Πλημμυρισμένα Τενάγη, παράπονα των αγροτών,δηλώσεις Θέμη Καλπακίδη

Παραμένουν πλημμυρισμένα τα Τενάγη Φιλίππων γεγονός που προβληματίζει τους αγρότες. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών κ. Θέμης Καλπακίδης σημείωσε ότι θα χρειαστεί 1,5 περίπου για να αποστραγγιστούν τα Τενάγη.

 Όπως τόνισε «Τα Τενάγη είναι πλημμυρισμένα και προς την ώρα δεν γίνεται καμία ουσιαστικά εργασία παρά μόνο κάποιες μικρές παρεμβάσεις. Όπως και να το κάνουμε όμως, φτάσαμε στο σημείο να πρέπει να είναι φυτρωμένες οι καλλιέργειες και εμείς τώρα να προσπαθούμε να στραγγίσουμε τον κάμπο.

 Αυτά όλα έπρεπε να έχουν γίνει νωρίς. Από τότε που ξεκίνησαν οι πλημμύρες έπρεπε να έχουμε δουλέψει αλλά δυστυχώς την ημέρα των πλημμυρών και την επόμενη υπάρχει ενδιαφέρον και μετά τα ξεχνάμε όλα.

 Άκουσα εργασίες για τις 15 Μαΐου…. Φανταστείτε όμως ότι το όριο για να καλλιεργήσουμε είναι τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου.  Από εκεί και μετά λοιπόν αν δεν ξεκινήσουμε υπάρχει το ενδεχόμενο να μείνουν χωράφια ακαλλιέργητα. Έχει πολλά νερά, δημιουργούνται ανοικτές λίμνες με την καθίζηση και κάθε εκτίμηση για επιστροφή στην κανονικότητα είναι αδύνατη.

 Πρέπει να γίνουν πολλές εργασίες, να γίνουν νέα κανάλια για να φύγουν τα νερά. Με φυσικό τρόπο, με ζέστη και αέρα θέλουμε τουλάχιστον 1.5 μήνα για να καθαρίσουν τα εδάφη».

 ΔΕΥΑΚ

 Αναφορικά με τη ΔΕΥΑΚ τόνισε ότι  «Θα πρέπει καταρχήν να πω και συζητώντας με δημοτικούς συμβούλους και με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Απόστολο Χρόνη που θεωρώ φίλο, ότι έχουν κάνει ένα τεράστιο λάθος. Από την ημέρα που παρέλαβαν τη διοίκηση έπρεπε να δημοσιοποιήσουν εγγράφως τι παρέλαβαν και τι είχαν από την προηγούμενη διοίκηση.

 Αυτό το ζήτησα και μέσα στο Δ.Σ. Καβάλας αλλά κανείς δεν έδωσε σημασία.  Έτσι όμως θα γνώριζε ο καθένας τόσο τις ανάγκες όσο και τις υποχρεώσεις της κάθε ΔΕΥΑΚ. Να ξέρω εγώ ότι η σημερινή διοίκηση παρέλαβε αυτά, χρέη από το 2018, 2019…. Όταν δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα τότε τα πράγματα για όλους μας είναι πάρα πολύ δύσκολα. Ό,τι και να κάνουμε ή θα μπερδέψουμε καταστάσεις ή θα κατηγορήσουμε αδίκως αφού δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε το σπίτι μας γιατί θα πέσει και θα μας πλακώσει, Άρα είτε καλά είτε άσχημα λόγια πούμε όλα θα είναι άδικα.

 Και τώρα εγώ ρωτώ πως είναι δυνατόν να ανταπεξέλθει στις τοκοχρεωλυτικές ανάγκες η ΔΕΥΑΚ όταν δεν μπορεί σήμερα να καλύψει ανάγκες της; Τι είναι αυτό που θα γίνει; Θα υπάρξουν αλλαγές για να εξοικονομηθούν χρήματα; Άρα θα πρέπει να αποσαφηνισθούν όλα αναφορικά με την εξυγίανση της ΔΕΥΑΚ. Δεν θεωρώ ότι η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ και ο Χρόνης Απόστολος έχει ευθύνες.  Προσπαθεί. Έχω μιλήσει μαζί του αλλά αν δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο και έγγραφο, με υποχρεώσεις, χρέη τότε που πάμε; Εδώ και δύο μήνες ζήτησα κάποια πράγματα και ακόμη περιμένω. Δεν ξέρω ποιος έχει ευθύνη αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να γίνει ένα συγκεκριμένο πλάνο για το πώς θα γίνει και η αδειοδότηση αν πρέπει να γίνει και βέβαια πως θα ξεχρεωθούν αυτά τα χρήματα».

 ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ

Και πρόσθεσε πως «Το να ασχολούμαστε με τα δημοτικά μια φορά στις 15 ημέρες που θα έχουμε Δ.Σ. δεν νομίζω ότι θα μας δώσει συγκεκριμένη εικόνα. Θα πρέπει να συμμετέχουμε και στα διοικητικά συμβούλια και γενικότερα σε άλλα όργανα για να γνωρίζουμε τι συμβαίνει Υπάρχουν εκπρόσωποι των παρατάξεων σε κάθε συμβούλιο και να τους παρέχεται ενημέρωση. Ό,τι δεν μπορείς να το μετρήσεις δεν μπορείς να το διοικήσεις.

 Αν δεν ξέρουμε πως προήλθε το χρέος, στο τέλος θα χρεοκοπήσει όλος ο Δήμος Καβάλας. Είναι αυτά απλά οικονομικά και δεν χρειάζεται να έχει κάποιος ιδιαίτερες γνώσεις. Πως φθάσαμε έως εδώ; Ποιοι πληρώνονται άμεσα; Ποιοι όχι; Τι γίνεται με τους διαγωνισμούς; Υπάρχουν σοβαρά θέματα και ας τα βγάλουν στην επιφάνεια οι διοικούντες στη ΔΕΥΑΚ. Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που αλλάζει η διοίκηση στη ΔΕΥΑΚ να υπάρχει και μια θετική εξέλιξη.  Δεν θα έπαιρνε κανείς ένα δάνειο όταν η επιχείρηση πάει χαλιά. Αλλιώς παίρνεις το δάνειο, το πας στην Ελβετία και αφήνεις την επιχείρηση να βουλιάξει…. Όταν έσοδα δεν υπάρχουν πως θα πάρεις δάνειο; Όλοι ξέρουμε τι γίνεται αλλά πρέπει να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να στηριχθεί η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ σε μια βάση ώστε να μπορώ και εγώ να δικαιολογήσω την στήριξη που έδωσα».

 Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: στην προσευχή μας μπορούμε να ζητάμε τα πάντα. Στους πολιτικούς που μας κοροϊδεύουν τίποτε!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.