ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Πολύ καλά τα αποτελέσματα της αιμοδοσίας από τον Σύλλογος  Εθελοντών Αιμοδοτών  « Στέλλα Μανωλά -Κούρτη»

Μάκης Παπαδόπουλος
Χαράλαμπος Χρυσανίδης
Αλέξης Πολίτης Βίλλυ Κονδυλίδου
Κίμων Παπαδόπουλος Χρήστος Γάκης
Θόδωρος Μαρκόπουλος
Έφη Βαλίλα

Σε εξαιρετικά επίπεδα κυμάνθηκε χθες το μεσημέρι η πρώτη μέρα της αιμοδοσίας του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών-Δωρητών Οργάνων Σώματος «Στέλλα Μανωλά-Κούρτη» που έγινε και θα συνεχίσει να γίνεται και αύριο  από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Καβάλας. Την πρώτη μέρα συγκεντρώθηκαν περίπου 80-90 φιάλες αίματος σύμφωνα με όσα μας δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ Γιάννης Παπαζωγράφος.

«Είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε όποιους θέλουν να μάθουν περισσότερα πράγματα για την αιμοδοσία και ότι τους αφορά, να λύσουμε απορίες, να συζητήσουμε και να αιμοδοτήσουν  για τον πάσχοντα συνάνθρωπο τους καθώς και για την ανάγκη αυτάρκειας σε αίμα στην Ελλάδα.                 Οι αιμοληψίες έγιναν σε συνεργασία με  άλλες 12 Ομάδες Εθελοντών Αιμοδοτών.

Για την σημερινή ημέρα η ροή ήταν πολύ ικανοποιητική και ελπίζουμε την επόμενη μέρα να είναι ακόμα καλύτερη. Προσπαθούμε για την εθελοντική αιμοδοσία, γιατί πιστεύουμε πως το αίμα είναι ζωή , γιατί χωρίς το αίμα δεν υπάρχουμε.

Υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποι μας που δεν έχουν την δυνατότητα να αιμοδοτήσουν, αυτοί τι θα κάνουν χωρίς αίμα; Μάλιστα ο κ Παπαζωγράφος μας είπε ότι η υπήρχε προσέλευση 128 ατόμων για αιμοδοσία που  όμως δεν μπόρεσαν να δώσουν αίμα λόγω διαφόρων προβλημάτων υγείας. Έτσι ο αριθμός μειώθηκε, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως κάθε φορά υπάρχει όλο και μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου. Και οι ίδιοι μας άλλωστε αν χρειαστούμε αίμα που θα βρούμε αν κάποιοι δεν αιμοδοτούν για λογαριασμό των υπολοίπων;

Είμαστε δίπλα στον κόσμο για να ενημερώσουμε ανθρώπους που διστάζουν να αιμοδοτήσουν για διάφορους λόγους  και να τους κάμψουμε όσους δισταγμούς έχουν».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Προχθές σε συνέντευξη τύπου, ο  πρόεδρος του Συλλόγου κ.  Γιάννης Παπαζωγράφος, έκανε  αναφορά στα στοιχεία που δόθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας που κάνουν λόγο για μέγιστη συμβολή των αιμοδοτών στην Καβάλα τα δύο τελευταία χρόνια,.

Οι αριθμοί που δόθηκαν ως στοιχεία είναι εντυπωσιακοί και μιλούν για μεγάλο αριθμό μονάδων στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας που έφτασαν τις 6.788 από τις οποίες προσφέρθηκαν 4.129, ένα ποσοστό 60,83%, ενώ από συγγενείς και φίλους των ασθενών δόθηκαν 2.659 μονάδες αίματος που αγγίζουν το ποσοστό του 39.71%. Το 2014 σε όλη την χώρα χρειάστηκαν τα νοσοκομεία 585.855 μονάδες αίματος από εθελοντές που ήταν 312.994 εκ των οποίων το 53,43% ήταν εθελοντές.

Όπως δήλωσε ο κ Παπαζωγράφος  «Είμαστε μια ανάσα από το να συμπληρώσουμε τα 2/3 του στόχου μας, που είναι η αυτάρκεια σε εθελοντικά προσφερόμενες μονάδες. Μας περισσεύει το 1/3, η πιο δύσκολη ανηφόρα και πρέπει να εντείνουμε προσπάθειες μας. Οι ομάδες που μας στηρίζουν έγιναν 12 και οι τάσεις είναι αυξητικές. Στις αιμοληψίες θα υπάρχει τηλεοπτικό συνεργείο του ΣΚΑΙ και θα υποστηρίζεται από την εταιρία εμφιαλώσεων νερού «Βίκος».

Παράλληλα, μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες του συλλόγου σε συνεργασία με το σύνδεσμο συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών Α.Μ.Θ. βρισκόμαστε μια ανάσα πριν τη δημιουργία συλλόγου και στη Δράμα, ένας στόχος πολλών ετών. Επίσης στο διήμερο αιμοληψιών θα γίνεται ενημέρωση, αλλά και συλλογή υλικού για εθελοντές δότες μυελού των οστών, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το σύλλογο «Όραμα Ελπίδας».

Ο κ Παπαζωγράφος ευχαρίστησε το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας που πάντα είναι αρωγός σε κάθε αιμοληψία έστω και αν διαθέτει λιγοστό προσωπικό , την  20η Τεθωρακισμένη Μεραρχία και στρατηγό διοικητή της για παροχή της Λ.Α.Φ.Κ., τους χορηγούς, όπως επίσης και τον καλλιτέχνη ζωγράφο κ Βαρβέρη Ρωμύλο που φιλοτέχνησε την αφίσα των αιμοληψιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *