Πολύγνωτος Βαγής: Ο μεγάλος γλύπτης της Θάσου

Στις 14 Μαΐου του 1965 η γη της Θάσου σκέπαζε την σορό του μεγάλου γλύπτη Πολύγνωτου Βαγή. Ποιος ήταν όμως ο Πολύγνωτος Βαγής; Πώς το διάβα του χρόνου μας κάνει να ξεχνούμε σημαντικά πρόσωπα και γεγονότα ; Ποιά η σχέση με την Καβάλα; Που βρίσκονται τα έργα του Βαγή;

Ας ξετυλίξουμε το «κουβάρι» της ιστορίας του ανθρώπου αυτού που είχε γεννηθεί στην Ποταμιά της Θάσου στις 14 Ιανουαρίου 1894 και πέθανε το 1965 στη Νέα Υόρκη.

Ο πατέρας του Γεώργιος Βαγής, ήταν μαραγκός και ξυλογλύπτης, η μητέρα του ήταν η Αγγελική Υδραίου που καταγόταν από γνωστή οικογένεια ναυτικών της Ύδρας.

Έζησε και μεγαλούργησε στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε την τέχνη της γλυπτικής. Στην Ελλάδα, εκτός από την συλλογή , που έχει στην κατοχή του ο Δήμος Καβάλας , υπάρχουν ορισμένα αντιπροσωπευτικά έργα του στην Εθνική Πινακοθήκη που προέρχονται από το ίδιο κληροδότημα.

Το 1963 μετά από πολλά χρόνια απουσίας του στις Η.Π.Α. επισκέπτεται τη γενέτειρά του, τη Θάσο αλλά και την Καβάλα που υπεραγαπούσε . Σε πολύ μεγάλη ηλικία παντρεύεται την Σύλβια, που καταγόταν από την Αμερική. Όμως δεν προλαβαίνουν να χαρούν το γάμο τους και σε ένα δυστύχημα πεθαίνει η Σύλβια χωρίς να αποκτήσουν παιδιά.

Το 1965 στις 15 Μαρτίου , ο Πολύγνωτος Βαγής πεθαίνει στο νοσοκομείο των Απομάχων της Νέας Υόρκης. Τα περισσότερα έργα του, τα κληροδοτεί στον Δήμο Καβάλας και στην κοινότητα Ποταμιάς Θάσου. Η σορός του μεταφέρεται ακτοπλοϊκώς στον Πειραιά και στη συνέχεια σιδηροδρομικός στην Δράμα , με εντολή της Κυβέρνησης αποδίδονται τιμές. Το ίδιο γίνεται και στην Καβάλα όπου η σορός του τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ

Τα έργα σήμερα του παρουσιάζονται σε πολλά Μουσεία, κυρίως των Η.Π.Α. όπως στο Μουσείο Μπρούκλιν, στο Μουσείο WHITNEY στη Νέα Υόρκη, στο Μουσείο Τέχνης του Τολέδο στο Οχάιο, στο Μουσείο του Τελ-Αβίβ στο Ισραήλ. Στην Καβάλα η συλλογή έργων του Πολύγνωτου Βαγή βρίσκεται στην Δημοτική Καπναποθήκη και σύντομα θα παρουσιαστεί και πάλι στο κοινό.

Από το 1986 και μέχρι το 2010 παρουσιάζονταν στο Δημοτικό Μουσείο Καβάλας στο κτίριο επί της οδού Φιλίππου. Στην γενέτειρα του στην Θάσο υπάρχει στην Ποταμιά το Μουσείο «Π. Βαγή».

Η Ποταμιά , που ήταν η πατρίδα του μεγάλου γλύπτη Π. Βαγή από τον Αύγουστο του 1981 λειτουργεί μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του , εκεί εκτίθενται 98 έργα γλυπτικής και 15 ζωγραφικοί πίνακες της περιόδου 1920-1960.

ΟΜΟΦΩΝΑ

Το σωτήριο έτος 1959 τον μήνα Ιανουάριο το κοινοτικό συμβούλιο Θάσου αποφασίζει ομόφωνα να τιμήσει τον Θάσιο γλύπτη Πολύγνωτο Βαγή που διαπρέπει την εποχή εκείνη στην Αμερική. Εκδίδει ψήφισμα και ονομάζει τη νησίδα απέναντι από την ακτή της Μακριαμμου σε “νησίδα Πολύγνωτου Βαγη ” αναφέροντας μάλιστα ότι θα χαράξει σε βράχο το όνομα του τιμηθέντος.

Πάνω στην βραχονησίδα υπάρχει η ονοματοδοσία, όπως μας πληροφορεί από την Γερμανία , ο Σωτήρης Ξώγνος.

Με αφορμή αυτή την ιστορική επισήμανση ο Παναγιώτης Χατζηεμμανουήλ μας είπε: «ότι ο Σταύρος Χαρισιάδης ήταν ο Πρόεδρος που έφερε το νερό στον Λιμένα. Πιο μπροστά υπήρχαν σε όλο το χωριό λίγες βρύσες και κουβαλούσαμε το νερό με τις στάμνες. Το 1964 η κοινότητα έγινε Δήμος Θάσου επί κεφαλής των τριών συνδυασμών ήταν οι Σταύρος Χαρισιάδης , Δημήτριος Σούλτος και Νίκος Χαριτόπουλος. Νικητής των εκλογών και πρώτος Δήμαρχος Θάσου (Λιμένα) ήταν ο Τάκης Σούλτος» .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.