ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Πολλά τα προβλήματα των επιχειρήσεων με την Πολεοδομία καθώς οι πολεοδομικές άδειες που εκδίδονται είναι πολύ λίγες

Πολλά είναι τα προβλήματα των επιχειρήσεων με την Πολεοδομία καθώς οι πολεοδομικές άδειες που εκδίδονται είναι πολύ λίγες. Μάλιστα το Επιμελητήριο Καβάλας  με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιαννακίδη ζητά την παράταση στην προθεσμία   υποβολής των αιτημάτων υποβολής χρηματοδότησης  στα προγράμματα ΕΣΠΑ. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας εξέφρασε σε δηλώσεις του τον προβληματισμό του.

Συγκεκριμένα είπε ότι «πλέον μέσα στα προγράμματα ΕΣΠΑ, για να δείξουν ότι τα έργα είναι σε εξέλιξη, δεν είναι στάσιμα και άρα δεν κινδυνεύουν να απενταχθούν, υπάρχει όρος που λέει ότι το 30% του συγκεκριμένου προϋπολογισμού του έργου θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί μέσα στον πρώτο χρόνο από την έγκρισή του. Εμείς έχουμε εδώ το παράδοξο στις υπηρεσίες μας, να έχουμε καθυστερήσεις που ξεπερνούν τον έναν χρόνο στην έκδοση των αδειών από την πολεοδομία κι όχι μόνο για τα τουριστικά καταλύματα που πολλές φορές η καθυστέρηση ξεπερνά τα δύο χρόνια. Μας ήρθε στο Επιμελητήριο το τελευταίο διάστημα, επειδή μέχρι το τέλος Μαρτίου είναι που θα πρέπει οι επιχειρήσεις μας να υποβάλλου τα αιτήματα του 30% της ενδιάμεσης πληρωμής Αλλά πώς μπορεί να εξυπηρετηθεί ένα κτήριο, μία ανακατασκευή ή οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση στην οικοδομή του, όταν ένας δεν έχει την εγκεκριμένη άδεια από την πολεοδομία.  Αυτό ζητάμε στον κ. υφυπουργό. Τουλάχιστον για την ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η δική μας περιοχή και τουλάχιστον θα ασκήσουμε πίεση γι’ αυτά τα σχέδια που καθυστερούν όχι εξαιτίας του επενδυτή αλλά εξαιτίας των υπηρεσιών. Να υπάρξει μία μέριμνα και να μην αδικηθούν αυτοί οι άνθρωποι σχέση με κάποιες άλλες περιοχές».

400 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρόσθεσε δε πως «Στα τελευταία προγράμματα, από το 2016 και μετά, τουλάχιστον για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ενταχθεί σ’ αυτά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τουριστικά καταλύματα, ξεπερνούν τις 400. Δεν έχουν και οι 400 το πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον 10-12 επιχειρήσεις έχουν δηλώσει ότι έχουν αυτό το θέμα. Υπάρχει εντολή στις υπηρεσίες ότι όσα προγράμματα είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ να έχουν κάποια προτεραιότητα αλλά όταν υπάρχει ένα άτομο, τα προβλήματα δυσκολεύουν. Ήρθε στη ζωή μας η ηλεκτρονική έκδοση των πολεοδομικών αδειών αλλά δεν είναι για όλες τις περιπτώσεις. Εκεί υπάρχει δύσκολη γραφειοκρατική διαδικασία. Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, για μεγάλα επενδυτικά σχέδια, για σχέδια που έχουν μία άλλα διαδικασία. Ακόμη και για τα απλά, βέβαια, ο ανθρώπινος παράγοντας πρέπει να δώσει το πράσινο φως αυτής της ηλεκτρονικής διαδικασίας. Για κάποιες περιπτώσεις έχει βελτιωθεί το κλίμα έκδοσης αδειών αλλά για κάποιες άλλες όχι. Το θέμα είναι να μην χαθούν αυτά τα επενδυτικά σχέδια, να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ.

Ο υφυπουργός γνωρίζει το πρόβλημα και μ’ αυτήν την επιστολή προσπαθούμε να το αναδείξουμε ακόμη περισσότερο και σε μία δημόσια εικόνα και προβολή. Το θέτουμε σαν πρόβλημα τουλάχιστον εδώ και ένα εξάμηνο. Το θέμα της παράτασης έστω και της ολιγόμηνης θα μπορέσει αν βοηθήσει τις επιχειρήσεις. Για μας είναι ένα θέμα πιο πιεστικό κι ελπίζουμε να δοθεί μία ακόμη παράταση».

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Για το Βιοτεχνικό Πάρκο είπε ότι «υπάρχει κινητικότητα. Δεν έχει μείνει στάσιμο το ζήτημα. Το τελευταίο διάστημα η Περιφέρεια και οικονομικές υπηρεσίες ζήτησαν και πήραν τα πιο πρόσφατα επικαιροποιημένα στοιχεία. Έχουμε φτάσει στο επίπεδο διαδικαστικό- γραφειοκρατικό για να φτάσουμε και στην επίτροπο να δούμε τι άλλα χαρτιά και αποφάσεις θα χρειαστεί. Είναι ένα θέμα που η Περιφέρεια από την πλευρά της λέει ότι εμείς έχουμε ένα ποσό διαθέσιμο. Θα πρέπει να συζητηθεί και το θέμα των άλλων δύο εταίρων. Εμείς θέλουμε λύση του ζητήματος, να λειτουργήσει το Βιοτεχνικό Πάρκο, να οριστεί ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα αναλάβει τις τύχες του κι από ‘κει και πέρα, το λιγότερο που μας αφορά είναι τα ποσοστά. Θέλουμε να βρεθούν τα χρήματα και η λύση για να μπορέσει οποιοσδήποτε να αναλάβει μία καθαρή εταιρεία σαν Δ.Σ.».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *