«Πολλές οι αιτίες που οδηγούν σε αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων» εξηγεί ο  Ξενοφών Κροκίδης

Η τελευταία περίπτωση με την περιπέτεια υγείας του βουλευτή κ. Πλεύρη έφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα που υπάρχει στον τομέα της υγείας όπου από μία απλή επέμβαση πολλές φορές υπάρχει ακόμη και τραγική κατάληξη για τους ασθενείς όπως έγινε και προσφάτως με μία γυναίκα στην Ζάκυνθο.  Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Ξενοφών Κροκίδης έκανε σχετικές δηλώσεις.

Όπως τόνισε αρχικά «Με αφορμή την περιπέτεια του κ. Πλεύρη ήρθε στην επιφάνεια ένα χρόνιο πρόβλημα, που ουσιαστικά αποτελεί καθημερινότητα για τα ελληνικά νοσοκομεία μια και ακόμη και σε παγκόσμια κλίμακα υπάρχει θέμα με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Φυσικά στην Ελλάδα το θέμα έχει εξίσου τραγικές διαστάσεις.

Πρώτα από όλα όταν μιλάμε για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις εννοούμε εκείνες τις λοιμώξεις που έρχονται μέσα σε ιδρύματα, σε νοσοκομεία, σε γηροκομεία και αποκτήθηκαν μετά την εισαγωγή ενός ασθενούς, ακόμη κι 20 – 25 ημέρες μετά μια εγχείρηση μπορεί ένα ασθενής να εμφανίσει πυρετό και αυτός να εννοηθεί ως ενδονοσοκομειακός πυρετός.

Βέβαια οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν σε ουρολοιμώξεις, γιατί πολλούς από τους αρρώστους που έρχονται στο νοσοκομείο, είτε χρειάζεται είτε όχι τόσο πολύ τους τοποθετούν καθετήρα. Άλλες λοιμώξεις είναι αυτές που σχετίζονται με παρεμβάσεις ή αλλιώς χειρουργικού πεδίου παρεμβάσεις, ενώ έχουμε και κυκλοφορία βακτηρίου που μπορεί να προκαλέσει κάποια λοίμωξη.

Επίσης μπορεί να έχουμε και ενδονοσοκομειακή πνευμονία, δηλαδή πνευμονία που να αποκτήθηκε μέσα στο νοσοκομείο και κανείς είτε είναι είτε όχι διασωληνωμένος μπορεί να έχει πρόβλημα».

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο κ. Κροκίδης πρόσθεσε πως «Περίπου 4 εκ. ασθενείς σε όλη την Ε.Ε. υπολογίζεται ότι εντοπίζονται με τέτοιου είδους λοιμώξεις. Βέβαια τις τελευταίες 10ετίες έχουμε περισσότερα κρούσματα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον ζούμε περισσότερο όπως επίσης και στο ό,τι σε μεγάλες ηλικίες γίνονται επεμβάσεις, κάτι που δεν συνηθίζονταν και πολύ πριν.

Επίσης στην Ελλάδα και μόνο μεγάλο ρόλο σε αυτή την εξέλιξη παίζει η χρήση αντιβιοτικών.

Διότι 160 είδη αντιβιοτικών χρησιμοποιούνται στην χώρα μας και σε όλα αυτά 3000 συνάνθρωποι μας χάνουν την μάχη λόγω των λοιμώξεων όταν σε όλη την Ε.Ε. είναι περί τις 40 χιλιάδες αυτοί που χάνουν την ζωή τους από τον ίδιο λόγο.

Το ίδιο και με την ένταξη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)  μπορεί κάποιος να απειληθεί με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και να επιδεινωθεί η κατάστασή του λόγω της χρήσης των αντιβιοτικών που είναι πολύ υψηλή. Έτσι   αυτό το γνωρίζουν και οι εταίροι μας στην Ε.Ε. και όταν ένας Έλληνας πάει να χειρουργηθεί στο εξωτερικό αμέσως εκεί θα κάνει τις εξειδικευμένες παρεμβάσεις. Βέβαια είναι σημαντικό να πούμε ότι πρέπει να γίνονται εντός οι παρεμβάσεις μια και στην Ελλάδα στην ογκολογία και πολλές ειδικότητες είναι κορυφαίες».

ΥΓΙΕΙΝΗ ΧΕΡΙΩΝ

Σύμφωνα με τον κ. Κροκίδη «Για να προλάβουμε όλες τις λοιμώξεις το άλφα και το ωμέγα είναι η υγιεινή των χεριών και ο καθαρισμός μετά από κάθε επαφή με την ασθενή. Υπολογίζεται ότι το 40% των λοιμώξεων προέρχεται από αυτές τις αιτίες. Και μεγάλο ρόλο φυσικά παίζει και η καθαριότητα , η απολύμανση μια και οι νοσηλευτές και οι γιατροί κάνουν καθαρισμό χεριών αλλά το προσωπικό πρέπει να φροντίζει για την καθαριότητα του κτηρίου. Για αυτό και φαίνεται η έλλειψη προσωπικού σε αυτό τον τομέα και μάλιστα επιδιώκουμε σε αυτές τι ς μονάδες να έχουμε μόνιμο προσωπικό προκειμένου να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει.

Επίσης μεγάλο ρόλο παίζει και ο εμβολιασμός. Ανακοινώθηκε τις τελευταίες ημέρες και ο πρώτος νεκρός από τη γρίπη την εποχική και όλοι καταλαβαίνομε π0όσο μεγάλη σημασία έχει ο εμβολιασμός.

Οι περισσότεροι που μπαίνουν στην ΜΕΘ και χάνουν την μάχη δεν έχει εμβολιασθεί από τη γρίπη και από τον πνευμονόκοκκο.

Αν γίνει άμεσα η διάγνωση δεν είναι όλα εύκολα. Γιατί το μικρόβιο που μπορεί να απομονωθεί να είναι δύσκολο να καφθεί από πολλές ποικιλίες αντιβιοτικών και να είναι τόσο ανθεκτικό που δεν μπορούμε να το καταπολεμήσουμε με τα υπάρχοντα αντιβιοτικά.

Και από την άλλη, θα το πω, οι εταιρίες που βγάζουν αντιβιοτικά δεν κάνουν και πολλές προσπάθειες να μας δώσουν νέα είδη αντιβιοτικών που θα κάνουν καλό στον τομέα αυτό και αυτοί βγάζουν ένα φάρμακο που θα είναι για την πίεση, για το διαβήτη και θα έχει μεγάλη κίνηση.

Γι α αυτό και δεν μπαίνουν στην κυκλοφορία νέα αντιβιοτικά που θα μας ωφελήσουν. Για αυτό και εμείς οι γιατροί πρέπει να χρησιμοποιούμε τα αντιβιοτικά με σύνεση, εκεί που πρέπει, να τα δώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον ασθενή μας

Από την άλλη δεν μπορούμε να πούμε ότι στον ελληνικό χώρο υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση φαρμάκων και ελέω κρίσης. Με την ένδεια προσωπικού όμως στα δημόσια νοσοκομεία και με την πολλή δουλειά ίσως να υπάρχει κάποια κίνηση αυξημένη, όχι όμως ότι δεν εργάζονται σωστά οι άνθρωποι και δεν προσφέρουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο Δεν υπάρχει καμία μελέτη. Εμείς όλοι παίρνουμε τα μέτρα μας και δη στις ΜΕΘ και φροντίζομε για την καθαριότητα αλλά ως εκεί. Άλλοι είναι οι λόγοι που φέρουν αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *