Κύριο άρθροΠολιτική

Πολλά είναι τα προβλήματα των περιφερειακών δήμων όπως δηλώνει η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα  Τσανάκα

Πολλά είναι τα προβλήματα των περιφερειακών δήμων όπως δηλώνει η δήμαρχος Καβάλας κ. Τσανάκα. Ένα από τα μεγαλύτερα αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ την Δευτέρα η κ. Τσανάκα συμμετείχε σε μία σύσκεψη στην Κομοτηνή της ΔΙΑΜΑΘ για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Όπως ανέφερε «Είναι γεγονός και αυτό πρέπει να το τονίσω ευθύς εξαρχής ότι οι μεγάλοι Δήμοι δεν γνωρίζουν καθόλου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε καθημερινό επίπεδο οι μικροί και περιφερειακοί δήμοι.

Ποιος να ξέρει τι σημαίνει διαχείριση απορριμμάτων…. Για την Αθήνα ο Δήμαρχος δεν τρέχει. Τρέχουν τα υπουργεία για το Δήμο. Εδώ όμως, πρέπει εμείς να τρέξουμε, πρέπει να παλέψουμε με τις προθεσμίες, άσχετα αν η ευρωπαϊκή οδηγία βγήκε το 1998 και έπρεπε εδώ και 20 χρόνια οι Δήμοι να φροντίσουν να φτιάξουν αυτά που έπρεπε να φτιάξουν…

Για αυτό λέω ότι ζηλεύω το Δήμο Σερρών που δεν έχει να κάνει κάτι και είναι όλα έτοιμα με την τελευταία 10ετία να έχει τελειώσει και με τα σκουπίδια και με τα αδέσποτα σκυλιά».

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πρόσθεσε δε πως «Εμείς σήμερα έχουμε ακόμη θέματα. Ήρθαν από την ΠΕΔ και μας ενημέρωσαν για τα Πράσινα Σημεία όπου θα συγκεντρώνονται τα ανακυκλώσιμα υλικά. Ενώ ξέραμε για τους ΧΥΤΥ,  ξεχάσαμε τα Πράσινα Σημεία. Και αυτό είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει ώστε ο πολίτης να κάνει διαλογή στην πηγή.

Πράσινα Σημεία που πρέπει να προλάβουμε. Σκέφτομαι ένα στις παρυφές του Δήμου Καβάλας για να έρχονται όλοι και να έχουμε εκεί όλους τους κάδους και όλα τα απορρίμματα.

Εγώ επιθυμώ ένα Πράσινο Σημείο κινητό, που θα πηγαίνει κάθε εβδομάδα σε ένα άλλο σημείο. Για να μην κατεβάζουν οι δημότες μας τα απορρίμματα μόνοι τους αλλά να πηγαίνει η μονάδα κοντά τους.

Επίσης είδαμε και το θέμα της μελέτης της μονάδας  ταφής απορριμμάτων και κερδίζουμε χρόνο και χρήμα για να κάνουμε μονάδα ταφής που είναι επίσης απαραίτητη. Επίσης μιλάμε και για την χρηματοδότηση του ΧΥΤΑ Καβάλας όπου είμαστε σε συνομιλίες με την Περιφέρεια. Μιλήσαμε και με τη ΔΙΑΜΑΘ ενώ για την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων θα χρειαστούμε 20 εκ ενώ για τον ΧΥΤΑ θέλουμε 8 εκ. ευρώ. Δηλαδή θα έχουμε μια μονάδα ακόμη ενώ μιλάμε για ιστορίες παλιές. Όσο για τον ΧΥΤΑ μας δεν είναι μια ωρολογιακή βόμβα. Για αυτό και ο  δημοτικός σύμβουλος κ. Βέρρος μιλάει για μια ανοικτή βόμβα.

Μιλάμε για υποχρέωση να κλείσουμε τον παλιό ΧΥΤΑ και στο νέο να μπαίνουν πολύ λιγότερα σκουπίδια. Εγώ εκτιμώ ότι σε δέκα χρόνια ίσως και να έχουμε νέο ΧΥΤΑ». Παράλληλα η δήμαρχος έκανε λόγο   για μια σημαντική καθυστέρηση σε κάθε βήμα και σε κάθε σχεδιασμό της διοίκησης.

Η ίδια έκανε λόγο  για εγκληματική καθυστέρηση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων..

ΠΑΛΕΥΟΥΝ

«Σέρρες, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη έχουν τελειώσει με αυτό το θέμα Της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ άλλοι Δήμοι επίσης παλεύουν με τον φάκελο των απορριμμάτων. Και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα μπουν ιδιώτες  που θα αναλάβουν την διαχείριση των απορριμμάτων ενώ όπως φαίνεται θα προχωρήσει ο ιδιώτης στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας στο κομμάτι της καθαριότητας…» σημείωσε χαρακτηριστικά. Και αναρωτήθηκε  «Πως θα καθαρίσουμε στο Δημοτικό Ωδείο αν δεν μπορούμε να προσλάβουμε  άτομα; Σιγά σιγά εκεί πάμε, δηλαδή να αναθέσουμε την καθαριότητα στο Ωδείο σε ιδιώτη. Για να προσλάβω  έναν μαραγκό και έναν σιδερά θα πρέπει να κάνω απευθείας ανάθεση.

Όταν το τελευταίο μήνα ο εισαγγελέας κάλεσε τους τρεις αποκεντρωμένους που έβαλαν μια υπογραφή για να πάρουμε εμείς οι δήμοι κόσμο να δουλέψει, ποιος υπάλληλος από εδώ και πέρα θα βάλει την υπογραφή του για να  εγκριθούν προσλήψεις; Εκτός και αν έχει λεφτά και χρόνο για να ξοδέψει στα δικαστήρια.

Και από την άλλη δεν είδα καμία προκήρυξη για ΑΣΕΠ για προσλήψεις στην καθαριότητα των Δήμων. Οι συμβάσεις τελείωσαν και τελειώνουν και από εδώ και πέρα θα έχουμε μεγάλο θέμα. Ποιος θα αναλάβει μετά; Τι έχει ο Δήμος Καβάλας να παρουσιάσει;».

ΚΑΔΟΙ

Αναφορικά με τους κάδους ανακύκλωσης η δήμαρχος τόνισε ότι  «Η Καβάλα είναι μια πολύ δύσκολη πόλη. Τα απορριμματοφόρα που μαζεύουν τους μπλε κάδους δεν μπορούν να μπουν σε όλες τις γειτονιές.

Μιλάμε για μικρά και ευέλικτα οχήματα αν θέλουμε να έχουμε παντού περισυλλογή κάδων μπλε. Όσο για την ύδρευση στη ΔΕΠΟΣ ξέρουμε όλοι ότι έχουμε ξαφνικές βλάβες. Δεν μιλάμε για προκαθορισμένες βλάβες. Απλά πρέπει κάποιος να ενημερώσει άμεσα. Αυτό είναι ένα παράπονο μονίμου κατοίκου.

Από την άλλη θέμα  αλλαγής του προέδρου της ΔΕΥΑΚ κ. Ξανθόπουλου δεν υπάρχει.  Έκανε και κάνει εξαιρετική δουλειά. Αλλά αλλαγές στην Διοίκηση θα υπάρξουν, δηλαδή σε Αντιδημάρχους και σε Νομικά Πρόσωπα. . Και θα κάνουμε γνωστά νέα ονόματα μέσα στον Φεβρουάριο».

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Β. ΠΑΠΠΑ

Αναφορικά με την τελευταία κόντρα που είχε στο Δημοτικό Συμβούλιο με τον σύμβουλο κ. Βαγγέλη Παππά απάντησε ότι «εγώ δεν κουνάω δάκτυλο σε κανέναν και δεν κάνω ποτέ την ουρά του δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκη όπως μου είπε ο Βαγγέλης Παππάς. Απλά ήμουν κουρασμένη στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. και για αυτό ζήτησα να μην γίνουν προ ημερησίας διάταξης θέματα παρότι είχα ένα φάκελο με απαντήσεις στα ερωτήματα που ήμουν σίγουρη ότι θα μου βάλουν.

Δεν το περίμενα αυτό από τον Βαγγέλη Παππά, να μην δεχθεί το αίτημα μου να μην γίνει συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης. Τη διαδικασία του Δ.Σ. δεν την απαξιώνω και ποτέ δεν ζήτησα να κάνω κάτι πέρα από κανονισμό. Και τελικά ποιος μιλάει; Αυτοί που όταν τελειώνουν τα προ ημερησίας φεύγουν από το Δημοτικό Συμβούλιο. Και δεν μιλάω μόνο για τον κ. Παππά. Φεύγουν κάποιοι και πάνε στο καφενείο.

Προσωπικά δεν κούνησα κανένα δάκτυλο και ουρά δεν είμαι κανενός. Είμαι Δήμαρχος 3 χρόνια και ο Λαμπάκης 8. Και αν δεν κάνω λάθος ο Δήμος Καβάλας έγινε μια σταλιά επί θητείας Σιμιτσή.  Και όλα αυτά για να γίνει ένας Δήμος στο Παγγαίο με 55 χωριά για να ικανοποιήσουμε κομματικές επιλογές»…

Η ίδια δήλωσε καταληκτικά ότι δεν πρόκειται να φύγει κανείς μέσα από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση,   χωρίς να το λοιδορήσει η ίδια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *