετικά με παλαιότερες προσπάθειες που έγιναν για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων ήταν αυτά που ακούσαμε στην συνάντηση στο Επιμελητήριο.

Και μιλάμε για τα κόκκινα δάνεια, την θηλιά ουσιαστικά όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών όπου πλέον τα νούμερα τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς   και πλέον η κάθε κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσει το όλο πρόβλημα».

ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΑ

Σύμφωνα με τον κ. Δέμπα σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχουν κάποια θετικά σημεία πλέον, υπάρχουν σημεία που θα πρέπει να βελτιωθούν. «Υπάρχουν βέβαια και αναπάντητα σημεία σε ό,τι αφορά την εφαρμογή αυτού του νέου νομοσχεδίου. Γενικά αυτό που φαίνεται είναι ότι περίπου 400 χιλιάδες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ενταχθούν στην ρύθμιση εφόσον ξεκινήσει η διαδικασίας εντός αυτής.

Βέβαια αυτό που παρατηρούμε είναι ότι ένα μεγάλο μέρος μένει εκτός αυτής της ρύθμισης και της δυνατότητας και φυσικά στο ερώτημα που κάναμε, θα αναμένουμε πως θα αντιμετωπισθεί αυτή η κατάσταση».

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Το νέο νομοσχέδιο όπως έκανε γνωστό ο κ. Δέμπας δίδει αρκετά εργαλεία στον επιχειρηματία να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία.  «Αλλά  εμείς δυστυχώς αισθανόμαστε πολύ κουμπωμένοι με το πώς θα αντιδράσουν κυρίως οι τράπεζες που έχουν τα εγγυημένα δάνεια. Αυτές οι τράπεζες για ποιο λόγο να έρθουν στο τραπέζι τις συζήτησης; Οι τράπεζες όταν έχουν εγγυήσεις του ίδιου του επιχειρηματία, είτε αυτές λέγονται προσημειώσεις, είτε ακίνητα, για ποιο λόγο να υποκύψουν σε μια τέτοια διαπραγμάτευση. Άρα θα πρέπει να μπει λίγο νερό στο κρασί για  τις τράπεζες ώστε και αυτές με την σειρά τους να μπουν με ουσία στο τραπέζι της όποιας διαπραγμάτευσης.

Και όσες επιχειρήσεις μπορούν να είναι βιώσιμες μέσα από αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο που θα παρουσιασθεί να μπορέσουν να έχουν και κούρεμα του χρέους είτε ένα καλύτερο επιτόκιο και μια επιμήκυνση των δανείων.

Αρκετές χιλιάδες επιχειρήσεις – όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής δεδομένα – δεν θα μπορέσουν να μπουν μέσα στην ρύθμιση. Ένα δεύτερο όμως ζήτημα που επίσης μας απασχολεί είναι ότι από αυτές τις υποθέσεις των επιχειρήσεων που πιθανόν θα ξεκινήσουν τη διαδικασία,  ένα πολύ μεγάλο νούμερο θα καταλήξει στα δικαστήρια.

 

Θα είναι δηλαδή η τάση και η στάση κυρίως των Τραπεζών αλλά και του Δημοσίου τέτοια που δεν θα καταλήγει κάπου αυτός ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Γιατί από ό,τι φαίνεται μέσα στο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν τρόποι πίεσης για να δούμε πως θα καθίσουμε όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι για να βρούμε μια κάποια λύση.

Αυτά είναι τα τρωτά σημεία τα οποία μας φοβίζουν. Γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες οι οποίες αν δεν οδηγήσουν κάπου εμάς θα μας φέρουν πάλι στα Δικαστήρια».

ΔΡΑΜΑ

Τέλος ο ίδιος εξήγησε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει στη Δράμα η συνέλευση στις 8-9 Μαΐου η συνεδρίαση των Επιμελητηρίων.  «Ένα από τα βασικά θέματα είναι οι δυσκολίες των επιχειρήσεων ενώ θα περιμένουμε και κάποιο επίσημο άτομο της κυβέρνησης  αρμόδιο για τα θέματα των Επιμελητηρίων για να δούμε που έχει καταλήξει αυτό το περίφημο νομοσχέδιο περί ανανέωσης των επιμελητηριακών θεμάτων. Νομίζω ότι θα τεθεί και θέμα εκλογών. Μιλάμε αρχικά για το Νοέμβριο του 2017 αλλά κάπου έχει σταματήσει η όλη συζήτηση και δεν ξέρω τι θα γίνει στην συνέχεια» κατέληξε ο ίδιος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση